Το παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης των ΑΝΕΛ

Σε καλό κλίμα διεξήχθει η σημερινή κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Συμβουλίου των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον απόηχο του άσχημου κλίματος που δημιουργήθηκε εντός του κυβερνητικού συνασπισμού σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Πηγές των Ανεξάρτητων Ελλήνων

μετέφρεαν στα dikaiologitika.gr, προσπάθεια που υπήρξε απ' όλες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Βουλευτές των ΑΝΕΛ μετά το πέρας της συνεδρίασης χαρακτήρισαν τη συνεδρίαση ως μια «ειλικρινή» συζήτηση όπου μεταξύ των άλλων υπήρξε η ομόφωνη απόφαση πως στόχος δεν είναι να προκληθούν προβλήματα στη κυβέρνηση με αφορμή το Μακεδονικό. Έτσι επιχειρήθηκε- μεταξύ άλλων- να δοθεί έμφαση και σε άλλα ζητήματα όπως αυτό της καταπολέμησης της διαφθοράς που για το κόμμα του κ. Καμμένου αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, σε αυτή τη συνεδρίαση δεν επιβεβαιώθηκε αυτό που είχε διατυπωθεί τη τελευταία φορά που οι ΑΝΕΛ συγκεντρώθηκαν υπό τον κ. Καμμένο αναφορικά με τη στάση του κόμματος σε ενδεχόμενη ψηφοφορία. Τότε και παρά την αντίδραση ορισμένων που είχαν δηλώσει πως θα καταψηφίσουν, είχε αποφασιστεί πως το κόμμα θα αποχωρούσε σε περίπτωση που έρχονταν στη Βουλή συμφωνία η οποία δε θα μπορούσε να στηριχτεί προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση και μειωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την υπερψήφισή της. Πλέον η αντίληψη που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι αυτή που υπαγορεύει μια στάση αναμονής μέχρις ότου υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, καθώς αυξάνονται εκείνοι που θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία με τους γείτονες θα καθυστερήσει να ολοκληρωθεί.

Πάντως παρά το ήρεμο κλίμα που περιγράφεται από τα στελέχη του κόμματος του Πάνου Καμμένου, υπήρξαν και κάποιες ενστάσεις σχετικά με τα όσα έχουν δηλώσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πιο συγκεκριμένα κατά την τοποθέτησή του ο Δημήτρης Καμμένος ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί ν’ ακούει τις κατηγορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην αντιδρά, από τη στιγμή που «έχουμε βάλει πλάτη σε ένα σωρό ζητήματα». «Να βάλουν και αυτοί», φέρεται να είπε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση υπήρξαν και εκείνοι που συνέστησαν προσοχή ως προς τον κίνδυνο να επιχειρηθεί να συνδεθεί η «πατριωτική διάθεση» του κόμματος με διάφορες εθνικιστικές παραμέτρους που δεν έχουν σχέση με αυτό.

Την απόπειρα άμβλυνσης της ρητορικής των ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος έδωσε τέλος στα σενάρια περί παραίτησης σε περίπτωση που έρθει στη Βουλή συμφωνία με σύνθετη ονομασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα