Το παρασκήνιο της «παράνομης» συμφωνίας για τους υδρογονάνθρακες: Το σχέδιο Ερντογάν για τη Μεσόγειο (βίντεο)

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε προαναγγείλει το προηγούμενο διάστημα την συμφωνία που υπέγραψε σήμερα με την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, αποκαλύπτοντας τα σχέδια του να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

Λιβύη και Τουρκία υπέγραψαν σήμερα μνημόνια κατανόησης για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων στα λιβυκά ύδατα - μια συμφωνία που άμεσα χαρακτηρίστηκε «παράνομη» από το λιβυκό κοινοβούλιο, καθώς η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά έχει χάσει πλέον την εξουσιοδότηση του σώματος.

Υπογράψαμε

ένα μνημόνιο κατανόησης για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στα χωρικά ύδατα της Λιβύης καθώς και στο λιβυκό έδαφος, από μικτές τουρκολιβυκές εταιρείες, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Αλ Μανγκούς.

Λίγες ώρες πριν στείλει ο Ερντογάν το μισό του υπουργικό συμβούλιο στη Λιβύη, είχε προηγηθεί η συνάντηση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και του επικεφαλής συμβούλου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν.

Για την ώρα, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η έκβαση της συνάντησης ήταν δυσμενής για την Άγκυρα και επομένως επιτάχυνε τις εξελίξεις ή αν η συμφωνία ήταν έτσι κι αλλιώς «στο πρόγραμμα».

Οι δύο σύμβουλοι είχαν συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη και στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, οι τομείς συνεργασίας στην αμυντική βιομηχανία και οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί πως από το καλοκαίρι ένα από τα πιθανά σενάρια για τις κινήσεις της Άγκυρας ήθελαν τη δημιούργια μιας νέας εστίας έντασης - με την αποστολή ένος πλοίου για έρευνες στη ΑΟΖ που ορίζει το αμφιλεγόμενο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, να σταλεί ένα ερευνητικό ή ένα γεωτρύπανο στην περιοχή, που στα βόρεια σημεία της - νότια της Κρήτης - ανήκει στην ελληνική δικαιοδοσία.

Σημειώνεται πως η Αθήνα βρίσκεται επί ποδός για το ενδεχόμενο η συμφωνία αυτή για τους υδρογονάνθρακες να προβλέψει την εκμίσθωσης της λιβυκής ΑΟΖ από την πλευρά της Άγκυρας για έρευνες.

«Εμφύλιος» στη Λιβύη για την «ύποπτη» συμφωνία

Εν πολλοίς η νέα αυτή συμφωνία θα μπορούσε να μην υλοποιηθεί ποτέ - λόγω της έντονης πολιτικής κρίσης που βιώνει η Λιβύη.

Λίγο μετά την υπογραφή των μνημονίων την Δευτέρα, ο πρόεδρος του λιβυκού κοινοβουλίου, Ακίλα Σάλεχ, τα κατήγγειλε ως «παράνομα» - σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, της οποίας η θητεία είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες.

Σύμφωνα με τον λιβυκό ειδησεογραφικό ιστότοπο libyaupdate.com, παράλληλα, ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αούν, αποκάλυψε ότι οι αρμοδιότητές του μεταβιβάστηκαν στον υπουργό Οικονομίας Μουχάμαντ Αλ Χουουάιτζ.

Ο Αούν υποστήριξε ότι ο Ντμπεϊμπά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση «ώστε να περάσει μια ύποπτη πετρελαϊκή συμφωνία με την Τουρκία για την εκμετάλλευση (κοιτασμάτων) πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη», ανέφερε η πηγή αυτή.

Οι φωτογραφίες της τελετής, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον Τσαβούσοβλου, δείχνουν τον Αλ Χουουάιτζ να υπογράφει τη συμφωνία εκ μέρους της λιβυκής κυβέρνησης, αντί για τον Αούν.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση του Φάτι Μπασάγα - η οποία εδρεύει στην ανατολική Λιβύη και στηρίζεται από το Κοινοβούλιο - ανέφερε σήμερα ότι επιφυλάσσεται «του δικαιώματός της να προσφύγει στη δικαιοσύνη» για να ακυρώσει τις συμφωνίες με την Τουρκία.

Το κοινοβούλιο έχει αποσύρει από τον Μάρτιο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, θεωρώντας ότι η θητεία της έχει λήξει. Η κυβέρνηση του Μπασάγα, του πρώην υπουργού Εσωτερικών, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, να εγκατασταθεί στην Τρίπολη και να αναλάβει τα καθήκοντά της.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΛΙΒΥΗ #ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ #ΣΥΜΦΩΝΙΑ #ΕΡΕΥΝΕΣ #ΑΟΖ #ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα