Το ΕΚΑΒ περνάει στα «χέρια» του Χαρδαλιά

Και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, το γνωστό ΕΚΑΒ, φαίνεται ότι τελικά θα περάσει στην αρμοδιότητα του υπό ίδρυση υπερυπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, το οποίο όπως έχει αποκαλύψει το astinomiko.gr, είναι στην τελική φάση για την ανακοίνωσή του, με Υπουργό βέβαια τον Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κυβέρνηση κρίθηκε πως και τα ασθενοφόρα θα πρέπει να ενταχθούν στον ίδιο οργανισμό με την Πυροσβεστική, το 112 και την Πολιτική Προστασία, αφού -πέραν της

καθημερινής μεταφοράς ασθενών και τραυματιών στα Νοσοκομεία- σε περιπτώσεις σοβαρών κρίσεων, όπως φυσικών καταστροφών και επιδημιών, αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης. Κάτι που ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, στην επιχειρησιακή λογική SAR (Safety And Rescue).

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως φέτος, η Πολιτική Προστασία παράλληλα με την ενοικίαση πτητικών μέσων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέσω του ΝΑΤΟϊκου οργανισμού NAMSA (NATO Maintenance and Supply Agency), ζήτησε και την ενοικίαση έξι ειδικών αεροσκαφών διακομιδής ασθενών, τα οποία πρόκειται να παραληφθούν σταδιακά.

Στο μεταξύ στο νέο κτήριο της Πολιτικής Προστασίας στην λεωφόρο Κηφισιάς, όλα δείχνουν να είναι έτοιμα για την λειτουργία του «στρατηγείου» διαχείρισης κρίσεων και αυτό που μένει είναι η ολοκλήρωση της μεταφοράς του ΕΣΚΕ από το Χαλάνδρι και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από την οδό Μουρούζη.

Σε περαιτέρω αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας και της αντιμετώπισης των μεγάλων κρίσεων στην χώρα, φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να προχωρήσει η Κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr είναι έτοιμο το πλαίσιο για την ίδρυση Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων, με Υπουργό φυσικά τον Νίκο Χαρδαλιά, η οποία θα ανακοινωθεί είτε σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό μέσα στο καλοκαίρι, είτε ως μεμονωμένη αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, εάν ο Πρωθυπουργός αποφασίσει να μην προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό.

Οι πληροφορίες που έχουμε στην διάθεσή μας αναφέρουν ότι το νέο αυτό Υπουργείο θα στηρίζεται διαρθρωτικά στο σχέδιο για την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας που συνέταξε ο Νίκος Χαρδαλιάς ως Γενικός Γραμματέας, και αναβαθμίζει την υπηρεσία αυτή με Διευθύνσεις σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αλλά και δυνατότητες διαλειτουργικότητας όλων των υπηρεσιών που χρειάζεται να εμπλακούν στην διαχείριση κάποιας έκτακτης κρίσης, είτε αυτή είναι μια φυσική καταστροφή είτε μία υγειονομική επιδημία, όπως η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Διαχείρισης Κρίσεων αναμένεται να ενταχθούν το Πυροσβεστικό Σώμα, το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και το Κέντρο του 112, ενώ θα έχει και δύο Γενικές Γραμματείες, την ήδη υπάρχουσα Πολιτικής Προστασίας και μία ακόμη Διαχείρισης Κρίσεων.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της ΓΓΠΠ και του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και του επιχειρησιακού ΣΕΚΥΠΣ από το Χαλάνδρι, στο επταώροφο κτήριο που είχε χρησιμοποιηθεί ως Ολυμπιακό Κέντρο Τύπου στην λεωφόρο Κηφισίας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων «στήνεται» σε έναν τεράστιο υπερσύγχρονο χώρο στο ημιυπόγειο, ενώ στις εγκαταστάσεις του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι θα παραμείνει το κέντρο του 112 και το «κλασσικό» κέντρο επικοινωνιών της Πυροσβεστικής, το 199.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Γενικός Γραμματέας, ο Νίκος Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε στον Πρωθυπουργό να μετατρέψει την ΓΓΠΠ από μια ισχνή γραφειοκρατική υπηρεσία, που εξαρτώνταν από το Πυροσβεστικό Σώμα, σε μια σύγχρονη επιχειρησιακή και συντονιστική μονάδα με δυνατότητες ανάπτυξης σχεδιασμών που θα περιλαμβάνουν όλους τους απαραίτητους φορείς, σε διάστημα δύο ετών.

Η πανδημία του κορωνοϊού όμως, ανάγκασε το σύστημα να λειτουργήσει άμεσα, να αποκαλύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες τις αναγκαίες συνθήκες για την λειτουργία του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η αναβάθμιση του από Γενική Γραμματεία σε Υφυπουργείο, που περιλαμβάνει εκτός της πολιτικής προστασίας την κατά πολύ ευρύτερη έννοια της διαχείρισης κρίσεων.

Φαίνεται ότι τελικά σε αυτή την λογική και με τα νέα δεδομένα που «προσέφερε» η αντιμετώπιση της πανδημίας, αποφασίστηκε η αυτονόμηση του μηχανισμού αυτού, αλλά και η ενίσχυσή του σε επίπεδο Υπουργείου Διαχείρισης Κρίσεων.

πηγή: astinomiko.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα