Το Κόσσοβο κατά Ελλάδας για την ψηφοφορία να ενταχθεί το Κοσσυφοπέδιο στο Συμβούλιο Ευρώπης

Η Σερβία δηλώνει «απογοητευμένη» από την Ουκρανία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία για την ψηφοφορία του ΣτΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

Η ψηφοφορία σχετικά με την υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου να ενταχθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης, το διεθνές όργανο για τα ανθρώπινα δικαιώματα,

που εδρεύει στο Στρασβούργο, έφερε στο φως μια σειρά από γεωπολιτικά ζητήματα και εντάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και να δημιουργήσει προσκρούσεις σε ό,τι αφορά τις υποστηριζόμενες από την ΕΕ προσπάθειες να κατευναστούν οι περιφερειακές εντάσεις.

Το πρώτο βήμα του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία υποβολής αίτησης εγκρίθηκε με 33 από τις 46 δυνατές ψήφους υπέρ, αρκετές για να το διαβιβάσει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση για περαιτέρω ενέργειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το euroactiv, η Σερβία κατηγόρησε το ΣτΕ ότι παραβίασε τις διαδικασίες για την αποδοχή της αίτησης του Κοσσυφοπεδίου και δεσμεύτηκε να αλλάξει στάση απέναντι στην Ουκρανία για την αποχή της από την ψηφοφορία, καθώς και σε άλλες χώρες που δεν ακολούθησαν τη γραμμή της.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα και η Σλοβακία, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, αλλά αποφάσισαν να μείνουν εκτός της κρίσιμης ψηφοφορίας.

Το βήμα του Κοσσυφοπεδίου προς την ένταξη στο ΣτΕ πανηγυρίστηκε ευρέως, εκτός από το Βελιγράδι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς έσπευσε να ισχυριστεί ότι παραβιάστηκε το καταστατικό του Συμβουλίου της Ευρώπης, διότι κάτι που δεν είναι κράτος δεν μπορεί να είναι μέλος του οργανισμού.

Είπε επίσης ότι η Σερβία θα αλλάξει την προσέγγισή της στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα σε όσους απείχαν ή ψήφισαν υπέρ του Κοσσυφοπεδίου.

Η Ουκρανία βρέθηκε επίσης στη «γραμμή» του πυρός για την αποχή της.

«Η Σερβία καταδικάζει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας σε όλα τα ψηφίσματα και όταν πρόκειται για το δικό μας, είναι συγκρατημένη, γεγονός που θα επηρεάσει την περαιτέρω στάση απέναντι στη χώρα αυτή, διότι η εξωτερική πολιτική βασίζεται στην αμοιβαιότητα», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στο ΣτΕ, Oleksiy Goncharenko, τον Οκτώβριο του 2022, ζήτησε να γίνει το Κοσσυφοπέδιο πλήρες μέλος του οργανισμού, προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι μόνες χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, μετά τον πόλεμο του 1998-1999, είναι η Ισπανία, η Ελλάδα, η Σλοβακία, η Κύπρος και η Ρουμανία, όλες για διαφορετικούς λόγους.

Αλλά αυτή η ομάδα χωρών «διχάστηκε» κατά την ψηφοφορία για το Κοσσυφοπέδιο, δείχνοντας για πρώτη φορά μια αλλαγή στάσης. Για παράδειγμα, η αποχή της Ελλάδας υποδηλώνει μια χαλάρωση της στάσης της, ίσως μετά από μια σειρά πρόσφατων επισκέψεων κρατικών αξιωματούχων στην Πρίστινα.

Από την άλλη πλευρά, η Ουγγαρία ψήφισε κατά.

Η Ουγγαρία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η αυξανόμενη τριβή της με την ΕΕ, σε συνδυασμό με αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως συμπάθεια προς τη Ρωσία και τη Σερβία, έχει ρίξει ένα αβέβαιο φως στις ενέργειές της.

Τον Ιανουάριο του 2023, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto ανακοίνωσε ότι «η Ουγγαρία θα ψηφίσει κατά της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου σε όλους τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς έως ότου επιτευχθεί συμφωνία με τη Σερβία».

Ο Ντάτσιτς ευχαρίστησε την Ουγγαρία γιατί, όπως είπε, είναι μεγάλη υπόθεση να ψηφίζει κατά κάποιος που αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο μαζί με το Αζερμπαϊτζάν και, τη Γεωργία, την Αρμενία. Επισήμανε επίσης ότι η Ισπανία, η Κύπρος και η Ρουμανία παρέμειναν συνεπείς στη στάση τους.

#ΣΕΡΒΙΑ #ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κόσσοβο, Ελλάδας, Κοσσυφοπέδιο, Συμβούλιο Ευρώπης,kossovo, elladas, kossyfopedio, symvoulio evropis