Το παρασκήνιο της συνάντησης Τραμπ - Μακρόν - Ζελένσκι

Ο Τραμπ ζητά «άμεση κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία. H συνάντηση με Ζελένσκι - Μακρόν και η στάση του Πούτιν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Παρίσι, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο «θα ήθελε συμφωνία» για να τερματίσει τον πόλεμo με τη Ρωσία. Ωστόσο, μήπως υπολογίζει χωρίς τον... Πούτιν;

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν υποστεί τεράστιες

απώλειες στον πόλεμο - τον οποίο, όπως είχε πει κατά την προεκλογική του εκστρατεία, θα μπορούσε να τον τερματίσει «σε 24 ώρες».

Μάλιστα, σήμερα ο Τραμπ, σε συνέντευξή του στο NBC News, είπε σήμερα ότι η Ουκρανία θα πρέπει «κατά πάσα πιθανότητα» να αναμένει λιγότερη βοήθεια από την Ουάσινγκτον από τη στιγμή που θα επιστρέψει εκείνος στον Λευκό Οίκο.

Η συνέντευξη μεταδόθηκε σήμερα, όμως είχε μαγνητοσκοπηθεί πριν από τη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Παρίσι ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ναι, πιθανότατα, ασφαλώς», απάντησε ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ερώτηση αν το Κίεβο θα έπρεπε να προετοιμαστεί για τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας μετά τις 20 Ιανουαρίου. Αμέσως μετά, ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα προσπαθήσει να βάλει τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ επέλεξε για ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησής του στη Ρωσία και την Ουκρανία τον Κιθ Κέλογκ, απόστρατο υποστράτηγο ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Μάικ Πενς κατά την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πάρα πολλές ζωές χάνονται άσκοπα, πάρα πολλές οικογένειες καταστρέφονται», δήλωσε ο Τραμπ την Κυριακή.

Ανέφερε επίσης ότι το Κίεβο έχει χάσει «γελοία 400.000 στρατιώτες και πολύ περισσότερους πολίτες». Δεν διευκρίνισε αν ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τους τραυματίες.

«Ο Ζελένσκι και η Ουκρανία θα ήθελαν να κάνουν μια συμφωνία και να σταματήσουν αυτή την τρέλα», πρόσθεσε.

Ο Ζελένσκι από την πλευρά του ανάρτησε στο Telegram την Κυριακή ότι είχε μια «καλή συνάντηση» με τον Τραμπ στο Παρίσι.

Ο ρόλος του Μακρόν

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έπεισε τον Τραμπ να συναντήσει τον Ζελένσκι μαζί του, καθώς ο Ρεπουμπλικανός ήταν αρχικά απρόθυμος να συναντήσει τον Ουκρανό ηγέτη.

Ο Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι 43.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 370.000 τραυματίστηκαν, από τους οποίους περίπου οι μισοί μπόρεσαν να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους έπειτα από θεραπεία που έλαβαν.

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν διστάσει να δημοσιεύσουν στοιχεία για τους νεκρούς ή τους τραυματίες στο πεδίο. Τον Φεβρουάριο, ο Ζελένσκι έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα έναν αριθμό, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 31.000. Εκείνη την εποχή, οι δυτικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον πραγματικό αριθμό κοντά στις 70.000 στρατιωτικές απώλειες.

Το πώς ακριβώς θα κινηθεί ο Τραμπ, παραμένει μυστήριο.

Ο Κιθ Κέλογκ έχει μιλήσει στο παρελθόν για άσκηση πίεσης, τόσο προς το Κίεβο όσο και προς τη Μόσχα, για να ξεκινήσουν συνομιλίες και για ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, εάν ο Βλαντίμιρ Πούτιν αρνηθεί να δεσμευτεί. Ωστόσο, άλλα πρόσωπα γύρω από τον Τραμπ εκφράζουν πιο φιλορωσικές απόψεις.

Στο Κίεβο επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία μετά την εκλογή Τραμπ, καθώς πολλοί Ουκρανοί θεωρούσαν ότι οι κόκκινες γραμμές και η «διαχείριση της κλιμάκωσης» από την κυβέρνηση Μπάιντεν, είχαν καταστροφικές συνέπειες στο πεδίο της μάχης.

Εξαντλημένοι και διχασμένοι οι Ουκρανοί

Η Ουκρανία έχει εξαντληθεί έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου και ο αριθμός των ανθρώπων που δηλώνουν ότι θα εξέταζαν εδαφικές παραχωρήσεις προκειμένου να τερματιστεί η σύγκρουση όλο και αυξάνεται.

«Περίπου το ένα τρίτο είναι κατά οποιασδήποτε συμφωνίας, το ένα τρίτο θέλει μια συμφωνία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των παραχωρήσεων προς τη Ρωσία, και το ένα τρίτο δεν είναι σίγουρο. Θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Βολοντίμιρ Φεσένκο σε συνέντευξή του στο Κίεβο.

Τους τελευταίους μήνες, το Κίεβο υποφέρει από μεγάλες ελλείψεις και ο στρατός αγωνίζεται να αναπληρώσει τα κενά στο πεδίο. Αυτό οδήγησε την αμερικανική κυβέρνηση σε μια ασυνήθιστη κίνηση: να παροτρύνουν ανοιχτά το Κίεβο να μειώσει το όριο ηλικίας των στρατεύσιμων από τα 25 στα 18 έτη, κάτι που απέκλεισε ο Ζελένσκι, καθώς μία τέτοια πρωτοβουλία θα τον έκανε ιδιαίτερα αντιδημοφιλή στην ουκρανική κοινωνία.

Το Κίεβο ζητά εγγυήσεις από τη Δύση

Στον στενό κύκλο του Ζελένσκι, αρκετοί έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις σύντομα θα είναι μονόδρομο, ωστόσο φοβούνται ότι χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση, μια κατάπαυση του πυρός δεν θα είχε νόημα.

«Είπα στον Τραμπ ότι χρειαζόμαστε μια δίκαιη και ισχυρή ειρήνη, την οποία οι Ρώσοι δεν θα καταστρέψουν πάλι σε λίγα χρόνια», δήλωσε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Δεν «καίγεται» για την ειρήνη ο Πούτιν

Παρά την αισιοδοξία του Τραμπ για μια πιθανή συμφωνία, δεν είναι σαφές ότι ο Πούτιν είναι «ζεστός» για διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή. Οι απαιτήσεις του για τον τερματισμό του πολέμου, περιλαμβάνουν τον ρωσικό έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας και τεσσάρων περιοχών που διεκδίκησε η Μόσχα το 2022, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ουκρανίας που δεν ελέγχονται σήμερα από τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Πούτιν θέλει επίσης την απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και τον αφοπλισμό της. Οι περισσότεροι από αυτούς τους όρους θα ήταν απολύτως απαράδεκτοι για οποιονδήποτε Ουκρανό ηγέτη έβαζε την υπογραφή του.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πηγές κοντά στους κύκλους λήψης αποφάσεων στη Μόσχα δήλωσαν στον Guardian ότι δεν βλέπουν καμία επιθυμία από την πλευρά του Πούτιν να κάνει πραγματικές παραχωρήσεις για χάρη της ειρήνης. «Μέχρι στιγμής, δεν έχω δει καμία ένδειξη, είτε ιδιωτικά είτε δημόσια, ότι η Μόσχα είναι ιδιαίτερα ευέλικτη στη στάση της», ανέφερε μία ρωσική πηγή.

Με πληροφορίες από Guardian

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΝΤΟΝΑΛΝΤ_ΤΡΑΜΠ #ΡΩΣΙΑ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα