Το «blame game» με τις πρόωρες εκλογές

Η πολιτική σταθερότητα, ο πρωθυπουργός και οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά- Τι θα πράξει ο Καραμανλής.

Το ..καπάκι της εσωκομματικής κρίσης στη Ν.Δ άνοιξε και τίποτε δεν προμηνύει ότι θα κλείσει. Όχι χωρίς σοβαρούς τριγμούς που μπορεί να φθάσουν ακόμη και μέχρι τις πρόωρες κάλπες.

Όποιος έχει εμπειρία από τις κρίσεις στη Ν.Δ το γνωρίζει καλά.

Το Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός τράβηξε μία «κόκκινη γραμμή» τη Δευτέρα την οποία θεωρεί απαράβατη. Την αμφισβήτηση της «πολιτικής σταθερότητας». Όποιος την αμφισβητήσει

εφ’ εξής θα πάρει και την ευθύνη για ότι ακολουθήσει. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους ότι δεν θα δεχθεί ξανά αμφισβήτηση με ότι αυτό θα σημάνει. Ακόμη και αν χρειαστεί να στηθούν πρόωρες κάλπες.

Έτσι ερμηνεύεται η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη «δεσμεύομαι προσωπικά ότι οι εκλογές θα γίνουν την Άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2027». Ότι ο ίδιος έχει την πρόθεση και την Κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ολοκληρώσει την τετραετία ..εκτός κι αν κάποιος την ανακόψει. Που σημαίνει πρακτικά ότι από τώρα η κυβέρνηση δίνει αλλού τον «μουτζούρη» αν προκύψει θέμα πρόωρων εκλογών.

Έμπειρα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το μήνυμα είναι ηχηρό και για όσους βουλευτές θελήσουν από εδώ και πέρα να ρίξουν νερό δημόσια στον μύλο της -κακώς νοούμενης -κριτικής. Είτε επειδή είναι δυσαρεστημένοι που δεν υπουργοποιήθηκαν είτε επειδή είναι δυσαρεστημένοι για επιμέρους πολιτικές. Με βάση αυτό το σκεπτικό δεν φαίνεται το Μαξίμου να είναι διατεθειμένο να δεχθεί «πόλεμο φθοράς» με παραφωνίες στην ψήφιση κρίσιμων νομοσχέδιων και όχι μόνο αυτό του προϋπολογισμού.

Έτσι τα επόμενα crast test ενότητας αρχίζουν από την ψήφιση του προϋπολογισμού (παρότι κανείς δεν περιμένει διαφοροποίηση ) και θα κορυφωθούν στην ψηφοφορία για την εκλογή Π.τ.Δ.

«Απαγορευτική» η κεντροαριστερή υποψηφιότητα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η αλήθεια είναι ότι μετά τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά και την τροπή που παίρνει η εσωκομματική κρίση η όποια κυβερνητική - εν όψει Προεδρικής εκλογής- για πρόσωπο από την κεντροαριστερά καθίσταται «απαγορευτική».

Το ερώτημα είναι αν ο Κ. Μητσοτάκης θα προτείνει τον Κ. Καραμανλή για το ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα ή όχι. Και ενώ στο Μαξίμου υπάρχει «σιγή ιχθύος» για το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που διαμηνύεται είναι ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει κάτι χωρίς προσυνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο. Ότι δεν πρόκειται , δηλαδή, η κυβέρνηση να προτείνει κάποιον που στην συνέχεια θα αρνηθεί.

Τι θα κάνει ο Σαμαράς και οι «σαμαρικοί» βουλευτές

Αυτή τη στιγμή κανείς από το στενό περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά δεν μπορεί να μπει στο μυαλό του και να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του 73χρονου πρώην πρωθυπουργού. Χωρίς να αποκλείουν τη δημιουργία νέου κόμματος ( το άφησε ανοιχτό και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Αντώνη Σαμαρά ) πιστεύουν ότι στην παρούσα φάση ο Μεσσήνιος πολιτικός ενδιαφέρεται πρωτίστως να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη ως ο γνήσιος εκφραστής του συντηρητικού χώρου και στη συνέχεια να δει πως θα αξιοποιήσει την πολιτική προίκα που θα έχει συγκεντρώσει. Αν θα την κατευθύνει σε υπάρχοντα κόμματα όπως αυτό της Αφροδίτης Λατινοπούλου ή αν θα επιχειρήσει να φτιάξει κάτι νέο. Επίσης λίγοι άνθρωποι του περιβάλλοντος του ποντάρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα πάρει την ευθύνη της πτώσης μιας δεύτερης κυβέρνησης Μητσοτάκη , όπως το ’93.

Οι βουλευτές, ωστόσο, που συνομιλούν μαζί του μέχρι τώρα δεν έχουν εμπλακεί στην δημόσια σύγκρουση. Παρατηρούν, όμως, με απορία την κυβερνητική ρητορική και πιστεύουν ότι το Μαξίμου προετοιμάζει από τώρα το έδαφος για πρόωρες κάλπες. «Για ποιο λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν υπάρχουν Συμπιλίδηδες στη ΝΔ.; Βγήκε κάποιος από εμάς και τον αμφισβήτησε; Γιατί ετοιμάζει αφήγημα ότι κάποιος θέλει να τον ρίξει όταν δεν έχει κουνηθεί κανείς;» αναρωτιούνται και εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κλιμακώνει τη ρητορική της με αποκορύφωμα την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews κάποιοι από τους βουλευτές- συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά θα αρχίσουν να τοποθετούνται δημόσια τα επόμενα 24ωρα αφήνοντας αιχμές στην ηγεσία της Ν.Δ. για το γεγονός ότι κόπηκαν οι γέφυρες με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Ο παράγοντας Καραμανλής

Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει μιλήσει ακόμη. Την πρώτη δημόσια παρέμβαση του θα την ακούσουμε την Παρασκευή σε παρέμβαση του στην παρουσίαση του βιβλίου «Γιαβόλ» του δημοσιογράφου Γ. Χαρβαλιά.

Ο ίδιος δεν δίνει στίγμα των προθέσεων του. Εντούτοις άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά πιστεύουν ότι δεν θα αφήσει ακάλυπτο τον Αντώνη Σαμαρά στη λογική ότι η ενότητα ενός κόμματος δεν σφυρηλατείται με διαγραφές. Το ερώτημα είναι αν ο Κ. Καραμανλής θα επιδιώξει να «κάψει» το σενάριο πιθανής υποψηφιότητας του για τον Προεδρικό θώκο (πάγια θέση του είναι ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι διακοσμητικές θέσεις) ή θα το αφήσει να τρέχει.. Αδιευκρίνιστη παραμένει και η στάση που θα τηρήσει ευρύτερα στην εσωκομματική κρίση. Αν, δηλαδή, θα «κλείσει» το μάτι στις όποιες επόμενες κινήσεις του Αντώνη Σαμαρά ή θα επιλέξει να κρατήσει σχετικά ουδέτερη στάση. Ο ρόλος του σε κάθε περίπτωση κρίνεται καταλυτικός δεδομένου ότι συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά τονίζουν με νόημα ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάνει τίποτε αν νωρίτερα δεν το έχει συζητήσει με τον Κ. Καραμανλή.

#ΕΚΛΟΓΕΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2025 #ΠΡΟΩΡΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το «blame game» με τις πρόωρες εκλογές,