Το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίντ Χαν» έφτασε στο σημείο της γεώτρησης (βίντεο)

Στον κόλπο της Αττάλειας έως τον Οκτώβριο αναμένεται να παραμείνει το τουρκικό γεωτρύπανο, «Αμπντουλχαμίντ Χαν», πραγματοποιώντας έρευνες στην περιοχή.

Σε «ρηχά νερά», 25 μίλια από τις νότιες ακτές της Τουρκίας, θα παραμείνει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», πραγματοποιώντας γεωτρήσεις σε περιοχή τουρκικής κυριαρχίας.

Το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο που διαθέτει η Τουρκία, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», είναι αγκυροβολημένο στην «καρδιά» της περιοχής που δέσμευσε η Άγκυρα.

Ειδικότερα, το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» έφτασε στο Γιορουκλέρ 1, το σημείο

που θα διεξάγει τη γεώτρησή του, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Φ. Ντονμέζ αναφέρει: «Το "Αμπντουλχαμίντ Χαν", φορτωμένο με τις προσευχές και τις ελπίδες του έθνους μας, είναι στο σημείο της αποστολής του, το Γιορουκλέρ 1».

Μπορεί βέβαια ο Ερντογάν να μην έστειλε τώρα το μεγαλύτερο γεωτρύπανό του στο Καστελόριζο ή την κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο κατά τον απόπλου του «Αμπντουλχαμίντ Χαν», σε μια μεγαλοπρεπή φιέστα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί έστω και εμμέσως στην Ελλάδα. «Όταν αρχίσει τις εργασίες του το "Αμπντουλχαμίντ Χαν" πιθανότατα θα προκύψουν κάποιοι που θα επιχειρήσουν να κάνουν μαγκιές με πλάτες άλλων. Κι όσο δεν τους δίνουμε σημασία, δεν τους λαμβάνουμε υπ’ όψη το τέλος αυτών που γίνονται όλο και πιο κακομαθημένοι μια μέρα θα είναι να χτυπάνε το κεφάλι στον τοίχο και να συνέλθουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου "Αμπντουλχαμίντ Χαν" είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε», αναφέρει το τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Στην Αθήνα, όπως τονίζει το ρεπορτάζ του Mega, αποδίδουν την εξέλιξη με τον γεωτρύπανο στον διπλωματικό μαραθώνιο της Αθήνας που απέδωσε, με αποτέλεσμα σύμμαχοι να ασκήσουν πιέσεις στην Άγκυρα.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ #ΑΤΤΑΛΕΙΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΕΡΕΥΝΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα