Θεσμοί προς κυβέρνηση: επιτέλους εφαρμόστε την συμφωνία. Προθεσμία 40 ημερών

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές τα χρονικά περιθώρια γίνονται πλέον ασφυκτικά. Απομένουν 40 περίπου ημέρες έως την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα και την επανεκκίνηση των δια ζώσης διαπραγματεύσεων.

Προς το παρόν προγραμματίζεται η εκκίνηση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα στις 8 ή στις 15 Μαΐου. Ωστόσο, η αλληλογραφία συνεχίσθηκε

και την προηγούμενη εβδομάδα (σ.σ είχαν γίνει και 2 τηλεδιασκέψεις πριν τι καθολικό Πάσχα) και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει η "κάθοδος" λίγο νωρίτερα με την έλευση τεχνικών κλιμακίων από τις 23 Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος που θα απομένει είναι λίγος και απαιτεί πολύ καλή προετοιμασία από την ελληνική πλευρά. Θα πρέπει έως τότε τα υπουργεία να έχουν ολοκληρώσει τα πιο πολλά μέτωπα, καθώς μετά θα απομένει πολύ λίγος χρόνος πολιτικών διαβουλεύσεων για τον "αρχικό" στόχο μίας τεχνικής συμφωνίας έως τις 24 Μαΐου (όταν συνεδριάζει το Eurogroup). Η τεχνική συμφωνία θα σημαίνει ότι τα πιο πολλά προαπαιτούμενα θα πρέπει να έχουν γίνει ή έστω να έχει συμφωνηθεί πως θα γίνει η εφαρμογή τους στην συνέχεια μέσω πολυνομοσχεδίου (και νέου Μεσοπροθέσμου με τα μέτρα και τα αντίμετρα) και εφαρμοστικών πράξεων.

Σε αυτό πάντα το σενάριο διατηρείται "ζωντανός" ο στόχος για μία συνολική πολιτική συμφωνία έως την υπουργική σύνοδο της 21ης Ιουνίου. Καθώς όμως οι καθυστερήσεις είναι ήδη εμφανείς, το "Plan B" μίας παράτασης έως την σύνοδο του Eurogroup της 12ης Ιουλίου ενισχύεται, αναφέρουν ελληνικές διαπραγματευτικές πηγές, αν και δεν θεωρούν προς το παρόν απαραίτητη μία παράταση του μνημονίου. Εξηγούν ότι πέρα από την "ευθύνη" της ελληνικής πλευράς υπάρχει το θέμα της στάσης του ΔΝΤ (σ.σ. έχει διαμηνύσει ότι περιμένει και τα στοιχεία που θα βγουν στις αρχές Ιουνίου για το ΑΕΠ του Α τριμήνου πριν τοποθετηθεί για την υπερ-αξιολόγησή του και για την εφαρμογή του μειωμένου αφορολόγητου από το 2019), αλλά και η τελική στάση των δανειστών για το χρέος, για το γαλλικό κλειδί και για την μεταμνημονιακή εποπτεία. Καθοριστικά θα είναι και τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο αλλά και τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πιστοποιηθούν στις 23 Απριλίου αν και το ΥΠΟΙΚ έσπευσε να ανακοινώσει την Μεγάλη Πέμπτη επίδοση κοντά στο 3,5% του ΑΕΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα