Το επίδομα ενοικίου «δοκιμάζει» τις σχέσεις υπουργείου Εργασίας και θεσμών

Σε κόντρα ανάμεσα στους Θεσμούς και στο υπουργείο Εργασίας, τείνει να εξελιχθεί η διαφορετική προσέγγιση που υπάρχει για τη χορήγηση του επιδόματος στέγασης.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν σχετικά με το ύψος του επιδόματος, αλλά και με τον τρόπο χορήγησής του, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει συμφωνία ως τώρα, παρά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν γίνει τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας.

Οι Θεσμοί επιμένουν να ζητούν να εφαρμοστεί η παλιότερη πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας,

όπως είχε καταγραφεί σε σχετική έκθεση. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το συγκεκριμένο επίδομα χορηγείται μόνο σε όσους αποδεδειγμένα διαβιούν στα όρια ή ακόμα χειρότερα, κάτω και από το όριο φτώχειας. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ως δικαιούχοι θα είναι περίπου 280.000 νοικοκυριά.

Η ελληνική πλευρά διαφωνεί με τη συγκεκριμένη προσέγγιση καθώς θεωρεί ότι έτσι, το επίδομα χάνει το βασικό του χαρακτηριστικό που είναι να στηρίξει όσο γίνεται περισσότερες οικογένειες. Αντιπροτείνει, λοιπόν, να χορηγηθεί σε περίπου 600.000 νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να αλλάξει το ποσό που θα προσεγγίζει τα 1.000 ευρώ. Εκτιμά ότι με το ποσοστό ανάπτυξης που θα καταγραφεί φέτος στην ελληνική οικονομία, θα μπορεί να εξοικονομηθεί το ανάλογο κονδύλι των 600 εκατ. ευρώ, που χρειάζεται για να καλυφθεί η συγκεκριμένη δαπάνη. Οριοθετεί δε στην πρόταση που έχει καταθέσει προς τους Θεσμούς, το εισοδηματικό όριο στα επίπεδα των 9.600 ευρώ, το οποίο είναι τέσσερις φορές υψηλότερο από το όριο που υπάρχει για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι αυτό είναι ένα «δίχτυ προστασίας» που δεν πρέπει να χαθεί για οικογένειες που μπορεί να υπερβαίνουν το όριο φτώχειας, αλλά συνεχίζουν να έχουν πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα