Τι αλλάζει στην καθημερινότητα των εργαζομένων - Οι νέες συνθήκες σε μισθούς, υπερωρίες και οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία

Σημαντικές αλλαγές φέρνουν στην καθημερινότητα των εργαζομένων οι νέες εργασιακές αλλαγές που προωθούνται από την κυβέρνηση μέσα από τον Αναπτυξιακό νόμο.

Ειδικότερα οι αλλαγές αφορούν ουσιαστικά όλους τους εργαζόμενους της χώρας καθώς μπορεί να αλλάξει σημαντικά ακόμη και ο μισθός τους αφού πλέον δεν τους διασφαλίζει η κλαδική σύμβαση εργασίας ή κάποια τοπική κλαδική σύμβαση εργασίας σε περίπτωση που η επιχείρηση που εργάζονται έχει οικονομικά προβλήματα. Κι αυτό γιατί μπορεί η επιχείρηση να προχωρήσει κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζόμενους σε μείωση μισθού

σίγουρα όμως όχι κάτω από τα 650 ευρώ.

Ας δούμε αναλυτικά ποσό επηρεάζεται η καθημερινότητα των εργαζομένων και σε ποιες περιπτώσεις:

1. Ένας μερικώς απασχολούμενος θα δει αύξηση στον μισθό του εφόσον ο εργοδότης του τον καλέσει να εργαστεί κάποιες ώρες παραπάνω. Στην περίπτωση αυτή ο μερικώς απασχολούμενος δικαιούται αντίστοιχης αμοιβής με προσαύξηση 12% επί της συμφωνηθείσας αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα παράσχει.

2. Ορίζεται πως οι εθνικές και τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι δυνατόν να θεσπίζουν ειδικούς όρους ή να εξαιρούν από την εφαρμογή συγκεκριμένων όρων τους εργαζομένους που απασχολούνται σε ειδικής κατηγορίας επιχειρήσεις όπως επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού σκοπού και επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως κατ' εξοχήν επιχειρήσεις σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας ή συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή εξυγίανσης.

Αυτό λοιπόν όπως αναλύσαμε και πιο πάνω σημαίνει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο μισθωτός θα δει μείωση του μισθού του όχι όμως κάτω των 650 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός.

3. Όσοι εργαζόμενοι υπάγονται σε τοπικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας και αυτοί μπορούν να δουν μείωση μισθού καθώς οι νέες εργασιακές αλλαγές ορίζουν πως η τοπική κλαδική σύμβαση θα μπορεί να υπερισχύει της εθνικής σύμβασης.

Αυτό σημαίνει ότι ένας κλάδος για παράδειγμα εμποροϋπάλληλοι Πάτρας μπορεί να υπογράψουν τοπική κλαδική σύμβαση που να ορίζει μισθούς μικρότερους της εθνικής σύμβασης όχι όμως κατώτερους του κατώτατου μισθού.

4. Ιδιαίτερα δύσκολη γίνεται για τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες η προσφυγή στην διαιτησία, καθιστώντας δυσκολότερη τη δυνατότητα της μονομερούς προσφυγής. Αναλυτικά ορίζει πως «είναι δυνατή η προσφυγή στη διαιτησία μονομερώς από οποιοδήποτε μέρος, ως έσχατο και επικουρικό μέσο επίλυσης συλλογικών διαφορών εργασίας, μόνον στις εξής περιπτώσεις:

α) εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου (κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 19 του ν. 1264/1982 όπως συμπληρώθηκε με τις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 3 του Ν. 1915/1990),

β) εάν η συλλογική διαφορά αφορά στη σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας και αποτύχουν οριστικά οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών και η επίλυση της επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημοσίου συμφέροντος συνδεόμενο με τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Οριστική αποτυχία των διαπραγματεύσεων θεωρείται ότι υπάρχει, εφόσον σωρευτικώς έληξε η ισχύς τυχόν υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας και έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο συνεννόησης και συνδικαλιστικής δράσης, ενώ το μέρος που προσφεύγει μονομερώς στη διαιτησία, συμμετείχε στη διαδικασία μεσολάβησης και αποδέχθηκε την πρόταση μεσολάβησης.

Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολη η προσφυγή και για τον εργαζόμενο που θέλει να δικαιωθεί αλλά και για την άλλη πλευρά τον εργοδότη.

5. Ιδιαίτερα θετική για τους εργαζόμενους είναι η ρύθμιση που ορίζεται ως μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου πέραν των δύο μηνών από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης.

Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης μπορεί να καθυστερήσει έναν μισθό το πολύ μέχρι 2 μήνες και όχι περισσότερο.

6. Για τους ανασφάλιστους εργαζομένους προβλέπεται ότι αν πιαστεί στα δίχτυα του ΣΕΠΕ ο εργοδότης τους θα πληρώσει πρόστιμο 10.500 όπως ισχύει και σήμερα. Όμως για έχει μείωση του προστίμου θα πρέπει να τον προσλάβει για 12 μήνες σε θέση πλήρους απασχόλησης. Άρα αυτός ο εργαζόμενος κερδίζει για έναν χρόνο την ασφάλεια του και τα ένσημα του.

7. Για τους οφειλέτες μη μισθωτούς και αγρότες που έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται πως αφού κάνουν αίτηση στον ΕΦΚΑ μέχρι 30/9 μπορούν μετά μέχρι 31.12.2019 να κάνουν την δεύτερη αίτηση στο ΚΕΑΟ για να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δόσεων. Άρα κερδίζουν περίπου τρεις μήνες εφόσον τώρα δεν μπορούν να καταβάλλουν τις δόσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα