Θεσσαλονίκη: Επιστήμονες συνηγορούν υπέρ της ασφάλειας του εμβολιασμού εγκύων και παιδιών

Σαφές μήνυμα υπέρ της ασφάλειας του εμβολιασμού εγκύων και παιδιών κατά της Covid-19 έστειλαν ειδικοί επιστήμονες στη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη.

Οι επιστήμονες συνέστησαν στις εγκύους εκτός από το εμβόλιο του κορονοϊού να εμβολιαστούν κατά της γρίπης από την αρχή της κύησης αλλά και κατά του κοκκύτη μετά την 27η-28η εβδομάδα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

στο πλαίσιο της δράσης «ΕμβολιάΖΩ».

«Ασφάλεια σημαίνει εμβολιασμός, ειδικά σε μια περίοδο τόσο σημαντική όπως η περίοδος της εγκυμοσύνης. Είναι τρομερό να έχουμε εγκύους που καταλήγουν από τον κορονοϊό» ανέφερε χαιρετίζοντας την εκδήλωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, πνευμονολόγος-φυματιολόγος Μίνα Γκάγκα και πρόσθεσε ότι πρέπει να εμβολιάζονται οι έγκυες όχι μόνο γιατί κινδυνεύουν οι ίδιες αλλά και επειδή κινδυνεύουν και τα παιδιά που θα γεννήσουν.

Τι λένε τα δεδομένα

Τον εμβολιασμό των εγκύων συνέστησε ανεπιφύλακτα ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής ΑΠΘ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Μαιευτικής & Γυναικολογίας (EBCOG), μέλος του Board of Trustees της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μαιευτικής Γυναικολογίας (FIGO) Βασίλειος Ταρλατζής.
Παράλληλα τόνισε ότι από μεγάλα σε αριθμό δεδομένα προκύπτει ότι ο εμβολιασμός στις εγκύους είναι απολύτως ασφαλής . Επίσης σημείωσε ότι μελέτες οι οποίες έγιναν αναδρομικά σε γυναίκες οι οποίες ήταν έγκυες χωρίς να το γνωρίζουν και εμβολιάστηκαν όταν ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός έδειξαν ότι δεν υπήρχε μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής από ότι στο γενικό πληθυσμό. Επισήμανε ακόμη ότι οι έγκυες έχουν περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν διότι το ανοσοποιητικό τους εξασθενεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και άρα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν τον κορονοϊό, να νοσήσουν και μάλιστα σοβαρά , να οδηγηθούν σε ΜΕΘ και κάποιες να καταλήξουν.

Στο ερώτημα πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός απάντησε ότι μπορεί να γίνει από την αρχή της κύησης και ότι δεν χρειάζεται να περιμένει η έγκυος να εμβολιαστεί μετά το πρώτο τρίμηνο. Στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά με οποιοδήποτε τρόπο (φυσικά είτε με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή) συνέστησε να εμβολιαστούν και μάλιστα τόνισε ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία απολύτως επίπτωση ούτε στα σπερματοζωάρια ούτε στα ωάρια ούτε στα έμβρυα ούτε στο γενετικό υλικό...

«Προστατεύουν τον εαυτό τους»

Υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών τοποθετήθηκαν ο καθηγητής Παιδιατρικής– Λοιμωξιολογίας, Διευθυντής Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Εμμανουήλ Ροηλίδης καθώς και η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Νεογνολογίας ΑΠΘ, διευθύντρια Β’ Νεογνολογικής Κλινικής ΑΠΘ – Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος (ΠΕΒΕ) Ελισάβετ Διαμαντή.

Ο κ. Ροηλίδης επισήμανε ότι το εμβόλιο κατά της Covid είναι απολύτως ασφαλές και αποτελεσματικό σημειώνοντας ότι oı γυναίκες που εμβολιάζονται κατά την κύηση προστατεύουν τόσο τον εαυτό τους όσο και το παιδί που θα γεννηθεί.

Όσον αφορά τα παιδιά σημείωσε ότι στη χώρα μας εμβολιάζονται μόνο εκείνα που είναι μεγαλύτερα των 12 ετών, ενώ στην Αμερική έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός μικρότερων παιδιών. Ο κ. Ροηλίδης συνέστησε να εμβολιάζονται τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών σημειώνοντας ότι εάν είναι ανεμβολίαστα και προσβληθούν από κορονοϊό κινδυνεύουν να νοσήσουν, να νοσηλευτούν ή ακόμη και να πάθουν πολυσυστηματικό πνευμονώδες σύνδρομο που επηρεάζει όλα τα συστήματα του οργανισμού. Για την προστασία των μικρότερων παιδιών για τα οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμη ο εμβολιασμός συνέστησε τον εμβολιασμό των γονέων καθώς και των ατόμων του περιβάλλοντός τους. Σημείωσε ακόμη ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για τα παιδιά, ότι οι πιθανότητες σοβαρών παρενεργειών όπως πχ της μυοκαρδίτιδας είναι μικρές και ότι αυτές αντιμετωπίζονται με μικρής διάρκειας νοσηλεία.

«Τα παιδιά μεταδίδουν τον κορονοϊό»

Η κυρία Διαμαντή από την πλευρά της επισήμανε πως είναι γνωστό ότι τα παιδιά προσβάλλονται από τον κορονοϊό, ότι κάποια μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά και σε μικρά ποσοστά ενδέχεται να πεθάνουν. Πρόσθεσε δε ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό επηρεάζοντας έτσι τα μέλη της οικογένειάς τους και ότι τα «ευνοούν» τις μεταλλάξεις του ιού.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε το (σύνδρομο) long covid τονίζοντας παράλληλα ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι επιπτώσεις του κορονοϊού στο συναίσθημα και στην ψυχολογική κατάσταση των παιδιών.

Η κυρία Διαμαντή υπογράμμισε ότι το μόνο μέτρο το οποίο λειτουργεί προληπτικά είναι ο εμβολιασμός όχι μονάχα για τον κορονοϊό αλλά για πάρα πολλά ιογενή μικροβιακά νοσήματα. Παράλληλα σημείωσε πως το γεγονός ότι στην Αμερική έχει εγκριθεί ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 με 11 χρόνων κατά της Covid, σημαίνει ότι η ασφάλεια του εμβολίου είναι σίγουρα δεδομένη. Ανέφερε ακόμη ότι οι επιπλοκές των εμβολίων στα παιδιά είναι ίδιες με εκείνες που σημειώνονται σε ενήλικες, ενώ οι σπάνιες επιπλοκές από τα εμβόλια είναι σαφώς μικρότερες από ότι με τη φυσική νόσηση.

Στην ερώτηση αν πρέπει να εμβολιαστεί ένα παιδί που πέρασε Covid απάντησε πως πρέπει να εμβολιαστεί όπως πρέπει να εμβολιαστούν και οι ενήλικες. Μάλιστα είπε ότι οι γονείς δεν πρέπει να περιμένουν να αποκτήσει το παιδί ανοσία από φυσική νόσηση για το λόγο ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από ότι ο ο εμβολιασμός.

Εξαδάκτυλος: «Εχουν αναπτυχθεί τερατολογήματα»

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε ότι έχουν αναπτυχθεί, τερατολογήματα σχετικά με την ασφάλεια του εμβολιασμού των εγκύων. «Δυστυχώς στις ημέρες μας η δύναμη του τερατολογήματος δια των μέσω κοινωνικής δικτύωσης πολλές φορές υπερνικά τη φωνή της επιστήμης ιδιαίτερα όταν υποβοηθάται από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και δήθεν συμβουλές γιατρών πράγματα τα οποία σε εμάς του γιατρούς είναι εν μέρει κατανοητά αλλά όχι αντιληπτά στο ευρύ κοινό» σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας σημείωσε ότι ο Σύλλογος εδώ και χρόνια στοχεύει στην ενημέρωση όλων για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια των εμβολίων και ότι συνεχίζει τις δράσεις ώστε να δοθούν απαντήσεις από ειδικούς της επιστήμης στο θέμα του εμβολιασμού των εγκύων και των παιδιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα