Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι - Χρήση κλιματιστικών
Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να αντιμετωπίζουμε συχνά το πρόβλημα της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος με κύριες επιπλοκές τις κράμπες από υπερθερμία, την εξάντληση και σπανιότερα την πολύ-οργανική ανεπάρκεια, λόγω υπερθερμίας (heat shock).
Επίσης έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στην συχνότητα εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε περιόδους καύσωνα, που φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, του SO2 αλλά και του όζοντος,
Οι καύσωνες του 1976 και του 1995 στο Λονδίνο συνδέθηκαν με 15% αύξηση της ολικής θνησιμότητας κατά τη διάρκεια των ημερών της αυξημένης θερμοκρασίας, ενώ ο καύσωνας του Ιουλίου του 1987 στην Αθήνα, συσχετίστηκε από 2.000 επιπλέον θανάτους, δηλαδή σε 97% αύξηση της ημερήσιας θνητότητας.
Τα σύνδρομα υπερθερμίας μπορεί να παρατηρηθούν και σε σχετικά χαμηλότερες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (>32oC) με υψηλή σχετική υγρασία (>60%) κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, σε αλκοολικούς ή πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες, άτομα που λαμβάνουν αντιψυχωσικά φάρμακα, διουρητικά, αντιχολινεργικά , ή σε άτομα που ζουν σε μη καλά αεριζόμενους χώρους χωρίς κλιματισμό. Τα σύνδρομα αυτά είναι πιο συνήθη να εκδηλωθούν κατά τις πρώτες μέρες του καύσωνα όπου ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί. Ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7 με 14 ημέρες έκθεσης. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στην θερμοπληξία και μπορεί να παρατηρηθεί με μικρή ή και καμία μεταβολή της βασικής θερμοκρασίας του σώματος. Όσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται.
Έτσι ο οργανισμός σε κατάσταση υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος ενεργοποιεί διάφορους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς, προκειμένου να εμποδίσει την άνοδο της θερμοκρασίας του και να αποβάλλει την περίσσεια θερμότητας.
Η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να κυμαίνονται από αδυναμία, εξάντληση, κράμπες, μέχρι και την, απειλητική για τη ζωή, θερμοπληξία. Οι καρδιοπαθείς (ιδίως οι ηλικιωμένοι) ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου.
Όσον αφορά τη διατροφή, το καλοκαίρι θα πρέπει να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, ώστε να μην επιβαρύνεται ο οργανισμός. Θα πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα, λαχανικά, σαλάτες και να πίνουμε πολλούς χυμούς και νερό, τονίζει η ΕΚΕ .
Ύποπτα συμπτώματα που θα πρέπει να οδηγήσουν τους καρδιολογικούς ασθενείς στο γιατρό
Θωρακική δυσφορία που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή το χέρι (δηλωτικά στηθαγχικού πόνου).
Δύσπνοια
Αδυναμία /Καταβολή δυνάμεων
Ελαττωμένο επίπεδο συνείδησης/Σύγχυση
Αίσθημα παλμών/Ταχυκαρδία
Κεφαλαλγία/Ζάλη
Εκδηλώσεις θερμοπληξίας
Πρόδρομα συμπτώματα είναι η δίψα, η αδυναμία, η ζάλη, ο ίλιγγος, ο πονοκέφαλος και η ναυτία. Όψιμα ο ασθενής παρουσιάζει απώλεια των αισθήσεων, σύγχυση, σπασμούς, λήθαργο και κώμα.
Γενικές οδηγίες
Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 - 2 λίτρα).
Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών, όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη
Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας.
Γενικά όσοι έχουν μόνιμους καρδιακούς βηματοδότες μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο. Όμως κάποια είδη βηματοδοτών και εμφυτεύσιμων απινιδωτών απορρυθμίζονται από τα συστήματα ασφαλείας του αεροδρομίου. Καλό είναι οι ασθενείς να έχουν μαζί τους «την ταυτότητα» του βηματοδότη ή απινιδωτή.
Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.
Θάλασσα:
Αποφυγή των επικίνδυνων ωρών του ήλιου, μεταξύ 12 - 4 μ.μ.
H επαφή με το νερό να γίνεται σταδιακά.
Να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
Κολύμβηση για 30 - 45 λεπτά την ημέρα (έστω και σε ήπια ένταση), γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές.
Βουνό:
Σε μεγάλο υψόμετρο υπάρχει μείωση του οξυγόνου και μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης. Η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνει την αρτηριακή πίεση και η μείωση του οξυγόνου αναγκάζει τον οργανισμό να κάνει συχνότερες, βαθύτερες αναπνοές, με αύξηση της καρδιακής συχνότητας. Σε υψόμετρο >2.500 μ. μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, ζάλη, ταχυπαλμία, πνευμονικό οίδημα, συνεπώς καλό είναι οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα.
Χρήση Κλιματιστικών
Όπως αναφέρει η ΕΚΕ, βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με την πανδημία του COVID19. Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και η σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζουν. «Έχουμε μπει σε νέα φάση κατά την οποία ο ιός μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο παραμένει και μας απειλεί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει αυξημένη εγρήγορση και να ακολουθούμε σχολαστικά τους κανόνες προστασίας τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο. Το θέμα της λειτουργίας των κλιματιστικών μηχανημάτων είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μας απασχολεί γιατί δεν είναι ο κορονοϊός ο μόνος κίνδυνος. Και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν απειλή ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες. Το σοβαρό θέμα της χρήσης κλιματιστικών που μπορούν να αποτελέσουν πηγή διασποράς του ιού έχει απασχολήσει την Πολιτεία και συνιστάται η χρήση νωπού αέρα και ο καλός εξαερισμός των χώρων. Έχει συστηθεί σε επαγγελματικούς χώρους να γίνεται ρύθμιση των κεντρικών μονάδων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει ανακυκλοφορία του αέρα. Όσον αφορά τα οικιακά κλιματιστικά συστήνεται να παραμένει ανοιχτό το παράθυρο και να λειτουργούν σε υψηλότερη θερμοκρασία, ενώ πρέπει να ρυθμίζεται η ροή του αέρα να μην έχει φορά πάνω στα άτομα που βρίσκονται στο χώρο».
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στους πολίτες την τήρηση όλων των μέτρων μερικής κοινωνικής αποστασιοποίησης και προσωπικής ασφάλειας, την αποφυγή έκθεσης σε περιβάλλον υψηλής θερμοκρασίας, όπως και παρατεταμένης παραμονής σε κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους, την καλή ενυδάτωση και καλή διατροφή και για ασθενείς με καρδιολογικά νοσήματα που λαμβάνουν αντιυπερτασική αγωγή και διουρητικά την αναζήτηση συμβουλής από τον θεράποντα καρδιολόγο τους για το ισοζύγιο υγρών που θα ακολουθούν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κουνούπια: Το κόλπο πριν βγείτε έξω για να μην σας τσιμπάνε
- Ο 76χρονος που ασελγούσε στις εγγονές του είχε ξεμείνει στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού
- Εκτακτο-Κορωνοϊός: 15 νέα κρούσματα, 2.834 συνολικά και 163 θάνατοι
- Συνελήφθη Αλβανός για ληστεία κοσμημάτων αξίας 1 εκατ. ευρώ στην Αρχαία Ολυμπία
- Αφορισμός: Τι είναι η ποινή που επέβαλε ο Αμβρόσιος σε Μητσοτάκη, Κεραμέως, Χαρδαλιά
- Σχεδόν 70.000 κλήσεις πολιτών στο τηλεφωνικό κέντρο 1110
- ΕΡΤ με χρυσά κουτάλια...
- Ξαφνικές κακοφωνίες στην καλοκουρδισμένη ορχήστρα
- Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης - Μέχρι έξι άτομα στο τραπέζι
- Στον … αέρα οι πτήσεις τσάρτερ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ 2020-2021: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις, στο τραπέζι voucher και για μητέρες δημόσιοι υπάλληλοι
- Νέοι δικαιούχοι για το επίδομα 800 ευρώ - Δείτε την απόφαση
- Έγινε και αυτό: Παπάς απεργεί από τη Θεία Λειτουργία
- Μπαράζ προσλήψεων σε ΑΒ Βασιλόπουλο, My Market και LIDL
- Συντάξεις Ιουνίου 2020: Οι ημερομηνίες πληρωμής για Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΙΚΑ
- Οι ημερομηνίες ορόσημο για συντάξεις, εφάπαξ, αυξήσεις στις επικουρικές
- Άρση μέτρων: Πρεμιέρα αύριο για την 3η φάση - Τι ανοίγει αύριο, αναλυτικός οδηγός
- Άνοιγμα Τσίπρα προς ΚΙΝΑΛ: Δεν μας αφήνει αδιάφορους η αλλαγή ρητορικής της ηγεσίας
- Μέχρι πόσα άτομα θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες
- Κόντε: Ρίχνουμε 55 δισ. ευρώ για να περιορίσουμε τις συνέπειες της κρίσης
![- Χρήση,- chrisi](https://images32.inewsgr.com/3752/37525655/ti-prepei-na-prosechoun-oi-kardiopatheis-to-kalokairi---chrisi-klimatistikon-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς το καλοκαίρι - Χρήση κλιματιστικών
- Το μήνυμα Μητσοτάκη στους μαθητές: Μένουμε ασφαλείς και στο σχολείο (vid)
- Θεοδωρικάκος: Δεν υπάρχει θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο
- Αφόρισε Μητσοτάκη, Κεραμέως και Χαρδαλιά ο Αμβρόσιος (vid)
- Εκδόθηκαν τα πρώτα 100 ψηφιακά διπλώματα – Εστάλησαν με email
- Πώς να αρχίσουμε ξανά να αθλούμαστε αν έχουμε νοσήσει από κορονοϊό
- Μέχρι πόσα άτομα θα μπορούν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι σε ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες
- Άρση μέτρων: Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις εκτός νομού από αύριο - Όλοι οι νέοι κανόνες
- «Παράθυρο» για αύξηση στην πληρότητα των πλοίων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Καιρός: Πότε φεύγει ο καύσωνας από τη χώρα μας
- Τι συμβαίνει με τα θερινά σινεμά - Τα μέτρα και οι αποστάσεις
- Άνοιγμα Τσίπρα προς ΚΙΝΑΛ: Δεν μας αφήνει αδιάφορους η αλλαγή ρητορικής της ηγεσίας
- Έτσι θα ανοίξει η εστίαση: Oι κανόνες για τραπεζοκαθίσματα, όλη η ρύθμιση
- Λιγότερες διακοπές για τους μαθητές το καλοκαίρι
- Άνοιγμα στην εστίαση: Δωρεάν η επέκταση τραπεζοκαθισμάτων (vid)
- Σταϊκούρας: Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, δεν θα πάμε σε μνημόνιο
- Άνοιξαν οι εκκλησίες: Με πιστούς, περιορισμούς και αποστάσεις οι λειτουργίες
- Οι ημερομηνίες ορόσημο για συντάξεις, εφάπαξ, αυξήσεις στις επικουρικές