«Τετραγωνίζουν» τον κύκλο για νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο στην ΕΕ μετά το Brexit

Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027. Τι επιδιώκει η Ελλάδα.

O πρωθυπουργός είναι έτοιμος και αποφασισμένος να εργαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την περίοδο 2021-2027, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στη συμμετοχή

του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτάξει τα συμφέροντα της χώρας μας στις προκλήσεις που είναι η συνοχή, η Κοινή Αγροτική Πολιτική, η Μετανάστευση και η Κλιματική Αλλαγή. «Δεν θέλουμε να έχουμε μειωμένους πόρους παρά το γεγονός ότι μικραίνει ο κοινοτικός προϋπολογισμός», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε πως «θα διεκδικήσουμε κονδύλια που υπάρχουν για τη μετανάστευση. Θα διεκδικήσουμε σε καθεμία από τις προκλήσεις το μερίδιο που μας αναλογεί».

«Η Ευρώπη καλείται συγκεκριμένα να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις: Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την ΕΕ, και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως και συμπλήρωσε: Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων και καθαρών αποδεκτών για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, επισήμανε πως η θέση των καθαρών συνεισφορέων είναι ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», ενώ:

- Πρώτον, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ισοδυναμεί με το 1,30% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,324 τρισεκατομμύρια ευρώ.

- Δεύτερον, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθετε το συνολικό ύψος του ΠΔΠ 2021-2027 στο 1,11% του ΑΕΕ, ή 1,134 τρισ. ευρώ, και

- Τρίτον, η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ισοδυναμεί με το 1,074% του ευρωπαϊκού ΑΕΕ ή 1,094 τρισ. ευρώ.

Συμφωνία για νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Το μήνυμά πως έχει φθάσει η ώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, στέλνει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στην προσκλητήρια επιστολή του για τη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι, με κοινή λογική και αποφασιστικότητα, μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ωφελήσει όλους τους Ευρωπαίους. Για να επιτευχθεί αυτό, όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν πνεύμα συμβιβασμού» τονίζει στην επιστολή του ο Σαρλ Μισέλ.

Στο ίδιο μήκος κύματος Ευρωπαίος αξιωματούχος σε άτυπη ενημέρωση για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με πηγή στις Βρυξέλλες, τόνισε την Τετάρτη πως «τώρα είναι η ώρα για συμφωνία». Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι σύντομα δεν θα υπάρχει νομική βάση για δαπάνες και επισήμανε ότι όσο καθυστερεί η επίτευξη συμφωνίας τόσο χάνεται χρόνος από φιλόδοξα προγράμματα, όπως το Green Deal και η ψηφιακή μετάβαση.

Ο ίδιος αξιωματούχος απευθυνόμενος στα κράτη-μέλη, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, είπε πως το πλαίσιο είναι πολιτικό και πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να εστιάσουν, να δώσουν προτεραιότητα σε ένα, το πολύ δύο πεδία, διαφορετικά κινδυνεύουν να μην κερδίσουν τίποτα.

Ενόψει της συνόδου κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε κατ' ιδίαν επαφές και με τους 27 ηγέτες των κρατών-μελών και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις έχει υποβάλει την πρότασή του για το συνολικό μέγεθος του προϋπολογισμού και τον τρόπο κατανομής του.

Το τρίπτυχο που διακρίνει την προσέγγιση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ο ρεαλισμός, η φιλοδοξία και η δικαιοσύνη, ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι στην πρόταση Μισέλ όντως υπάρχει ένα περιθώριο 11 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα