Τι είναι ο Nord Stream 2 που «πάγωσε» λόγω των ρωσικών ενεργειών στην Ουκρανία, ποιοι τον θέλουν και ποιοι όχι

Η Γερμανία έβαλε στον «πάγο» τον αγωγό Nord Stream 2 μετά την απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν όχι μόνο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομημένων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ αλλά και να προωθήσει τα στρατεύματά του εκεί.

Η κατασκευή του αγωγού που συνδέει Ρωσία και Γερμανία ολοκληρώθηκε πρακτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει όμως ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Ο Nord Stream 2 έχει μήκος 1200 χιλιόμετρα και διαπερνά τη Βαλτική Θάλασσα.

Στόχος της κατασκευής του η μεταφορά αερίου από τη ρωσική ακτή κοντά στην Αγία Πετρούπολη στο Λουμπμίν της Γερμανίας. Κόστισε περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ με την Gazprom να αναλαμβάνει τη μισή χρηματοδότηση και δυτικούς κολοσσούς όπως η Shell και η γαλλική ENGIE να βάζουν το άλλο μισό.

{https://www.youtube.com/watch?v=pzbxGYBY5M8}

Ο Nord Stream 2 έχει φτιαχτεί δίπλα στον πρώτο αγωγό Nord Stream, ο οποίος βρίσκεται σε λειτουργία από το 2011. Από κοινού οι δύο αγωγοί θα μπορούν να μεταφέρουν 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Μιλάμε δηλαδή για το 25% του αερίου που χρησιμοποιούν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετησίως.

Πώς η ουκρανική κρίση επηρεάζει τον Nord Stream 2;

Ο αγωγός δεν έχει ακόμα άδεια λειτουργίας και η Γερμανία βάζει πλέον «πάγο». «Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων πρέπει να επανεξετάσουμε την κατάσταση με τον Nord Stream 2» δήλωσε ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε καλέσει την Ευρώπη να σταματήσει οποιαδήποτε κίνηση για τον Nord Stream 2 αν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ενάντια στον Nord Stream 2

Η μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ μαζί με τους γείτονες της Ρωσίας Πολωνία και Ουκρανία, αντιτίθενται σφόδρα στη λειτουργία του Nord Stream 2. Φοβούνται πως αν ο αγωγός ξεκινήσει να λειτουργεί, θα δώσει στη Ρωσία ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο στην τροφοδοσία της Ευρώπης με αέριο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει χαρακτηρίσει τον Nord Stream 2 «ένα επικίνδυνο πολιτικό όπλο».

Το 2006, η Ρωσίά έκλεισε την παροχή αερίου που περνούσε από την Ουκρανία εξαιτίας μιας οικονομικής διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών. Η κίνηση αυτή προκάλεσε άμεσα ενεργειακές ελλείψεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ο φόβος λοιπόν είναι σαφής. Η Ρωσία μπορεί και στο μέλλον να χρησιμοποιήσει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από την ίδια για πολιτικούς λόγους.

Οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν προσπαθήσει να μπλοκάρουν τον Nord Stream 2, επιβάλλοντας κυρώσεις σε εταιρείες που ενεπλάκησαν στην κατασκευή του. Προφανώς, στοχοποίησε μόνο ρώσικες και όχι για παράδειγμα τις γερμανικές εταιρείες, υπό τον φόβο του να διαταράξει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Βερολίνο.

Ποιοι θέλουν τον Nord Stream 2

Η Ρωσία είναι προφανώς η μια υπέρμαχος του Nord Stream 2 ώστε να διοχετεύσει τα αποθέματα αερίου της. Έχει ανάγκη έναν υποθαλάσσιο αγωγό προς την Ευρώπη, αντί για τον επίγειο στον οποίο βασίζεται σήμερα και ο οποίος περνά από Πολωνία και Ουκρανία. Αυτό το δίκτυο αγωγών είναι άλλωστε σήμερα σχετικά γερασμένο και αναποτελεσματικό. Εκτός αυτού όμως τόσο η Πολωνία όσο και η Ουκρανία χρεώνουν τη Ρωσία με μεγάλα ποσά για τη διέλευση από τα εδάφη τους.

Πριν την ουκρανική κρίση, η προκάτοχος του Όλαφ Σολτς Άνγκελα Μέρκελ είχε προσπαθήσει πολύ για τη δημιουργία του Nord Stream 2. Η Γερμανία άλλωστε εισάγει το 35% του αερίου που χρειάζεται από τη Ρωσία. Η κ. Μέρκελ πίστευε πως ο Nord Stream 2 είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ακόμα περισσότερο ρωσικό αέριο που θα φτάνει κατευθείαν στη Γερμανία.

Πότε θα μπορούσε να λειτουργήσει ο Nord Stream 2;

Ακόμα και πριν τις τελευταίες ενέργειες της Γερμανίας ο αγωγός αντιμετώπιζε σοβαρά νομικά προβλήματα και έμοιαζε σχεδόν απίθανο να ξεκινήσει να μεταφέρει αέριο πριν το καλοκαίρι του 2022.

Ο γερμανικός διαχειριστής είχε ήδη αρνηθεί να δώσει άδεια λειτουργίας καθώς η Gazprom έχει στην κατοχή της τόσο το 50% του αγωγού Nord Stream 2 όσο και το σύνολο των δικαιωμάτων του αερίου που θα περνά μέσα από αυτόν. Η Γερμανία θεωρεί πως κάτι τέτοια θα έδινε στη Ρωσία πολύ μεγάλο έλεγχο της τροφοδοσίας σε αέριο και θέλει η ιδιοκτησία του αγωγού να περάσει σε άλλη εταιρεία.

ΠΗΓΗ: bbc.com

Keywords
Τυχαία Θέματα
Nord Stream 2, Ουκρανία,Nord Stream 2, oukrania