Το «deal» των 4.496 χιλιομέτρων της Metlen με την Rio Tinto, ο ΟΛΘ, ο Ιβάν Σαββίδης και οι Ντρέιφους και οι δέκα ΙΚΕ που μπήκαν στο στόχαστρο των Αρχών

Η Metlen, η CBG και η Rio Tinto

Μια απόσταση 4.496 χιλιομέτρων από την Γουινέα στην Ελλάδα θα διανύουν τα φορτία με βωξίτη της Compagnie des Bauxites de Guinée (CBG), τα οποία θα καταλήγουν στο εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, προκειμένου να παράγεται η αλουμίνα την οποία θα αγοράζει, εν συνεχεία, ο πολυεθνικός κολοσσός Rio Tinto. Η Compagnie des Bauxites de Guinée δραστηριοποιείται για 62 έτη στην

εξόρυξη βωξίτη στη Γουινέα. Σε αυτή μετέχουν η Halco Mining Inc. με ποσοστό 51% και η Κυβέρνηση της Γουινέας με ποσοστό 49%. Η Halco είναι ένα κοινοπρακτικό σχήμα που αποτελείται από τις εταιρείες Rio Tinto (45%), Alcoa (45%) και Dadco Investments (10%). Η Rio Tinto συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της Halco και της CBG, με εκπροσώπηση σε διάφορες επιτροπές εποπτείας των μετόχων. Η Γουινέα είναι σήμερα ο πέμπτος μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο, ωστόσο διαθέτει τις μεγαλύτερες αποθέσεις βωξίτη παγκοσμίως με τα αποθέματα της να υπολογίζονται μέχρι και τα 25 δισεκατομμύρια τόνους. Από αυτά τα τεράστια αποθέματα, η Metlen θα προμηθεύεται από το μεταλλείο της CBG 14,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους βωξίτη για μια περίοδο 11 ετών (2027-2037). Με το μετάλλευμα αυτό η Μetlen θα παράγει την αλουμίνα που θα αγοράζει, εν συνεχεία, η Rio Tinto, ήτοι 3,9 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μεταξύ 2027-2034, με δυνατότητα τριετούς παράτασης έως το 2037. Έτσι, η Metlen έχοντας εξασφαλίσει τα αποθέματα βωξίτη που χρειάζεται θα φτάσει το 2027 να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 25% της συνολικής παραγωγής αλουμίνας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το γεγονός αποτυπώνει την αξία που αποκτά ο ελληνικός όμιλος για την βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης. Το γεγονός ότι η Κυβέρνηση της Γουινέας διαθέτει το 49% της Compagnie des Bauxites de Guinée έχει διασφαλίσει έως σήμερα την αδιάληπτη παραγωγή βωξίτη από τη φτωχή χώρα της Δυτική Αφρικής που έχει πλούσιο ιστορικό στρατιωτικών πραξικοπημάτων.

Ο ΟΛΘ, οι Ντρέιφους και ο Σαββίδης

Η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης που κατέθεσε η LeonidsPort, συμφερόντων της οικογένειας Λουί-Ντρέιφους, για την απόκτηση έως και 21% του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) προς 27 ευρώ ανά μετοχή ολοκληρώνεται σήμερα. Παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, παραμένει αβέβαιο ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, με την αγορά να παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Η πλευρά των Ντρέιφους διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει την αποδοχή της πρότασης, ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά, μετά την «αντεπίθεση» της πλευράς Σαββίδη. Η Belterra Investments Ltd, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, έχει προχωρήσει σε νέες αγορές μετοχών, αυξάνοντας το ποσοστό της στον ΟΛΘ στο 72,89%. Η Belterra απέκτησε περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον μετοχών, φτάνοντας συνολικά τις 7.346.843 μετοχές και δικαιώματα ψήφου, γεγονός που καθιστά τη θέση της ιδιαίτερα ισχυρή. Αντίθετα, η οικογένεια Ντρέιφους έχει αποκτήσει έως τώρα περίπου το 3% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ. Με αυτές τις εξελίξεις, το μέλλον της πρότασης των Ντρέιφους είναι αβέβαιο. Παρόλο που η οικογένεια διατηρεί το δικαίωμα να αυξήσει την προσφορά της, κάτι τέτοιο θα απαιτούσε σημαντική χρηματοδότηση και δεν είναι σαφές αν θα προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Μια λεπτομέρεια. Προ τριμήνου η κεφαλαιοποίηση του ΟΛΘ ήταν στα 203 εκατ. ευρώ και πλέον έχει ανέλθει στα 284,2 εκατ. ευρώ! Δηλαδή μέσα σε 90 ημέρες αυξήθηκε κατά 40%! Αυτό ομολογουμένως πρέπει να πιστωθεί στην Μαργκαρίτα Λούι Ντρέιφους και στον ενδιαφέρον της για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης…

Αποεπένδυση από την Τουρκία

Μετά από 17 χρόνια μετοχικής παρουσίας στην τουρκική Adocim Cimento ο Όμιλος Titan αποεπένδυσε , πουλώντας το 75% που διέθετε έναντι 87,5 εκατ. δολαρίων. Η κίνηση αυτή θα έχει ισχνή επίπτωση στα μεγέθη της Titan, καθώς η συμμετοχή της Adocim Cimento στα EBITDA το ομίλου ήταν μικρή. Το σημαντικό είναι πως η Titan δεν θα έχει να ανησυχεί πλέον για την πρώην θυγατρική της, η οποία βρισκόταν στην Ανατολική Τουρκία σε περιοχή αρκετά απομακρυσμένη, κάτι που αύξανε και τα μεταφορικά της κόστη. Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρισθεί είναι πως ο Όμιλος Titan θα διατηρήσει την παρουσία του στο λατομείο ποζολάνης στο Vezirhan, στη Δυτική Τουρκία όπου η πρώτη ύλη χρησιμοποιείται για την παραγωγή τσιμέντων με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κλίνκερ, ενώ θα διατηρήσει και την μονάδα άλεσης παραγωγής τσιμέντου που διαθέτει στην Τουρκία. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το 2008 ο Όμιλος Titan είχε αποκτήσει το 50% της Adocim Cimento για 90,5 εκατ. ευρώ και το 2018 είχε αυξήσει τη συμμετοχή του κατά 25% σε τιμή που δεν είχε ανακοινωθεί.

Το σίριαλ της Folli Follie

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε στη χθεσινή Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Folli Follie, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δημήτρη Κουτσολιούτσου. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ιδρυτής της εταιρείας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για σοβαρές κατηγορίες, εκπροσωπήθηκε από την πρώην Διευθύντρια Επενδυτικών Σχέσεων, Μανταλένα Κασιδιαροπούλου. Ο επικεφαλής της σημερινής διοίκησης, Γιώργος Σάμιος, υπεραμύνθηκε των ενεργειών της λεγόμενης προσωρινής διοίκησης, αναφερόμενος στα δύσκολα χρόνια που πέρασε η εταιρεία μετά την ανάληψη της από τους ίδιους. Όπως σημείωσε, πολλοί προέβλεπαν την άμεση κατάρρευση της Folli Follie, αλλά η νέα διοίκηση κατάφερε όχι μόνο να τη διατηρήσει ζωντανή, αλλά και να αποπληρώσει μέρος των οφειλών της, συνεισφέροντας με πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Σχολιάζοντας τις δυσκολίες που συνάντησε η εταιρεία, τόνισε την πίεση από τη συνεχιζόμενη αρνητική δημοσιότητα, καθώς και την έλλειψη πρόσβασης στην τραπεζική αγορά για αρκετά χρόνια, μετά τις κατηγορίες περί κακουργημάτων και απάτης που βάρυναν τη Folli Follie. Αναφορικά με τις ενστάσεις της πλευράς Κουτσολιούτσου για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, ιδιαίτερα του κτηρίου Μινιόν στην Πατησίων, ο κ. Σάμιος υπερασπίστηκε τη διαδικασία, τονίζοντας ότι η πώληση έγινε μέσω ενός διαφανούς και αδιάβλητου διαγωνισμού. Η πλευρά Κουτσολιούτσου συνέχισε να αμφισβητεί τη διαδικασία εξυγίανσης της Folli Follie και αρνήθηκε να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις του 2019. Ωστόσο, ο κ. Σάμιος διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία εξυγίανσης, η οποία είχε επικυρωθεί από το δικαστήριο, στηριζόταν στις εγκεκριμένες οικονομικές καταστάσεις του 2018 και πρόσθεσε ότι οι επιφυλάξεις του ορκωτού ελεγκτή για το 2019 ήταν παρόμοιες με εκείνες του 2018. Η συζήτηση έκλεισε με μια αιχμηρή ανταλλαγή δηλώσεων, καθώς η δικηγόρος της πλευράς Κουτσολιούτσου προέβη σε δήλωση περί δήμευσης των ακινήτων της Folli Follie, κάτι που προκάλεσε έκπληξη στους παρευρισκόμενους. Στην απάντησή της, η νομική εκπρόσωπος της εταιρείας αντέτεινε ότι «αν τα ακίνητα είχαν όντως δημευτεί, θα είχαν δημευτεί και οι μετοχές σας και δεν θα ήσασταν εδώ σήμερα».

Από την Συγγρού έως την Στουρνάρη

Την προσοχή των Αρχών και όχι μόνο τράβηξε η δραστηριότητα ενός Πολωνού και ενός Ρουμάνου που προχώρησαν συντονισμένα στην ταυτόχρονη σύσταση δέκα Μονοπρόσωπων ΙΚΕ στην Ελλάδα, δηλώντας ως έδρες διευθύνσεις στην Λεωφόρο Συγγρού και την οδό Στουρνάρη. Οι νέες εταιρείες δηλώθηκε πως θα προσφέρουν μια σειρά από υπηρεσίες σχετικές με την τροφοδοσία για εκδηλώσεις (catering), την εκμίσθωση και διαχείριση ακινήτων, την επισκευή και συντήρησης σκαφών, την παροχή υπηρεσιών γενικού καθαρισμού κτιρίων, την παροχή υπηρεσιών τοποθέτησης προσωπικού, την κάλυψη αναγκών για εύρεση και τοποθέτηση εργατικού δυναμικού, κ.α.. Οι Αρχές θορυβήθηκαν από το γεγονός πως στο ΓΕΜΗ δηλώθηκαν τηλέφωνα επικοινωνίας που αντιστοιχούν σε ακυρωμένα νούμερα κινητών τηλέφωνων με δηλωμένους κατόχους Ινδούς και Πακιστανούς και διευθύνσεις email που δεν επαληθεύονται. Η προσοχή πλέον εστιάζεται στους φορολογικούς εκπροσώπους του Πολωνού και του Ρουμάνου και στο εάν έχουν προϊστορία στην έκδοση εικονικών τιμολογίων.

#METLEN #ΟΛΘ #ΙΒΑΝ_ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα