Θεσσαλονίκη: Λεωφορειολωρίδα δεύτερης γενιάς για λύση στο κυκλοφοριακό προκρίνει ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Η δημιουργία και λειτουργία μιας λεωφορειολωρίδας δεύτερης γενιάς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αναδεικνύεται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως η κατάλληλη λύση για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στον ανατολικό οδικό άξονα της πόλης, που ξεκινά από την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, συνεχίζει στις οδούς Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου και καταλήγει στην οδό Μανόλη Ανδρόνικου έως την πλατεία ΧΑΝΘ.

Μέσω σχετικής δράσης, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ευρωπαϊκής

Μεσογειακής Συνεργασίας "Interreg – Med 2014 – 2020" και του έργου Remedio για την εφαρμογή καινοτόμων συγκοινωνιακών λύσεων, προτείνονται μέτρα όπως η προστασία της κίνησης των λεωφορείων με κατάλληλες παρεμβάσεις και ευέλικτα υλικά, η προώθηση της ηλεκτροκίνησης, η λειτουργία ενός συστήματος "έξυπνων" στάσεων και η εγκατάσταση υποδομής για ηλεκτρική φόρτιση.

Τα οφέλη που αναμένονται από μια τέτοια παρέμβαση είναι η απεμπλοκή από χρόνια προβλήματα όπως η παράνομη στάθμευση, τα τροχαία ατυχήματα, οι μη λειτουργικές λεωφορειολωρίδες, η έλλειψη ποδηλατοδρόμων και η μη ασφαλής διέλευση πεζών και ατόμων με προβλήματα κινητικότητας λόγω των ελλείψεων στα υφιστάμενα πεζοδρόμια.

Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν σε ημερίδα που διοργάνωσε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ. Εκεί παρουσιάστηκαν και άλλα προγράμματα που υλοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και αφορούν την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν προτάσεις για την αναβάθμιση του οδικού άξονα που ξεκινά από τον πλατεία Δημοκρατίας, συνεχίζει στην οδό Λαγκαδά και ανεβαίνει στην οδό Γ. Παπανδρέου και καταλήγει μέσω της λεωφόρου Παπανικολάου στον Χορτιάτη.

Εξάλλου, στο πλαίσιο της ημερίδας, ανακοινώθηκε η επίσημη συνεργασία της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τη σύσταση και λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2018 του "City Lab", Εργαστηρίου Αστικής Καινοτομίας και Εφαρμογών Πόλης για τη διασύνδεση των αναγκών της πόλης σε μεθοδολογίες και εργαλεία αστικού ανασχεδιασμού με την αντίστοιχη ακαδημαϊκή έρευνα του Πανεπιστημίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα