Τηλεθέρμανση στην Αλεξανδρούπολη από τον αγωγό ΤΑΡ

Τηλεθέρμανση στην Αλεξανδρούπολη από τον αγωγό ΤΑΡ

Στο πλαίσιο των συνεχών επαφών μεταξύ του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) AG και των τοπικών κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται, πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη και της διευθύντριας του έργου για την Ελλάδα, Κατερίνας Παπαλεξανδρή, του τεχνικού διευθυντή Peter Francis, και του υπεύθυνου

Τοπικών Κοινωνιών για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Σπύρου Νάκου.

Αντικείμενο της συνάντησης, ήταν η εκατέρωθεν ενημέρωση για τις εξελίξεις που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στις σχετικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή στο πλαίσιο υλοποίησης του ΤΑΡ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Francis ενημέρωσε το δήμο για την πρόοδο της κατασκευής του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους, ενώ παράλληλα τέθηκε το πλαίσιο για την έναρξη των τεχνικών συναντήσεων για το έργο της τηλεθέρμανσης. Ο ΤΑΡ έχει αναλάβει τη δέσμευση να εγκαταστήσει στο Σταθμό Συμπίεσης μονάδα παραγωγής ζεστού νερού μέσω εναλλάκτη θερμότητας. Το ζεστό νερό, το οποίο θα παράγεται όταν ο αγωγός βρίσκεται σε λειτουργία, θα διατίθεται στο δήμο Αλεξανδρούπολης για δική του χρήση (τηλεθέρμανση, ξήρανση θερμοκηπίων κλπ.).

Ο δήμαρχος δήλωσε ικανοποιημένος με την εξέλιξη των έργων και καθορίστηκε νέα συνάντηση στο επόμενο 10ήμερο με κλειστά χρονοδιαγράμματα της εξελικτικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση του έργου.

Από την πλευρά της, η κα Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τις τοπικές αρχές και φορείς σε όλα τα επίπεδα, ώστε να εξασφαλίζεται αφενός η ασφαλής και έγκαιρη κατασκευή του έργου, και αφετέρου η υλοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που ανταποκρίνονται σε πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων. Με τις πρώτες πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία να προβλέπονται για τα τέλη του 2018, οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη αναμένονται το 2020.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).

Keywords
Τυχαία Θέματα