Τι είναι η αλλαντίαση, η σπάνια θανατηφόρα νόσος που οδήγησε στην τραγωδία στο Κιάτο
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου μίας 46χρονης στο Κιάτο από αλλαντίαση που της προκάλεσαν φασόλια. Μία δεύτερη γυναίκα (η 77χρονη μητέρα της) που κατανάλωσε το ίδιο φαγητό βρίσκεται διασωληνωμένη και σε κρίσιμη κατάσταση.
Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσος που προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum και μερικές φορές από στελέχη των βακτηριδίων Clostridium butyricum και Clostridium baratii. Υπάρχουν έξι είδη αλλαντίασης: α) η τροφιμογενής, β) η βρεφική, γ) η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων,
Το Clostridium botulinum είναι ένα Gram (+) βακτηρίδιο που αναπτύσσεται καλύτερα υπό αναερόβιες συνθήκες. Το βακτηρίδιο παράγει σπόρια που του επιτρέπουν να επιβιώνει σε δυσμενείς συνθήκες μέχρι να υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέψουν την ανάπτυξή του. Υπάρχουν 7 τύποι αλλαντικής τοξίνης που διαχωρίζονται με τα γράμματα Α, Β, C, D, E, F, G. Μόνο οι τύποι Α, Β, Ε και σπάνια ο F προκαλούν νόσο στον άνθρωπο.
Η αλλαντική τοξίνη θεωρείται από τις πιο θανατηφόρες ουσίες. Η μέση θανατηφόρος δόση (lethal dose- LD50) είναι 1 ng τοξίνης ανά χιλιόγραμμο βάρους σώματος.
Κλινική εικόνα και είδη αλλαντίασηςΗ τροφιμογενής αλλαντίαση προκύπτει όταν το Clostridium botulinum αναπτύσσεται και παράγει τοξίνη σε τρόφιμο το οποίο στη συνέχεια καταναλώνεται χωρίς να προηγηθεί κατάλληλο μαγείρεμά του ώστε να καταστραφεί η τοξίνη.
Η τοξίνη παράγεται συνήθως, σε τρόφιμα ακατάλληλα παρασκευασμένα ή κονσερβοποιημένα, χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι ή ζάχαρη, χαμηλής οξύτητας, καθώς και σε παστεριωμένα ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα που δεν έχουν καταψυχθεί, ειδικά σε αυτά σε αεροστεγή συσκευασία (π.χ καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, σάλτσες κ.α).
Η τοξίνη καταστρέφεται με το βρασμό (85°C για 5 λεπτά ή περισσότερο), ενώ τα σπόρια απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καταστραφούν (120Τ για 10 λεπτά ή περισσότερο).
Αρχικά οι ασθενείς παρουσιάζουν αδυναμία, ίλιγγο, θαμπή όραση, ξηροστομία, δυσκολία στην κατάποση και την ομιλία, λόγω της προσβολής των κρανιακών νεύρων από την αλλαντική τοξίνη. Τα νευρολογικά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα της μυϊκής παράλυσης που προκαλείται από την αλλαντική τοξίνη και περιγράφονται ως «χαλαρή συμμετρική κατιούσα παράλυση».
Η παράλυση των αναπνευστικών μυών μπορεί να είναι θανατηφόρα αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Δεν παρατηρείται πυρετός ή απώλεια συνείδησης. Μπορεί να συνυπάρχουν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία, έμετος, δυσκοιλιότητα ή σπανιότερα διάρροια.
Η βρεφική αλλαντίαση εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας από 6 εβδομάδων έως και 6 μηνών. Oφείλεται στην κατανάλωση σπόρων του Clostridium botuiinum σε τροφή ή σκόνη, οι οποίοι στη συνέχεια εκβλαστάνουν σε βακτήρια στο έντερο τα οποία απελευθερώνουν την τοξίνη.
Θεωρείται ότι ο αποικισμός του εντέρου από τους σπόρους του Clostridium botuiinum στα βρέφη συμβαίνει γιατί στις ηλικίες αυτές δεν έχει εγκατασταθεί πλήρως η φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου που ανταγωνίζεται την εγκατάσταση των παθογόνων μικροβίων.
Τα κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκοιλιότητα, απώλεια όρεξης, αδύναμο κλάμα, αδύναμο μυϊκό τόνο, λήθαργο και απώλεια στήριξης της κεφαλής. Η κλινική εικόνα κυμαίνεται από ήπια που δεν απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο μέχρι αιφνίδιο θάνατο. Μελέτες αναφέρουν την κατανάλωση μελιού ως προδιαθεσικό παράγοντα της βρεφικής αλλαντίασης γι’ αυτό και υπάρχει η οδηγία τα βρέφη να μην καταναλώνουν μέλι μέχρι να ολοκληρώσουν το πρώτο έτος ζωής.
Η εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων αποτελεί πολύ σπάνιο είδος αλλαντίασης. Προκαλείται όπως ακριβώς και η βρεφική αλλαντίαση, αλλά αφορά ενήλικους ασθενείς με ανοσοκαταστολή, με ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές στην κοιλιακή χώρα.
Η τραυματική αλλαντίαση προκαλείται από νευροτοξίνη που παράγεται σε τραύμα ή παραμελημμένο ανοιχτό κάταγμα μολυσμένο από Clostridium botuiinum. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά περιστατικά τραυματικής αλλαντίασης καταγράφονται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών σε αποστήματα που δημιουργούνται από υποδόριες ή ενδομυϊκές ενέσεις.
Η ιατρογενής αλλαντίαση προκαλείται από λανθασμένη χορήγηση νευροτοξίνης στη συστηματική κυκλοφορία ανθρώπου, αντί του προκαθορισμένου θεραπευτικού στόχου.
Η εισπνευστική αλλαντίαση προκαλείται από εισπνοή τοξίνης με τη μορφή αερολύματος. Έχει καταγραφεί μόνο σε προσωπικό εργαστηρίων. Η θνητότητα της αλλαντίασης ανέρχεται στο 3-5% και οφείλεται συνήθως σε αναπνευστική ανεπάρκεια ή σε λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές που προκύπτουν από την παρατεταμένη παρουσία της παράλυσης. Μετά την αποδρομή του νοσήματος οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται κόπωση ή δυσκολία στην αναπνοή για χρόνια και για αυτό συνήθως χρειάζονται μακροχρόνια θεραπεία.
ΔιάγνωσηΗ διάγνωση της τροφιμογενούς αλλαντίασης στηρίζεται στην ανεύρεση: (α) της αλλαντικής τοξίνης στον ορό, στα κόπρανα, στις γαστρικές εκκρίσεις ασθενούς και στο τρόφιμο που ενοχοποιείται για τη μόλυνση ή (β) στην ανεύρεση του Clostridium botulinum σε καλλιέργεια γαστρικών εκκριμάτων ή κοπράνων ασθενούς.
Η ανίχνευση του Clostridium botulinum σε ύποπτο τρόφιμο δεν θέτει τη διάγνωση της αλλαντίασης δεδομένου ότι οι σπόροι του μικροβίου μπορούν να βρεθούν παντού, εν αντιθέσει με την ανίχνευση τοξίνης στο ύποπτο τρόφιμο που είναι ισχυρά διαγνωστική.
Στην αλλαντίαση από τραύμα η διάγνωση βασίζεται στην ανεύρεση τοξίνης στον ορό του ασθενή ή στην απομόνωση του αιτιολογικού παράγοντα σε καλλιέργεια τραύματος. Στην εντερική τοξιναιμία των ενηλίκων η διάγνωση στηρίζεται στην ανεύρεση Clostridium botulinum/Γοξ\νης στα κόπρανα ή σε υλικά βιοψίας.
Πoλύ σπάνια τα κρούσματα αλλαντίασηςH αλλαντίαση αποτελεί ένα από τα σπανιότερα δηλούμενα νοσήματα του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων στη χώρα μας. Το χρονικό διάστημα 2004-2020 δηλώθηκαν: ένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένο κρούσμα αλλαντίασης, το 2009, σε βρέφος 3,5 μηνών από την περιφέρεια Πελοποννήσου, δύο εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα το 2017, σε βρέφη 3 και 2 μηνών άρρενες από τις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου, αντίστοιχα και ένα ενδεχόμενο κρούσμα το 2017 σε θήλυ 59 ετών, από την
περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η μέση δηλούμενη επίπτωση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χώρες της EEA/EFTA (European Economic Area/European Free Trade Association) το 2019 ήταν πολύ χαμηλή (0,2 κρούσματα ανά 1.000.000 πληθυσμού) [3]. Ο μικρός αριθμός δηλωθέντων κρουσμάτων αλλαντίασης στην Ελλάδα δεν επιτρέπει συγκρίσεις με τα δεδομένα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.
Περίοδος επώασης και περίοδος μεταδοτικότηταςΤα συμπτώματα στην τροφιμογενή αλλαντίαση ξεκινούν είτε πολύ νωρίς, μέσα σε 6 ώρες από την κατανάλωση μολυσμένης τροφής, είτε αργά έως και 10 ημέρες μετά. Συνήθως, ο μέσος χρόνος επώασης της νόσου είναι 18-36 ώρες. Στην εισπνευστική αλλαντίαση ο χρόνος επώασης είναι μεγαλύτερος και κυμαίνεται από 12 έως 80 ώρες μετά την έκθεση, ενώ στη βρεφική είναι άγνωστος λόγω του ότι δεν διευκρινίζεται συνήθως πότε έγινε η κατάποση των σπόρων του βακτηρίου.
Παρόλο που η απέκκριση τοξίνης και μικροβίων στα κόπρανα των ενηλίκων ασθενών με εντερική τοξιναιμία συνεχίζεται για εβδομάδες ή μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει καταγραφεί μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο.
ΘεραπείαΗ τροφιμογενής και τραυματική αλλαντίαση θεραπεύονται με αντιτοξίνη η οποία μπλοκάρει τη δράση της τοξίνης. Όταν η αντιτοξίνη δοθεί πρίν ολοκληρωθεί η παράλυση μπορεί να προλάβει την επιδείνωση και να βραχύνει τον χρόνο αποθεραπείας. Στην τροφιμογενή αλλαντίαση χρήσιμη είναι η απομάκρυνση της μολυσμένης τροφής από το έντερο είτε με υποκλυσμούς είτε με πρόκληση εμέτου.
Η αναπνευστική παράλυση που συμβαίνει σε σοβαρή μορφή αλλαντίασης αντιμετωπίζεται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη χρήση αναπνευστήρα για εβδομάδες ή και μήνες. Στην αλλαντίαση από τραύμα η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργικό καθαρισμό του τραύματος και χορήγηση κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής.
Η βρεφική αλλαντίαση θεραπεύεται με χορήγηση ανθρώπινης ανοσοσφαιρίνης ειδικής για την αλλαντίαση, ενώ απαγορεύεται η χορήγηση αντιτοξίνης σε αυτή την περίπτωση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κιάτο: 46χρονη πέθανε από αλλαντίαση που της προκάλεσαν φασόλια – Διασωληνωμένη η μητέρα της
- Κορονοϊός: Συναγερμός στη Βρετανία από το στέλεχος «ΧΕ»
- Τραγωδία στο Κιάτο: 46χρονη πέθανε με συμπτώματα αλλαντίασης τρώγοντας φασολάκια
- Κιάτο: Νεκρή 35χρονη που έφαγε χόρτα – Δηλητηρίαση «βλέπουν» οι γιατροί
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι λέει ο ιατροδικαστής που είχε λύσει τον γρίφο με τους τρεις θανάτους των βρεφών στη Γερμανία
- Τελικά δεν θα πεινάσουμε...
- Μαρία Κανελλοπούλου: «Δεν είχα ποτέ ούτε μια πέτρα περιουσία»
- Πάτρα: «Ο πατέρας έσκαψε τον λάκκο της Ίριδας»
- Mεταγραφή: Ο Γιώργος Κουβουράς στην ΕΡΤ
- Νέα συγκλονιστική μαρτυρία για το θρίλερ της Πάτρας: Ήμουν μπροστά όταν βρέθηκε το πανάκι της Ίριδας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Τέλος οι συγκεντρωτικές πελατών -προμηθευτών: Μέσω myDATA της ΑΑΔΕ η διαβίβαση εσόδων για το 2021
- Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Μαριούπολη, επιβεβαιώνει ο Ουκρανός δήμαρχος της πόλης
- Αλωπεκία: Το ιατρικό πρόβλημα της γυναίκας του Γουίλ Σμιθ, πίσω από το χαστούκι του στον Κρις Ροκ (βίντεο)
- Επανάσταση στην ιατρική τεχνολογία: Πιο κοντά στη διάγνωση του διαβήτη μέσω smartphone
- WSJ: Ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δηλητηριάστηκαν
- Σύσκεψη για την επισιτιστική κρίση: «Δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων», καθησυχάζει η κυβέρνηση
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αριστούχο μαθητή Σαϊντού Καμαρά
- Τι είναι η αλλαντίαση, η σπάνια θανατηφόρα νόσος που οδήγησε στην τραγωδία στο Κιάτο
- Απειλεί και πάλι να κόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη ο Πούτιν
- Πρέβεζα: Εμφανίστηκε και πάλι το δηλητηριώδες «λεοντόψαρο»
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τι είναι η αλλαντίαση, η σπάνια θανατηφόρα νόσος που οδήγησε στην τραγωδία στο Κιάτο
- Επανάσταση στην ιατρική τεχνολογία: Πιο κοντά στη διάγνωση του διαβήτη μέσω smartphone
- Τέλος οι συγκεντρωτικές πελατών -προμηθευτών: Μέσω myDATA της ΑΑΔΕ η διαβίβαση εσόδων για το 2021
- Ψηφιακά θα γίνεται η επίδοση δικογράφων από το νέο δικαστικό έτος, απελευθερώνονται 1.500 αστυνομικοί
- Αλωπεκία: Το ιατρικό πρόβλημα της γυναίκας του Γουίλ Σμιθ, πίσω από το χαστούκι του στον Κρις Ροκ (βίντεο)
- Πρέβεζα: Εμφανίστηκε και πάλι το δηλητηριώδες «λεοντόψαρο»
- WSJ: Ο Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές δηλητηριάστηκαν
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αριστούχο μαθητή Σαϊντού Καμαρά
- ΥΠΟΙΚ: Ολοκληρώθηκε η καταβολή δωρεών €675.568 για την ενίσχυση δράσεων κατά του κορονοϊού
- Σύσκεψη για την επισιτιστική κρίση: «Δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων», καθησυχάζει η κυβέρνηση
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η Ρωσία επιστρατεύει εγκληματίες για να πολεμήσουν»
- Ρωσία: Στέλνει στην Ουκρανία 100 ποινικούς κρατούμενους από φυλακές Τσετσενίας
- ΝΔ: Η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη και αποτελεί καθημερινή πρακτική στο πλαίσιο του κράτους Δικαίου
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Θρίλερ για την τύχη της Μαριούπολης
- Στέφανος Τσιτσιπάς: «Οι γυναίκες πληρώνονται το ίδιο - Θα μπορούσαν να παίξουν 5 σετ»
- Κιάτο: Μυστήριο με τον θάνατο 35χρονης αφού έφαγε χόρτα - Χαροπαλεύει η μητέρα της
- Βαρβιτσιώτης σε πρόξενο Ανδρουλάκη: Τεράστιες οι υπηρεσίες σας προς τον Ελληνισμό της Ουκρανίας
- Α.Γκάγκα: Σαφώς και δεν είναι σε ύφεση η πανδημία του κορωνοϊού
- Ανοιξιάτικη Εορταγορά Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή στο Πολεμικό Μουσείο
- Ο Μητσοτάκης συγκαλεί την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο -Τα θέματα που θα συζητηθούν