«Θερμό επεισόδιο» στη Μάγχη: Ο Πούτιν έστειλε κατασκοπευτικό, o Στάρμερ υποβρύχιo

«Σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνετε», το μήνυμα του Λονδίνου προς τον Πούτιν.

Για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες ένα ρωσικό κατασκοπευτικό πλοίο μπήκε στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Και το Λονδίνο έστειλε μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν: σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνουμε.

Αυτή την εβδομάδα, το Βασιλικό Ναυτικό παρακολουθούσε το Yantar, που μπήκε σε βρετανικά χωρικά ύδατα, ενημέρωσε τους βουλευτές ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι. Η απάντηση του Λονδίνου περιελάμβανε μία φρεγάτα, ένα περιπολικό πλοίο και ένα υποβρύχιο, ενώ ο αρμόδιος υπουργός άλλαξε

τους κανόνες εμπλοκής του Βασιλικού Ναυτικού.

Το Yantar χρησιμοποιείται για τη συγκέντρωση πληροφοριών και τη χαρτογράφηση των κρίσιμης σημασίας υποθαλάσσιων υποδομών της Βρετανίας, επεσήμανε ο Τζον Χίλι. Πρόκειται για «άλλο ένα παράδειγμα της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», υπογράμμισε.

«Θα ήθελα ο πρόεδρος Πούτιν να ακούσει αυτό το μήνυμα: σας βλέπουμε, ξέρουμε τι κάνετε και δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δυναμικές δράσεις για να προστατεύσουμε αυτή τη χώρα», διεμήνυσε στη Μόσχα.

Το «ερευνητικό» πλοίο πάνω από υποθαλάσσιες υποδομές

Η Μόσχα περιγράφει το Yantar ως ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος, το οποίο διαχειρίζεται το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι χώρες της Δύσης πολλές φορές έχουν εντοπίσει το πλοίο να επιχειρεί σε ευρωπαϊκά νερά και υποψιάζονται ότι μέρος της αποστολής του ήταν να χαρτογραφήσει τα υποθαλάσσια καλώδια.

Επίσης, πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει εντείνει αυτή τη δραστηριότητα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Εκτός από τον εξοπλισμό παρακολούθησης που διαθέτει, το πλοίο μπορεί να χειριστεί υποβρύχια drones τα οποία είναι ικανά να φτάσουν στον βυθό του ωκεανού.

Οι υποθαλάσσιες υποδομές έχουν κρίσιμη σημασία για την ενεργειακό εφοδιασμό, μέσω καλωδίων και αγωγών. Επίσης, πάνω από το 95% της κίνησης στο διαδίκτυο γίνεται με υποθαλάσσια καλώδια.

Η αντίδραση του Λονδίνου στο ρωσικό πλοίο

Τώρα το Yantar βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, αφού πέρασε από βρετανικά χωρικά ύδατα, ενώ τη Δευτέρα εντοπίστηκε σε απόσταση 45 μιλίων από τις βρετανικές ακτές, στη Μάγχη.

«Τις τελευταίες δύο ημέρες το Βασιλικό Ναυτικό ανέπτυξε τη φρεγάτα HMS Somerset και το περιπολικό σκάφος HMS Tyne για να παρακολουθούν το πλοίο κάθε στιγμή στα χωρικά μας ύδατα», εξήγησε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Άλλαξα τους κανόνες εμπλοκής του Βασιλικού Ναυτικού, ώστε τα πολεμικά πλοία μας να μπορούν να πλησιάσουν περισσότερο και να παρακολουθούν καλύτερα το Yantar. Μέχρι στιγμής, το πλοίο συμμορφώνεται με τους διεθνής κανόνες ναυσιπλοΐας», συμπλήρωσε.

Επίσης, δόθηκε άδεια σε υποβρύχιο του Βασιλικού Ναυτικού να αναδυθεί κοντά στο Yantar «αυστηρά ως αποτρεπτικό μέτρο» και «να καταστήσει σαφές ότι παρακολουθούσαμε μυστικά κάθε κίνησή του». Στη συνέχεια, το πλοίο έφυγε από τα βρετανικά νερά και έπλευσε προς τη Μεσόγειο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που το ρωσικό πλοίο μπαίνει στα βρετανικά χωρικά ύδατα, δήλωσε ο Χίλι. Τον Νοέμβριο είχε εντοπιστεί το Yantar να «περιφέρεται πάνω από κρίσιμες υποθαλάσσιες υποδομές» της Βρετανίας.

Στην τοποθέτησή του, ο Χίλι επεσήμανε ότι το Λονδίνο θα συμμετάσχει με κατασκοπευτικό αεροσκάφος σε αποστολή του ΝΑΤΟ για την προστασία κρίσιμων υποδομών στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτό αποφασίστηκε μετά τις ζημιές σε υποθαλάσσια καλώδια ανάμεσα στην Εσθονία και τη Φινλανδία, τον περασμένο Δεκέμβριο. Η φινλανδική αστυνομία ερευνά αν εμπλέκεται σε αυτό ένα ρωσικό πλοίο.

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι ώρα να μειωθεί η πίεση στη Ρωσία

Στο μεταξύ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την άποψη ότι είναι «απολύτως εφικτό» να τερματιστεί φέτος ο πόλεμος στην Ουκρανία και τόνισε ότι «δεν είναι η ώρα να μειωθεί» η πίεση στη Ρωσία.

«Πιστεύω ότι ο Πούτιν φιλοδοξεί να ελέγξει την Ουκρανία, τοποθετώντας μία κυβέρνηση- μαριονέτα στο Κίεβο. Αλλά θεωρώ ότι μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό, αν είναι πολύ υψηλό το τίμημα που πρέπει να πληρώσει για να πετύχει αυτό τον στόχο», δήλωσε ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Σε τέτοια περίπτωση, μπορεί ο Πούτιν αναγκαστεί να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία, συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ. Ο μόνος τρόπος να γίνει αυτή η «στροφή» του Ρώσου προέδρου είναι να προμηθεύσουμε με όπλα την Ουκρανία, κατέληξε.

Πηγή: BBC

#ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ #ΡΩΣΙΑ #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θερμό, Μάγχη, Πούτιν, Στάρμερ,thermo, magchi, poutin, starmer