Τι θα κάνει με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ - Προσέγγιση «καρότο-μαστίγιο»

Οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας θα καθορίσουν και την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Οι σύμβουλοι του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επεξεργάζονται μια στρατηγική κυρώσεων, με στόχο την προώθηση διπλωματικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας τους επόμενους μήνες, ενώ παράλληλα πιέζουν το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την Παρασκευή κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα

με στόχο να πληγεί «η κυριότερη πηγή χρηματοδότησης του Κρεμλίνου». Η κίνηση αυτή αφήνει ένα ανοιχτό ερώτημα στον Τραμπ: πώς βλέπει τις κυρώσεις, δεδομένης της δέσμευσής του να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία;

«Καρότο και μαστίγιο»

Η ομάδα του Ρεπουμπλικανού εξετάζει δύο προσεγγίσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, η μία περιλαμβάνει χαλάρωση των κυρώσεων σε Ρώσους παραγωγούς πετρελαίου, κάτι που μπορεί να βοηθούσε στην επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας. Η δεύτερη προσέγγιση είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση: επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων, εντείνοντας περισσότερο την πίεση.

Η επιλογή που τελικά θα κάνει ο Τραμπ είναι καθοριστική για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ έχουν κερδίσει σχεδόν 5 δολάρια το βαρέλι από τότε που ανακοινώθηκαν οι νέες κυρώσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τη Μόσχα. Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω κέρδη, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση του κόστους των καυσίμων σε όλο τον κόσμο.

Τα σχέδια της ομάδας Τραμπ βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και εξαρτώνται από τον ίδιο τον Τραμπ, δήλωσαν δύο πηγές στο Bloomberg. Την περασμένη εβδομάδα, ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προετοιμάζεται συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αυξάνοντας την προοπτική για βραχυπρόθεσμες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.

Οι σύμβουλοι του Τραμπ παλεύουν να αποφύγουν σημαντικές διαταραχές στην προσφορά και των τις τιμές στην αγορά πετρελαίου σε μια εποχή που η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις σε τρεις από τους κορυφαίους παραγωγούς παγκοσμίως. Μια άλλη πρόκληση: Η ισορροπία μεταξύ της αξιοποίησης των εργαλείων του οικονομικού πολέμου και της επιθυμίας να διατηρηθεί το δολάριο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

Δευτερεύουσες κυρώσεις

Ένα πρώιμο βαρόμετρο για το πώς θα χειριστεί η ομάδα του Τραμπ τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα έρθει στα μέσα Μαρτίου, όταν λήγει μια γενική άδεια που επιτρέπει τη σταδιακή μείωση αγορών ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Αν το υπουργείο Οικονομικών επιτρέψει την παύση της εξαίρεσης για ορισμένες συναλλαγές, θα μπορούσε να αυξήσει την πίεση στο Κρεμλίνο.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι εισήγαγαν μέτρα που καθιστούν δυσκολότερη την άρση ορισμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τον Τραμπ μονομερώς. Επαναπροσδιόρισαν τις κυρώσεις σε αρκετές οντότητες, απαιτώντας από τον πρόεδρο να ενημερώνει το Κογκρέσο αν σκοπεύει να άρει μέρος των περιορισμών προς αυτές, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ψήφο δυσαρέσκειας αν υπάρξουν αντιδράσεις.

Για την ομάδα Τραμπ, μια πιο επιθετική πολιτική θα μπορούσε να περιλαμβάνει επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στο εμπόριο πετρελαίου, τιμωρώντας τους Ευρωπαίους ναυλωτές καθώς και τους Ασιάτες αγοραστές, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών οντοτήτων στην Κίνα και την Ινδία. Μια άλλη πιθανή προσέγγιση: πιο δυναμικές παρεμβάσεις στα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το ρωσικό πετρέλαιο μέσω Δανίας και Τουρκίας.

Ένα σενάριο πιο ήπιας προσέγγισης θα μπορούσε να σημαίνει την έκδοση γενικών αδειών και την άρση του ανώτατου ορίου τιμής σε πάνω από 60 δολάρια ανά βαρέλι — κινήσεις που θα ενθαρρύνουν τη συνέχιση της ροής ρωσικού πετρελαίου στην αγορά.

Τι εξετάζει η ομάδα Τραμπ για Ιράν και Βενεζουέλα

Παράλληλα, η ομάδα Τραμπ αξιολογεί πολιτικές επιλογές για το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Υπάρχει μια γενική συναίνεση μεταξύ των βασικών συμβούλων του να επιστρέψει σε μια στρατηγική μέγιστης πίεσης με στόχο την Τεχεράνη, ξεκινώντας με ένα μεγάλο πακέτο κυρώσεων που θα πλήττει σημαντικούς παίκτες της πετρελαϊκής βιομηχανίας, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί από τον Φεβρουάριο.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, μια ανάλογη προσέγγιση περιόρισε σημαντικά τις ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου, αν και έχουν αυξηθεί επί Μπάιντεν.

Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη στη Βενεζουέλα, όπου αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες όπως η Chevron Corp. έχουν παρουσία εκεί.

Ο Νικολάς Μαδούρο επέζησε από τη μέγιστη πίεση της κυβέρνησης Τραμπ, ακόμη και όταν περιορίστηκαν οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας...

Με πληροφορίες από Bloomberg

#ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα