«Θρίλερ» με ράβδους τιτανίου στον Πειραιά

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί τις τελευταίες εβδομάδες υπόθεση με ράβδους τιτανίου που κατασχέθηκαν στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά.

Στελέχη του Γ΄ τελωνείου στο Νέο Ικόνιο κατέσχεσαν - έπειτα από πληροφορίες της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος - ράβδους τιτανίου,που σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη θα κατέληγαν στο

Ιράν για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης, μάλιστα, είναι ότι το γενονός πως στην έρευνα για τη δέσμευση του φορτίου συμμετείχαν στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πυροσβεστικής με ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πυρηνικών και ραδιολογικών απειλών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, η υπόθεση άρχισε να εκτυλίσσεται στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν σε φορτηγό πλοίο της ναυτιλιακής εταιρείας κολοσσού Mediterranean Shipping Company (MSC) φορτώθηκαν από το λιμάνι της Σαγκάης στην Κίνα δύο κοντέινερ με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

«Διττά υλικά» στα επίμαχα κοντέινερ

Στις τελωνειακές διασαφήσεις ως αποστολέας και ταυτόχρονα παραλήπτης του φορτίου αναφερόταν πολυεθνική εταιρεία logistics με παραρτήματα σε Κίνα και Τουρκία. Στα έγγραφα περιγραφόταν ακόμη το περιεχόμενο των κοντέινερ, ήτοι ράβδοι τιτανίου, τόρνος υψηλής τεχνολογίας για την επεξεργασία του τιτανίου καθώς και δοχεία με χημικές ουσίες.

Οι ράβδοι τιτανίου και ο τόρνος είναι χαρακτηρισμένα ως «διττά» υλικά. Πρώτες ύλες δηλαδή και αντικείμενα που μπορεί να έχουν πολιτική – εμπορική, αλλά και στρατιωτική χρήση.

Το φορτηγό πλοίο με τα δύο επίμαχα κοντέινερ απέπλευσε από την Κίνα στις 25 Φεβρουαρίου. Το διάστημα που ακολούθησε, η Αρχή για το Ξέπλυμα και ο επικεφαλής της, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, ενημερώθηκαν από ξένη υπηρεσία για την εν εξελίξει μεταφορά των ράβδων τιτανίου.

Τον έλεγχο των κοντέινερ ανέλαβαν εντέλει ειδικοί πυροτεχνουργοί του στρατού, ενώ παρόντες στη διαδικασία ήταν στελέχη της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ με ειδικό εξοπλισμό για την αντιμετώπιση ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών. Στη διάρκεια του ελέγχου βρέθηκαν πράγματι ράβδοι τιτανίου και ο τόρνος για την επεξεργασία τους, καθώς επίσης και δεξαμενές με χημικές ουσίες.

Χημική βιομηχανία με έδρα την Κωνσταντινούπολη η παραλήπτρια εταιρεία

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η Αρχή για το Ξέπλυμα που προΐσταται της έρευνας ολοκλήρωσε τη δέσμευση του φορτίου. Το Γ΄ τελωνείο, αντίστοιχα, φέρεται να έχει συντάξει εισηγητικό έγγραφο για την αποδέσμευση των χημικών ουσιών με το επιχείρημα ότι αφενός μεν το περιεχόμενό τους δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ υπάρχει δυσκολία – αδυναμία αποθήκευσής του.

Από την περαιτέρω έρευνα προκύπτει, κατά πληροφορίες, ότι ως παραλήπτρια εταιρεία του φορτίου εμφανίζεται χημική βιομηχανία με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Για τη δέσμευση του φορτίου ενημερώθηκε η πρεσβεία της Τουρκίας στην Ελλάδα, ζητώντας μάλιστα πληροφορίες και διευκρινίσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για την υπόθεση. Επιπλέον, πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν ότι ήδη η παραλήπτρια εταιρεία έχει προχωρήσει σε νομικές κινήσεις, διεκδικώντας την αποδέσμευση του φορτίου.

Οι ξένες υπηρεσίες ασφαλείας, πάντως, εκφράζουν σοβαρές υπόνοιες πως οι ράβδοι τιτανίου είχαν ως τελικό προορισμό όχι την Κωνσταντινούπολη αλλά το Ιράν. Καθώς και ότι θα χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή οπλικών συστημάτων ή, ακόμη χειρότερα, για την ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Και στο παρελθόν, εξάλλου, το Ιράν φέρεται να έχει καταβάλει προσπάθειες να παρακάμψει το εμπάργκο του Συμβουλίου Ασφαλείας και να εισαγάγει κρυφά στη χώρα ποσότητες τιτανίου.

#ΠΕΙΡΑΙΑΣ #ΤΙΤΑΝΙΟ #ΛΙΜΑΝΙ #ΛΙΜΑΝΙ_ΠΕΙΡΑΙΑ #ΘΡΙΛΕΡ #ΙΡΑΝ #ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Θρίλερ, Πειραιά,thriler, peiraia