Συνάντηση με Καμμένο: Η κυβέρνηση του Κατάρ επιθυμεί να μεσολαβήσει στην απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Συνάντηση Π. Καμμένου με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εθνικής 'Αμυνας του Κατάρ.

Στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, στο θέμα της συνεχιζόμενης προφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Ανδριανούπολης καθώς και στις πρόσφατες πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκαν οι υπουργοί

Εθνικής 'Αμυνας των δύο χωρών, Πάνος Καμμένος και Dr. Khalid Al - Attiyah, σε δηλώσεις τους μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στην Αθήνα.

Ο Πάνος Καμμένος αναφέρει χαρακτηριστικά για τη συνάντηση: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχομαι σήμερα στην Ελλάδα και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, Υπουργό Άμυνας του Κατάρ και φίλο Εξοχότατο κ. Khalid bin Mohamed Al Attiyah και τους συνεργάτες του

Αυτή η επίσκεψη αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας του Κατάρ στη χώρα μας από συστάσεως διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Καλωσορίζω τον κ. Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Κατάρ διαδραματίζει έναν σημαντικότατο ρόλο στον Κόλπο, στη Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στους τομείς της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Η χώρα μας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εντός του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Αυτή η κατάσταση, μας στενοχωρεί και μας προβληματίζει και μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην επίλυση των προβλημάτων.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να τερματιστεί το ταχύτερο δυνατό, προς όφελος όχι μόνο των κρατών του Κόλπου, αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής.

Η Ελλάδα και το Κατάρ διατηρούν παραδοσιακά εξαίρετες σχέσεις. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 45 χρόνια διπλωματικών σχέσεων όχι μόνο στον πολιτικοοικονομικό, αλλά και στον αμυντικό τομέα, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί.

Θέλω σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης, ίσως η μόνη χώρα η οποία ήρθε στην Ελλάδα για να επενδύσει ήταν το Κατάρ.

Σήμερα, με τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο, είχαμε την ευκαιρία να προβούμε σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων πάνω σε θέματα ασφάλειας της Νοτιανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, καθώς και σε ζητήματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις χώρες μας.

Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους μέσω των οποίων θα αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την αμυντική μας συνεργασία, μέσα σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο περιβάλλον προκλήσεων κάθε μορφής, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να παραχθούν σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και οφέλους για την ειρήνη.

Είμαστε έτοιμοι να επεκταθούμε σε συνεργασία των αμυντικών μας βιομηχανιών, τόσο του κρατικού όσο και του ιδιωτικού τομέα, όπου υπάρχουν πολλές επιτυχημένες συνεργασίες και βεβαίως έχουμε προχωρήσει σε νέες συνεργασίες που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση και την ανταλλαγή αξιωματικών στις δύο χώρες.

Υπενθυμίζω ότι στο πλαίσιο της προώθησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Ντόχα η πρώτη ημερίδα συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ.

Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε προς το Κατάρ την εκπαίδευση, ιδιαίτερα πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας, σε αεροπλάνα και ελικόπτερα. Το Κατάρ θα είναι η πρώτη χώρα με την οποία θα συνεργαστούμε, στο νέο εκπαιδευτικό κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Καλαμάτα μέσα στους επόμενους μήνες.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Εξοχότατο Υπουργό και συνάδελφο για τη συμπαράστασή του στο θέμα της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που είναι κρατούμενοι όμηροι στην Τουρκία, γιατί γνωρίζοντας τις σχέσεις που έχει το Κατάρ με την Τουρκία, ο ίδιος ο Υπουργός, κατά την τελευταία μας επίσκεψη, έδειξε ενδιαφέρον για να διαμεσολαβήσει για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.»

Στη συνέχια, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας του Κατάρ εξέφρασε τη βούληση της χώρας του να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών κάτι για το οποίο τον ευχαρίστησε ο κ. Καμμένος δεδομένου, όπως είπε, του επιπέδου των σχέσεων του εμιράτου με την Τουρκία.

Παράλληλα, ο κ. Dr. Khalid Al - Attiyah, εξέφρασε τα συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση του προς τον ελληνικό λαό με αφορμή την τραγωδία στο Μάτι. Από την πλευρά του ο κ. Καμμένος εξέφρασε τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος του Κατάρ με το συμβούλιο συνεργασίας του Κόλπου.

Επίσης, υπενθύμισε ότι το Κατάρ ήταν η μοναδική χώρα που επένδυσε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Οι υπουργοί Εθνικής 'Αμυνας των δύο χωρών εξήραν το επίπεδο της διμερούς συνεργασίας - τεχνολογικό, οικονομικό, κλπ, και συμφώνησαν στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων στο επίπεδο της αμυντικής βιομηχανίας, ιδιωτικής και κρατικής. Επίσης, συμφώνησαν στην εκπαίδευση πιλότων του Κατάρ στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι δύο Υπουργοί πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από την πληγείσα προσφάτως περιοχή στο Μάτι Αττικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα