«Θύελλα» αγωγών για την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα - Τι είναι, ποιες οι επιλογές και η κρίσιμη απόφαση (εικόνες)

Την 1η Ιουνίου εκδικάζεται από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η συλλογική αγωγή που υποβλήθηκε από το Ινστιτούτο Καταναλωτών για την υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ποια η διαδικασία προσφυγής που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές. Ο Δικηγορος κ. Αλέξης Αλεξοπουλος εξηγεί στα Dnews, γιατί η ρήτρα πρέπει να κριθεί παράνομη, ενώ συμβουλεύει

τους πολίτες να κινηθούν συλλογικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

«Με την αγωγή στην οποία έχουν εγγραφεί ως ενάγοντες 1.750 και πλέον καταναλωτές, ζητείται η ακύρωση της ρήτρας αυτής και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που κατέβαλαν οι καταναλωτές» σημειώνει το ΙΝΚΑ, ενώ ο νομικός εκπρόσωπος του φορέα Αλέξης Αλεξόπουλος δηλώνει στα Dnews ότι το δικόγραφο θα παραμείνει ανοιχτό έως την ημερομηνία εκδίκασης του ώστε να συνυπογραφεί και από όποιον ακόμη πολίτη επιθυμεί.

Παράλληλα το ΙΝΚΑ θα καταθέσει και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων «με την οποία οι ενάγοντες ζητούν να σταματήσουν, αμέσως και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, οι πάροχοι να χρεώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, να μην προχωρούν σε διακοπή ηλεκτροδότησης όσων πληρώνουν το υπόλοιπο (σσ πλην της ρήτρας ) μέρος των λογαριασμών τους και να αποκατασταθεί η διακοπείσα ηλεκτροδότηση σε όσους πελάτες πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, οι ένδικες ενέργειες κρίθηκαν επιβεβλημένες «λόγω αθέμιτης εμπορικής πρακτικής και παραπλανητικής διαφήμισης» γι΄ αυτό και η Δικαιοσύνη «σύντμησε τις προθεσμίες και επέσπευσε τη διαδικασία δίνοντας μας τέτοια ημερομηνία».

«Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν καταναλωτή απροστάτευτο» ανέφερε ακόμη σημειώνοντας πως «ακολουθούν και άλλες 8 συλλογικές αγωγές κατά των άλλων παρόχων για άλλους όρους».
Όσον δε για το ενδεχόμενο απόσυρσης της αγωγής σε περίπτωση που το αναμενόμενο πρωθυπουργικό πακέτο κατά της ακρίβειας, ικανοποιήσει έστω κατά μέρος τους πολίτες, ο κ. Αλεξόπουλος διευκρινίζει: «Οι καταναλωτές έχουν καταβάλλει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τη ρήτρα και όσοι έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς, πληρώνουν με ρυθμίσεις.

Αυτά τα χρήματα δεν μπορούν να επιστραφούν, παρά μόνο αν η ρήτρα αναπροσαρμογής κριθεί παράνομη. Πώς όμως θα επιδοτηθεί με χρήματα των φορολογούμενων κάτι το οποίο θα έχει κριθεί παράνομο;».

Σημειώνεται πως οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αφορούν οριζόντιες παρεμβάσεις στα τιμολόγια ρεύματος, ωστόσο μετά τις δικαστικές προσφυγές, αναμένεται αλλαγή στόχευσης καθώς το δικαστήριο είναι εκείνο πλέον που θα ελέγξει την 1η Ιουνίου τη νομιμότητα των απαιτήσεων των παρόχων και τις αξιώσεις των καταναλωτών.

Τι είναι η ρήτρα

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των καταναλωτών, «τον όρο τον συναντάμε σε όλα τα συμβόλαια των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας (στα ψιλά γράμματα) και ουσιαστικά είναι αυτός που δίνει το δικαίωμα στους παρόχους να αλλάζουν το κόστος πώλησης της κιλοβατώρας ανάλογα με το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και τις διεθνείς τιμές, οι οποίες και παρουσιάζουν έντονες διακυμάνσεις». Πρακτικά «για κάθε ημερολογιακό μήνα υπολογίζεται η αντίστοιχη Πίστωση/Χρέωση Αναπροσαρμογής που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού και πολλαπλασιάζεται με τις κιλοβατώρες κατανάλωσης του ημερολογιακού μήνα. Αν ο λογαριασμός περιλαμβάνει καταναλώσεις περισσοτέρων μηνών, η κατανομή ανά μήνα γίνεται αναλογικά προς τις ημέρες. Ο μαθηματικός τύπος στηρίζεται στις τιμές εκκαθάρισης αγοράς (ΤΕΑ)».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θύελλα,thyella