Το Ποτάμι, γυρίζει πίσω - Η ιστορία ενός κόμματος που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο

Η ιστορία της κοινοβουλευτικής παρουσίας του κόμματος που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο αλλά δεν τα κατάφερε ούτε με τον εαυτό του.

Πριν από πέντε χρόνια, την ταραγμένη περίοδο του 2014, εν μέσω βαθιάς κρίσης και μνημονίων, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφασίζει να πει «καληνύχτα» στους τηλεθεατές και να πει τη γνωστή του «καλησπέρα, καλησπέρα» στους ψηφοφόρους.

Η ίδρυση του νέου πολιτικού φορέα από τον Σταύρο Θεοδωράκη έπεσε σαν «βόμβα». Το Ποτάμι τάραξε τα νερά του πολιτικού συστήματος και άπαντες αγωνιούσαν που θα καταλήξει. Ο επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα δεν είχε

τοποθετηθεί στην πολιτική σκακιέρα και κινούνταν με ασάφεια ανάμεσα στην Κεντροαριστερά και το κέντρο. Το γεγονός ότι το Ποτάμι δεν έδωσε εξ αρχής ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα ορισμένοι το χρεώνουν στα σημαντικά λάθη που έκανε ο Στ. Θεοδωράκης.

Στις Ευρωεκλογές του 2014 το Ποτάμι εκλέγει δύο ευρωβουλευτές, τον Γιώργο Γραμματικάκη και τον Μιλτιάδη Κύρκο οι οποίοι θα ενταχθούν στην ομάδα των Σοσιαλιστών. Κι ενώ φαινόταν πως αποσαφηνίζεται η «γραμμή» του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να κάνει ευρύτερο άνοιγμα. Ανοίγεται προς όλες τις κατευθύνσεις, προς την Αριστερά, την Κεντροδεξιά και συνεργάζεται με ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο Λυκούδης, ο Τατσόπουλος, η Φούντα, ο Ψαριανός και η Μάρκου. Είναι η περίοδος που ο Σταύρος Θεοδωράκης δέχεται έντονη κριτική για τις επιλογές προσώπων που έχουν δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο ενώ υποσχόταν το «νέο».

Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το Ποτάμι χάνει τη δυναμική του κι έρχεται τέταρτο κόμμα. Εκλέγει 17 βουλευτές. Ακολουθεί το ταραγμένο καλοκαίρι της «πρώτης φοράς Αριστεράς» και, φυσικά, το γνωστό δημοψήφισμα. Το Ποτάμι τάσσεται υπέρ του «ΝΑΙ». Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου το Ποτάμι χάνει ακόμα περισσότερο τα ποσοστά του, βγαίνει έκτο κόμμα και καταφέρνει να βάλει στη Βουλή 11 βουλευτές. Από εκεί ξεκινά ένα μακρύ κοινοβουλευτικό ταξίδι για τον Σταύρο Θεοδωράκη γεμάτο θύελλες.

Οι «απώλειες» που σημείωσε το κόμμα στις δεύτερες εκλογές προκαλούν γκρίνια στο εσωτερικό του. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν τον Σταύρο πως ταλανίζεται ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπόγεια κατηγορούν τον Σταύρο για «ατολμία» λέγοντας πως δεν έχει καταφέρει να δώσει μια σαφή ιδεολογική κατεύθυνση στο κόμμα. Ο ίδιος επιλέγει να οδηγήσει το κόμμα σε συνέδριο. Όμως, η κίνηση του αυτή αντί να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, το μπέρδεψε ακόμη περισσότερο διότι στο συνέδριο έδωσε το παρόν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά. Είναι η εποχή που οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ποταμιού υποστηρίζουν ότι ο Στ. Θεοδωράκης είναι «δεκανίκι» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ανάλογα με την περίσταση. Εντωμεταξύ η Φώφη Γεννηματά τού απευθύνει κάλεσμα για την συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής. Ο Σταύρος Θεοδωράκης μπαίνει υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και βγαίνει τέταρτος. Το «πάντρεμα» με την Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής κράτησε πολύ λίγο. Τρείς μήνες μετά ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφασίζει να συγκαλέσει εκ νέου συνέδριο στο κόμμα όπου αποφασίστηκε η αυτόνομη πορεία του Ποταμίου στις εκλογές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Ποτάμι έκανε στροφή προς την Κεντροδεξιά και συνεργάστηκε με τον πολιτικό φορέα του Στέλιου Φενέκου «Κοινωνία των Αξιών».

Όμως, ούτε αυτή η κίνηση βγήκε σε καλό. Ορισμένοι δεν είδαν με καλό μάτι την στροφή και την αυτόνομη πορεία ζητώντας επιτακτικά από τον Σταύρο να επιδιώξει συνεργασίες. Ακολουθεί ένα «τσουνάμι» αποχωρήσεων. Αποχωρεί η Κατερίνα Μάρκου, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Ιάσωνας Φωτήλας και ο Ιλχάν Αχμέτ. Όλοι οι αποχωρήσαντες βουλευτές καταγγέλλουν προσωπικά τον Σταύρο για τις επιλογές του και για την συρρίκνωση του κόμματος.

Ο Σταύρος μετράει πλέον τις δυνάμεις του και μόλις έξι βουλευτές πλέον στα έδρανα της Βουλης. Ο επόμενος που βγήκε απο το Ποτάμι ήταν ο Σπύρος Δαννέλης όταν το Ιανουάριο του 2019 έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αυτή που κυριολεκτικά «διέλυσε» το Ποτάμι. Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός αποχώρησαν από το κόμμα διαφωνώντας με την απόφαση του Σταύρου Θεοδωράκη να στηρίξει την Συμφωνία. Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού διαλύεται αλλά ο Σταύρος δέχεται τα «χτυπήματα» με αξιοπρέπεια. Χάνει τα «προνόμια» του στην Βουλή. Πιστός παραμένει δίπλα του ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Το Ποτάμι, όμως, «ξαναγεννιέται» ως κοινοβουλευτική ομάδα τον Μάϊο από την παραίτηση της έδρας της Κατερίνας Μάρκου αλλά δεν καταφέρνει να γιατρέψει τις πληγές του. Στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν διαλυτικές τάσεις. Ο Σταύρος δείχνει πλέον «άνευρος» και με το ζόρι καταφέρνει να συγκροτήσει ευρωψηφοδέλτιο. Στις 26 Μαΐου έπεσε κάτω από το όριο του 3%. Κέρδισε μόλις 1,5% και δεν εξέλεξε ευρωβουλευτή. Ο ίδιος ανακοίνωσε την Τρίτη 28/5 ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος και το αφήνει στον Γιώργο Μαυρωτά. Το Ποτάμι δεν θα κατέβει πλέον στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού που μπήκε στην πολιτική γεμάτος φρέσκιες ιδέες, γεμάτος καινοτομίες και δημιουργικότητα τώρα δείχνει απογοητευμένος και έτοιμος να αποχωρήσει εντελώς από την πολιτική σκηνή. Άλλωστε, θα μπορούσε και ο ίδιος να μείνει στην Ιστορία, κάτι που καταφανώς επεδίωκε, ως συμπλήρωμα της διάσημης φράσης: «Η δημοσιογραφία μπορεί να σε οδηγήσει οπουδήποτε αρκεί να την εγκαταλείψεις». Ο Σταύρος θεοδωράκης θα μπορούσε να προσθέσει στο «Αρκεί να μην την εγκαταλείψεις» και το «και να μην την ξεχάσεις, επίσης»!

Keywords
Τυχαία Θέματα