Την αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων στους «επίορκους» λογιστές ζητά το ΟΕΕ

Την πλήρη υιοθέτηση της πρότασης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ) για τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μέσω σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, χαιρέτισε με απόλυτη ικανοποίηση ο πρόεδρος του ΟΕΕ, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Με έντονο τρόπο, ο κ. Κόλλιας επανέλαβε το αίτημα του ΟΕΕ για πειθαρχικό έλεγχο και επιβολή κυρώσεων στους λογιστές-φοροτεχνικούς, όπως ισχύει σε άλλα επαγγέλματα, και ζήτησε τη θεσμική

εποπτεία του επαγγέλματος από το ΟΕΕ.

Τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να εκδώσει τον σχετικό κανονισμό για τη δέουσα επιμέλεια, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του κλάδου.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Κόλλιας τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή λύνει ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν διαχρονικά τόσο οι λογιστές-φοροτεχνικοί, μέλη του μητρώου του ΟΕΕ, όσο και οι πελάτες τους.

Ο πρόεδρος του ΟΕΕ χαρακτήρισε ως «απόλυτο παραλογισμό» τη διαχρονική κατάσταση όπου, ενώ το Δημόσιο δήλωνε αντίθετο στις παρατάσεις των δηλώσεων και ζητούσε την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, πολλοί δημόσιοι φορείς καθυστερούσαν την ανάρτηση των απαραίτητων βεβαιώσεων, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το τετράμηνο της υποβολής. Ο κ. Κόλλιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση του ΟΕΕ θα υιοθετηθεί πλήρως και θα γίνει νόμος του κράτους, καθώς διασφαλίζει σαφείς υποχρεώσεις για την έγκαιρη λειτουργία του συστήματος. Πρότεινε μάλιστα την επιβολή προστίμων σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δεν ανταποκρίνονται στις προθεσμίες.

Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε η θεσμοθέτηση ενός σταθερού τετραμήνου για την υποβολή των δηλώσεων, χωρίς περιθώριο για παρατάσεις, εφόσον η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά. Ο κ. Κόλλιας επισήμανε ότι η πρόταση αυτή αποκαθιστά την αδικία που οδηγούσε πολλούς λογιστές σε υπερβολική πίεση, ακόμα και σε νοσοκομειακή περίθαλψη, λόγω της ασυνέπειας του κράτους.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΕΕ εξέφρασε ανησυχία για την πρόβλεψη έκπτωσης 4% στον φόρο για όσους υποβάλλουν τη δήλωση εντός του πρώτου μήνα, σημειώνοντας ότι μπορεί να προκύψει υπερβολικός φόρτος εργασίας στα λογιστικά γραφεία. Παράλληλα, ζήτησε τη διαφοροποίηση των προστίμων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου, παρά τα πρόστιμα, η πλατφόρμα δεν λειτουργεί όπως πρέπει.

Τέλος, ο κ. Κόλλιας επανέλαβε το αίτημα του ΟΕΕ για πειθαρχικό έλεγχο και επιβολή κυρώσεων στους λογιστές-φοροτεχνικούς, όπως συμβαίνει και σε άλλα επαγγέλματα. Ζήτησε τη θεσμική εποπτεία του επαγγέλματος από το ΟΕΕ, με την υποστήριξη του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα πρέπει να εκδώσει τον σχετικό κανονισμό για τη δέουσα επιμέλεια.

#ΟΕΕ #ΚΥΡΩΣΕΙΣ #ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΕΕ,oee