Το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία του Χρήστου Σαρτζετάκη

Σήμερα Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη, θα μιλήσει η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του εκλιπόντος λόγω των υγειονομικών μέτρων, η ταφή του Χρήστου Α. Σαρτζετάκη θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επισημαίνεται επίσης πως η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία τυχόν δωρεές να κατατεθούν στην Φλόγα: Σύλλογος

Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια και στην Εστία Κέντρο Κοινωνικής Φροντίδας ατόμων με νοητική υστέρηση.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους, δημοσία δαπάνη ενώ τηρήθηκε τριήμερο δημόσιο πένθος, «ως ελάχιστο φόρο τιμής για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στον Λαό, στην Πατρίδα και στο Έθνος».

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Το 1963 χειρίστηκε υποδειγματικά ως ανακριτής, την υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στην προεδρική εκλογή του 1985, ο Χρήστος Σαρτζετάκης ήταν η αιφνιδιαστική πρόταση-έκπληξη του Ανδρέα Παπανδρέου για το αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Εξελέγη Πρόεδρος στις 29 Μαρτίου 1985 στην τρίτη ψηφοφορία με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ σε μία θυελλώδη κοινοβουλευτικά διαδικασία και παρέμεινες στο αξιωμα έως τις 5 Μαΐου 1990.

Γεννημένος στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929, εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955. Το 1968, μέσα στη Χούντα απολύθηκε, συνελήφθη δύο φορές, βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και φυλακίστηκε χωρίς δίκη. Πέρασαν τρία χρόνια και αποφυλακίστηκε μόλις το1971, λόγω της παγκόσμιας κατρακραυγής, και των διεθνών πιέσεων προς το χουντικό καθεστώς. Αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.

Μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής θητείας του το 1990, αποσύρθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή, αρθρογραφώντας, ωστόσο, στον τύπο και δημοσιεύοντας κείμενα στην ιστοσελίδα του.

Το 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, η οποία αποτέλεσε διεθνές υπόδειγμα ευσυνείδητης, άμεμπτης και γενναίας στάσης δικαστικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα