Την Ινδή Φυσικό Arati Prabhakar επέλεξε ο Πρόεδρος Μπάιντεν για επιστημονική του σύμβουλο

Με εξειδίκευση στη Εφαρμοσμένη Φυσική και με πλούσια εμπειρία στην Πολιτική, η Ινδή επιστήμονας θα γίνει η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που θα ηγηθεί του γραφείου επιστήμης

Το 1993, ο τότε Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επέλεξε μια 34χρονη φυσικό ονόματι Arati Prabhakar για να ηγηθεί του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).

Δύο δεκαετίες αργότερα, ο τέως Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε την ίδια για να ηγηθεί της Υπηρεσίας Έρευνας Προηγµένων Αµυντικών Προγραµµάτων (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) και μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να

προτείνει την Prabhakar ως επιστημονική του σύμβουλο και διευθύντρια του Γραφείου Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου (OSTP).

Η 63χρονη σήμερα Prabhakar θα διαδεχτεί τον Eric Lander, ο οποίος παραιτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου αφού παραδέχτηκε ότι δημιούργησε ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας κατά τους 9 μήνες της θητείας του. Αν και θα χρειαστεί την έγκριση της Γερουσίας για να γίνει διευθύντρια του OSTP, κάτι που θα μπορούσε να πάρει μήνες, η Prabhakar μπορεί να αναλάβει αμέσως τη θέση της επιστημονικού συμβούλου και να αντιμετωπίσει ενεργά ζητήματα, όπως τον τρόπο τοποθέτησης των ΗΠΑ στο πεδίο του ανταγωνισμού με την Κίνα, την εφαρμογή κανόνων για την προστασία από κλοπές της ακαδημαϊκής έρευνας που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και τη μείωση των ανισοτήτων μέσα στην ερευνητική κοινότητα.

Γεννημένη στην Ινδία και μεγαλωμένη στο Τέξας-η οικογένειά της μετανάστευσε από το Νέο Δελχί στις ΗΠΑ όταν εκείνη ήταν 3 ετών-η Prabhakar απέκτησε το διδακτορικό της από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια το 1984 και αμέσως εργάστηκε για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πέρασε 7 χρόνια ως υπεύθυνη προγράμματος στη DARPA, τη θερμοκοιτίδα τεχνολογίας του στρατού, πριν γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST).

Το 1997 μετακόμισε στη Δυτική Ακτή, όπου πέρασε πάνω από μια δεκαετία ως επιχειρηματίας στη Silicon Valley. Το 2012, έγινε η δεύτερη γυναίκα που ηγήθηκε της DARPA, υπηρετώντας μια 5ετή θητεία κατά την οποία δημιούργησε ένα γραφείο βιοτεχνολογίας που πρωτοστάτησε στην έρευνα για εμβόλια RNA για την καταπολέμηση της τρέχουσας πανδημίας. Το 2019, ίδρυσε τον Actuate, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να υποστηρίξει την καινοτομία στην κοινωνία μέσω “R&D solutions” σε τομείς που ξεκινούν από τη βιώσιμη ενέργεια και τη δημόσια υγεία και φτάνουν μέχρι την ηθική χρήση της τεχνολογίας.

Μετά την εκλογή του Μπάιντεν, αρκετοί ήταν οι πολιτικοί που στοιχημάτισαν ότι η Prabhakar θα οριστεί σύμβουλός του για την επιστήμη. Η μεγάλη εμπειρία της Prabhakar στην Ουάσιγκτον, DC και η τεχνική της γνώση είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Η κύρια δουλειά του συμβούλου είναι να βοηθήσει στην υλοποίηση της ατζέντας του προέδρου για την επιστήμη, την οποία περιέγραψε ο Μπάιντεν σε μια επιστολή της 15ης Ιανουαρίου 2021.

Η επιστολή αναφερόταν σε ένα σχέδιο πέντε σημείων για τα οποία ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε από τον Έρικ Λάντερ να αξιοποιήσει τυχόν μαθήματα από την πανδημία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, τη στρατολόγηση της έρευνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, τη διασφάλιση ότι η χώρα παραμένει παγκόσμιος ηγέτης σε αναδυόμενους τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική επιστήμη της πληροφορίας, τη μείωση της ανισότητας εντός της ερευνητικής κοινότητας και τη μετάφραση της βασικής έρευνας που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και σε νέα προϊόντα.

#ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΠΡΟΕΔΡΟΣ #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα