Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα μπουκάλι νερού

Πώς και κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε το επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Επίσης, είναι καλύτερα για το περιβάλλον από ό,τι τα πλαστικά, ενώ έχουν γίνει και μόδα.

Όμως, μπορεί να συγκεντρώσουν μούχλα, αν ξεχνάμε να τα πλύνουμε. Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για αυτό; Ειδικός απαντά στο ερώτημα.

Τι συμβαίνει αν δεν καθαρίζουμε σωστά τα μπουκάλια νερού

Η μούχλα αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον. Εάν το νερό μείνει στο μπουκάλι για ημέρες, μπορεί να δημιουργηθούν ευνοϊκές

συνθήκες για να «εγκατασταθούν» και να αναπαραχθούν τα σπόρια μούχλας που υπάρχουν στο σπίτι μας, έχει δηλώσει στους NYT η ανοσιολόγος δρ. Wanda Phipatanakul.

Μερικοί από τους αερομεταφερόμενους μύκητες που μπορεί να αποικίσουν το μπουκάλι είναι οι Cladosporium (γνωστό για τη σκούρα πράσινη ή καφέ εμφάνισή του), Penicillium (μπλε ή πράσινο), Aspergillus (λευκό, κίτρινο ή πράσινο) και Stachybotrys (μαύρο).

Αυτοί οι μύκητες δεν είναι οι μοναδικοί οργανισμοί που αναπτύσσονται σε υγρό και σκοτεινό περιβάλλον. Κάθε φορά που πίνουμε μια γουλιά νερό, μπορεί να μεταφέρουμε βακτήρια από το στόμα μας στο στόμιο του μπουκαλιού. Αυτά τα μικρόβια ενδέχεται μερικές φορές να σχηματίσουν βιοφίλμ με τους μύκητες.

Αν χρησιμοποιούμε το μπουκάλι και για άλλα υγρά εκτός από νερό- για παράδειγμα αθλητικά ποτά- ή μένουν σε αυτό υπολείμματα τροφίμων από κάτι που φάγαμε, τα σάκχαρα μπορεί να επιταχύνουν την ανάπτυξη αυτών των μικροοργανισμών.

Μπορεί η χρήση μπουκαλιού με μούχλα να βλάψει την υγεία μας;

Το να πιούμε λίγο νερό από μπουκάλι με μούχλα μπορεί να είναι αηδιαστικό, αλλά πιθανότατα δεν θα προκαλέσει μεγάλο κακό, αρκεί να το καθαρίσουμε αμέσως, σύμφωνα με τη δρ. Phipatanakul. Τα περισσότερα είδη μούχλας είναι σχετικά ακίνδυνα και το ανοσοποιητικό μας είναι ικανό να απαλλαγεί από αυτά τα παθογόνα, εξήγησε.

Όμως, κάποιοι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι, για παράδειγμα όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, υποφέρουν από άσθμα ή είναι αλλεργικοί στη μούχλα. Οι συγκεκριμένοι ίσως είναι πιο πιθανό να έχουν πονοκέφαλο, να νιώθουν κόπωση ή να εμφανίζουν κλασικά συμπτώματα αλλεργίας, για παράδειγμα ρινική συμφόρηση.

Επιπλέον, οποιοσδήποτε καταπιεί ή εισπνεύσει μεγάλη ποσότητα μούχλας σε διάστημα αρκετών εβδομάδων μπορεί να νιώσει ναυτία ή να έχει στομαχικές διαταραχές. Όμως, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στη μούχλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή να οδηγήσει κάποιον στο νοσοκομείο. Το επίπεδο της μούχλας σε ένα μπουκάλι νερού πιθανότατα δεν είναι αρκετά υψηλό για να προκαλέσει τέτοιες αντιδράσεις, σύμφωνα με τη δρ. Phipatanakul. Αν κάποιος έχει συμπτώματα και υποψιάζεται ότι ο «ένοχος» είναι η μούχλα, πιθανότατα να οφείλονται σε άλλες πηγές.

Πώς πρέπει να καθαρίζουμε το μπουκάλι νερού

Για να είναι το μπουκάλι νερού καθαρό, θα πρέπει να το πλένουμε κάθε ημέρα, ή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Αν είναι κατάλληλο για το πλυντήριο πιάτων, θα πρέπει να το πλένουμε στη μέγιστη θερμοκρασία.

Όσο για το πλύσιμο στο χέρι, θα πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε βούρτσα μπουκαλιών, για να καθαρίζουμε επαρκώς το εσωτερικό του, σύμφωνα με τις οδηγίες της δρ. Phipatanakul.

Ένα γρήγορο πλύσιμο με σαπούνι και νερό είναι αρκετό. Αλλά αν θέλουμε να κάνουμε βαθύ καθαρισμό- κάθε λίγες εβδομάδες- καλό είναι να το το αφήνουμε να μουλιάσει σε διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού, για 30 λεπτά.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε τα αποσπώμενα μέρη- για παράδειγμα το καλαμάκι ή τη βαλβίδα- όπου μπορεί να «κρύβεται» μούχλα. Προτού το χρησιμοποιήσουμε ξανά, θα πρέπει να το αφήσουμε να στεγνώσει καλά.

#ΜΠΟΥΚΑΛΙ #ΝΕΡΟ #ΜΟΥΧΛΑ #ΜΥΚΗΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τι κινδύνους μπορεί να κρύβει ένα μπουκάλι νερού,