Το IRS και οι Έλληνες πελάτες της Trident Trust, η Μακεδονική Εκδοτική και οι προειδοποιήσεις της ESMA για τα κρυπτονομίσματα

Οι Έλληνες πελάτες της Trident Trust

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους πελάτες της Trident Trust, συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιχειρηματιών και επενδυτών, η απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης να εξουσιοδοτήσει την αμερικανική φορολογική διοίκηση (IRS) να συλλέξει δεδομένα από 30 χώρες, όπου δραστηριοποιείται ο διεθνής πάροχος διοικητικών υπηρεσιών. Η απόφαση αφορά την παροχή πληροφοριών για Αμερικανούς φορολογούμενους που φέρονται να χρησιμοποίησαν τις εξωχώριες υπηρεσίες της Trident Trust Group

για να αποκρύψουν περιουσιακά στοιχεία και να αποφύγουν τη φορολόγηση. Η Trident Trust, γνωστή για τη δημιουργία «εταιρειών-κελυφών», τη διαχείριση trust και την ανάπτυξη περίπλοκων εταιρικών δομών, είχε εδραιώσει τη φήμη ενός ασφαλούς καταφυγίου για πλούσιους και ισχυρούς παγκοσμίως. Στο δίκτυό της συγκαταλέγονται και αρκετοί Έλληνες, που επιδίωκαν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από τις φορολογικές αρχές.

Ωστόσο, η πρόσφατη δικαστική εξουσιοδότηση προς το IRS να αναζητήσει δεδομένα, τα οποία μπορεί να μοιραστεί και με άλλες χώρες, έχει εγείρει φόβους για πιθανές αποκαλύψεις. Η έρευνα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην Trident Trust Group, καθώς οι αμερικανικές αρχές σκοπεύουν να συλλέξουν στοιχεία και από άλλους φορείς, όπως τράπεζες, εταιρείες ταχυμεταφορών και άλλους οργανισμούς που ενδέχεται να έχουν εμπλακεί στη μεταφορά χρημάτων ή εγγράφων. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι συναλλαγές που εξετάζονται αφορούν χρονικό διάστημα που φτάνει μέχρι το 2014, παρέχοντας ευρύ περιθώριο για τον εντοπισμό πιθανών παρατυπιών. Στο επίκεντρο βρίσκεται η κυπριακή θυγατρική της εταιρείας, η Trident Trust Company (Cyprus), που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ένας εξαιρετικά ασφαλής προορισμός για διασυνοριακές οικονομικές δραστηριότητες. Η θυγατρική αυτή έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από Έλληνες εφοπλιστές. Παρότι οι Έλληνες πελάτες της Trident Trust δεν αποτελούν τον άμεσο στόχο της έρευνας του IRS, η πιθανότητα παράπλευρων αποκαλύψεων προκαλεί νέες ανησυχίες. Η διακρατική ανταλλαγή πληροφοριών, που ενισχύεται από τις συμφωνίες του ΟΟΣΑ για τη φορολογική συνεργασία, ενδέχεται να φέρει στο φως δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και από τις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Η διαβούλευση για τον GSI

Σήμερα, 27 Δεκεμβρίου, ξεκινά νέος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, με στόχο τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, γνωστό ως Great Sea Interconnector (GSI). Η συνάντηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της αποστολής από την κυπριακή πλευρά μιας μελέτης, η οποία περιλαμβάνει την αξιολόγηση κόστους-οφέλους του έργου. Η εν λόγω μελέτη περιέχει παρατηρήσεις και προτάσεις τροποποίησης συγκεκριμένων όρων που έχουν τεθεί από τον ΑΔΜΗΕ, τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Στόχος της διακρατικής διαβούλευσης είναι να εξηγηθούν αυτές οι τροποποιήσεις στις ελληνικές αρχές, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει περιθώριο για κοινή αποδοχή των αλλαγών. Η κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη λάβει την πολιτική απόφαση να στηρίξει το έργο, ενώ αναμένεται σύντομα να διευκρινιστεί η συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Το Great Sea Interconnector, που αποτελεί κρίσιμο έργο για την ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου και Ελλάδας, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 657 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, παραμένει η ανάγκη εξασφάλισης δανεισμού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωσή του, κάτι που διευκολύνεται από την πρόσφατη απόφαση συμμετοχής του γαλλικού ομίλου Meridiam στο 49% του επενδυτικού σχεδίου.

Αχρεωστήτως καταβληθέντα

Με αξιοπρόσεκτη καθυστέρηση, που ξεπερνά τη δεκαετία, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάκληση της υπ’ αρ. 57811/20.12.2013 απόφασης, με την οποία είχε εγκριθεί η ενίσχυση επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ και της συνδεδεμένης της εταιρείας Εκδοτική Θεσσαλονίκης Μονοπρόσωπη ΕΠΕ. Οι δύο επιχειρήσεις, άλλοτε πυλώνες του ελληνικού Τύπου υπό τη διεύθυνση της οικογένειας Βελλίδη, βρίσκονται εδώ και χρόνια σε καθεστώς πτώχευσης – η Εκδοτική Θεσσαλονίκης από το 2016 και η Μακεδονική Εκδοτική από το 2020. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2013, όταν η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε. κατέθεσε ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Με βάση τον Νόμο 3299/2004, που προσέφερε επιχορηγήσεις για στήριξη επιχειρήσεων, εγκρίθηκε επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη το Δεκέμβριο του 2013, χρηματοδότηση συνολικού ύψους 18,6 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το 55% ή 10,22 εκατ. ευρώ προήλθαν από δημόσιους πόρους και καταβλήθηκαν κανονικά, με στόχο τη διάσωση και ανάπτυξη των δύο επιχειρήσεων. Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, το σχέδιο αναδιάρθρωσης παρέμεινε στα χαρτιά. Τα δε οικονομικά προβλήματα των δύο εταιρειών όχι μόνο δεν επιλύθηκαν, αλλά οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευσή τους.

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στη διαχείριση και την αξιοποίηση των κονδυλίων της επιχορήγησης. Παρόλα αυτά, η επίσημη αντίδραση ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση: το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε μόλις στο τέλος του 2024 την ανάκληση της απόφασης του 2013, καθώς τα 10,22 εκατ. ευρώ θεωρήθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα με καθυστέρηση τεσσάρων ετών από την πτώχευση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ. Τα χρήματα αυτά, μαζί με τους τόκους από το 2013, απαιτείται (!) πλέον να επιστραφούν. Και εδώ γεννάται το καίριο ερώτημα: Ποιος θα καλύψει αυτή την οικονομική ζημία; Οι δύο επιχειρήσεις έχουν πτωχεύσει, ενώ η Κατερίνα Βελλίδη, το τελευταίο μέλος της εμβληματικής οικογένειας που ηγήθηκε του συγκροτήματος, έχει αποβιώσει από το 2022. Σήμερα, αυτό που απέμεινε προς πλειστηριασμό από τις άλλοτε ένδοξες μέρες του εκδοτικού συγκροτήματος της Μακεδονίας της οικογένειας Βελλίδη είναι ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο χωρίς κλειδιά, 211 αντικείμενα – από παλιά έπιπλα γραφείου και υπολογιστές μέχρι μικρά ψυγεία – και το ιστορικό αρχείο των εφημερίδων «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά» και «Ελληνικός Βορράς». Όλα αυτά εκτιμήθηκαν προ μηνών σε συνολική τιμή εκκίνησης μόλις 3.000 ευρώ….

Η Astir Palace Βουλιαγμένης

Πιστοποιήθηκε προ ημερών από το υπουργείο Ανάπτυξης η παραγωγική λειτουργία της μεγάλης επένδυσης αναβάθμισης του Astir Palace Βουλιαγμένης. Η επένδυση υλοποιήθηκε από την εταιρεία Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Εταιρεία, που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Apollo Ξενοδοχειακή ΑΕ. Η συγκεκριμένη επένδυση, συνολικού επιλέξιμου και ενισχυόμενου κόστους ύψους 24,9 εκατ. ευρώ, είχε στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του ξενοδοχείου σε πρότυπο πολυτελείας. Με δυναμικότητα 380 κλίνες, το ξενοδοχείο ανανεώθηκε ώστε να παρέχει υπηρεσίες ανώτατου επιπέδου, ενισχύοντας την εικόνα της Βουλιαγμένης ως προορισμού υψηλής ποιότητας. Το έργο χρηματοδοτήθηκε κατά 35% από ίδια κεφάλαια των μετόχων, ενώ το 50% καλύφθηκε μέσω τραπεζικού δανεισμού. Το υπόλοιπο ποσό χρηματοδοτήθηκε με επιχορήγηση ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου 3908/2011. Η επένδυση, πέρα από την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, δημιούργησε θέσεις απασχόλησης. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, απασχολήθηκαν 703 εργαζόμενοι, εκ των οποίων πάνω από 110 ήταν πτυχιούχοι, αντανακλώντας τη δέσμευση της επιχείρησης για στήριξη της ποιοτικής απασχόλησης.

Να σημειωθεί πως το 2023 ο κύκλος εργασιών της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Ξενοδοχειακή Εταιρεία ανήλθε σε 295,4 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 35,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις πωλήσεις υπολειπόμενων οικοπέδων και την ενίσχυση των ξενοδοχειακών και F&B δραστηριοτήτων να αποτελούν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης. Τα κέρδη εκμετάλλευσης έφτασαν τα 177,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 159,9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 123,8 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 229,3 εκατ. ευρώ του 2022, λόγω της απουσίας έκτακτων εσόδων από πωλήσεις θυγατρικών. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων και τόκων (EBITDA) ανήλθαν σε 188,4 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 63,8% του κύκλου εργασιών. Η εταιρεία ενίσχυσε τη ρευστότητά της με την ολοκλήρωση της πώλησης καθέτων ιδιοκτησιών έναντι 177,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στα 18,6 εκατ. ευρώ, από 51 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, λόγω αποπληρωμών δανείων και επενδυτικών δαπανών. Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 413,3 εκατ. ευρώ από 322,6 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα από αναδιάρθρωση κεφαλαίων και νέες επενδύσεις. Η αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 161,8 εκατ. ευρώ και η σύναψη ενδοομιλικού δανείου 188,2 εκατ. ευρώ υποστήριξαν την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους. Οι καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες αυξήθηκαν το 2023 στα 169,2 εκατ. ευρώ, ενώ καταβλήθηκαν προσωρινά μερίσματα ύψους 103,6 εκατ. ευρώ!

Η ESMA και το Bitcoin

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) εξέδωσε προειδοποίηση προς τους επενδυτές, υπογραμμίζοντας τους σημαντικούς κινδύνους που συνοδεύουν τις επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα, σε μια περίοδο που οι τιμές του Bitcoin και άλλων ψηφιακών assets καταγράφουν έντονες αυξομειώσεις. Η ανακοίνωση της ESMA έρχεται εν μέσω αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος και λίγο πριν την εφαρμογή του Κανονισμού για τις Αγορές Κρυπτονομισμάτων (MiCA), ο οποίος αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στη συγκεκριμένη αγορά. Η Αρχή καλεί τους επενδυτές να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αποφεύγοντας να παρασυρθούν από τη δημοσιότητα και τον ενθουσιασμό που επικρατεί στην αγορά. Όπως αναφέρεται, τα κρυπτονομίσματα είναι γνωστά για την έντονη αστάθειά τους, με τις τιμές να παρουσιάζουν ξαφνικές και ακραίες διακυμάνσεις. Παρότι η πρόσφατη άνοδος στις τιμές μπορεί να φαίνεται δελεαστική, οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν την πιθανότητα απώλειας του συνόλου της επένδυσής τους. Ο επικείμενος κανονισμός MiCA φιλοδοξεί να βελτιώσει τη διαφάνεια και να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στους επενδυτές, εισάγοντας για πρώτη φορά ένα κοινό εποπτικό πλαίσιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, θα επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων, συμβάλλοντας στη θωράκιση της αγοράς. Ωστόσο, η ESMA επισημαίνει ότι η προστασία που θα προσφέρει ο MiCA δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη που ισχύει για τα παραδοσιακά χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Ενδεικτικά, οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα δεν καλύπτονται από μηχανισμούς αποζημίωσης, όπως συμβαίνει με τις μετοχές ή τα ομόλογα, ενώ οι πάροχοι δεν υποχρεούνται να παρέχουν λεπτομερή ενημέρωση για τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι η μεταβατική περίοδος έως το 2026, κατά την οποία οι εθνικές αρχές θα έχουν περιορισμένη εποπτική αρμοδιότητα μέχρι την πλήρη αδειοδότηση των παρόχων σύμφωνα με τον MiCA. Κατά την περίοδο αυτή, οι επενδυτές ενδέχεται να μην απολαμβάνουν την πλήρη προστασία που προβλέπει ο νέος κανονισμός. Παράλληλα, η ESMA εστιάζει στους κινδύνους που σχετίζονται με επενδύσεις μέσω εταιρειών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες συχνά παρέχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο απάτης και προσφέρουν περιορισμένες δυνατότητες αποζημίωσης σε περίπτωση προβλημάτων.

#ΚΡΥΠΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ
Keywords
irs, trust, esma, esma, irs, trust, εν λόγω, group, τραπεζες, θυγατρική, cyprus, οοσα, φως, gsi, κυπρος, ελλαδα, συμμετοχή, sea, αδμηε, αναδιαρθρωση, θεσσαλονικη, επε, χατζηδακης, πτώχευση, εταιρεία, apollo, ebitda, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αξιολογηση, αδμηε, επιπλα γραφειου, πτώχευση, χωρες, αυτοκινητο, δημοκρατια, εξουσιοδοτηση, επιπλα, κυπρου, ομολογα, οοσα, περιοδος, πλαισιο, φως, ψυγεια, αγορα, αυξηση, ανοδος, βρισκεται, γεγονος, γυρος, διαστημα, διευθυνση, διοικηση, δικτυο, ευρω, υπαρχει, ενημερωση, εν λόγω, επε, επενδυσεις, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, ετων, ετος, ιδια, υπηρεσιες, υπολογιστες, υποθεση, ισχυει, θυγατρική, εικονα, ιστορικο, κεφαλαιο, κυκλος, λειτουργια, μειωση, ξενοδοχειο, προβληματα, πωλησεις, ροες, συνεχεια, συντομα, συμμετοχή, σχεδιο, τιμη, φτανει, φορολογικη, φημη, φορα, group, αγορες, apollo, εφαρμογη, ενωση, υπουργειο, μελετη, θεσεις, ξεκινησε, sea
Τυχαία Θέματα
IRS, Έλληνες, Trident Trust, Μακεδονική Εκδοτική, ESMA,IRS, ellines, Trident Trust, makedoniki ekdotiki, ESMA