Το Πάσχα του Πάπα Φραγκίσκου κοντά στους περιθωριοποιημένους

«Πρέπει να θυμάστε ότι δεν είστε σε καμία περίπτωση άχρηστο υλικό». Αυτή είναι μια από τις φράσεις που ο πάπας Φραγκίσκος απευθύνει πολύ συχνά με ιδιαίτερη έμφαση σε νέους, ηλικιωμένους, κρατούμενους και σε όλες εκείνες τις κατηγορίες των πολιτών που η κοινωνία τείνει να περιθωριοποιήσει.

Την περασμένη Πέμπτη (Μεγάλη Πέμπτη για τους Καθολικούς) ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θέλησε να μεταβεί στις φυλακές της Ρώμης Ρετζίνα Τσέλι για την Τελετή του Νιπτήρα. Για να υπενθυμίσει στους κρατούμενους ότι ο Ιησούς

τον έστειλε ανάμεσά τους, ως αμαρτωλό, για να τους αποδείξει ότι τους αγαπά και ότι «όποιος έχει κάποια εξουσία πρέπει να ξέρει πάντα και να υπηρετεί».

Είναι η ουσία της αποστολής του. Μια νέα, ειλικρινής ανακάλυψη, θα μπορούσε να πει κανείς, του βαθύτερου χριστιανικού μηνύματος. Με ακόμη στενότερη «αδελφική συνεργασία» με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο όνομα της υπεράσπισης της φύσης και όλων των αξιών που ενώνουν τις δυο Εκκλησίες. Με μηνύματα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων αλλά και με αναφορές στις καθημερινές υποχρεώσεις κάθε κληρικού. «Όταν βλέπω έναν ιερωμένο να χρησιμοποιεί ακριβά αυτοκίνητα, νιώθω πολύ άσχημα», δηλώνει ο πάπας Φραγκίσκος. Ο ίδιος προτιμά να φορά σιδερένιο σταυρό και όχι χρυσό, όπως και οι προκάτοχοί του, και πάντα τα ίδια, απλά ορθοπεδικά παπούτσια.

Η Εκκλησία, δηλαδή, πρέπει να βρίσκεται στο πλευρό των φτωχότερων, διαφορετικά ή αποστολή της στερείται νοήματος. Μια γραμμή η οποία έχει προκαλέσει σειρά εμφανών και υπόγειων αντιδράσεων εντός και εκτός Βατικανού. Πριν από λίγο καιρό, σε συνομιλία μας με έναν από τους πιο γνωστούς ιταλούς δημοσιογράφους (ο οποίος συναναστρέφεται τον υψηλόβαθμο καθολικό κλήρο), διαπιστώσαμε ότι για τους υπερσυντηρητικούς της Αγίας Έδρας «ο Φραγκίσκος καταστρέφει την ίδια την έννοια και την ουσία της ιεραρχίας και της αποτελεσματικής διοίκησης της εκκλησίας».

Πρόκειται, δηλαδή, για την «νομενκλατούρα της Καθολικής Εκκλησίας» η οποία θεωρεί ότι η απόσταση ανάμεσα στους καρδινάλιους και στους επίσκοπους από τη μία, και στους απλούς πιστούς από την άλλη θα έπρεπε να παραμείνει έντονη και σαφής.

Ο Πάπας Μπεργκόλιο, φυσικά, δεν μπορεί να αλλάξει πορεία. Όταν ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος 'Αιρες, για τις μετακινήσεις του χρησιμοποιούσε τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Στη Ρώμη, πολύ συχνά επιλέγει ένα απλούστατο αυτοκίνητο, αρκετά παρωχημένης τεχνολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα