Το προσχέδιο ΕΕ για κυρώσεις μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία

Το προσχέδιο με τις κυρώσεις που ετοίμασε η ΕΕ αφορά μόνο σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες. 

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το προσχέδιο της ΕΕ περιλαμβάνει κυρώσεις σε Τούρκους και όχι συνολικά στην Τουρκία. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το προσχέδιο είναι στα πρότυπα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν πρόσφατα και στη Λευκορωσία. Τυχόν σοβαρότερες κυρώσεις αναβάλλονται για τον Μάρτιο.

Οι

Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται σήμερα από την Σύνοδος των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που βρίσκεται σε εξέλιξη να επικυρώσουν προσχέδιο συμφωνίας που προβλέπει κυρώσεις μόνο σε βάρος ατόμων και εταιριών τουρκικών συμφερόντων, παγώνοντας λογαριασμούς και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους, ως αντίδραση στην τακτική της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με την απειλή που είχε απευθύνει προς την Άγκυρα τον Οκτώβριο για οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ετοιμάζεται (με βάση το προσχέδιο) να περιορίσει τη δράση του σε ατομικές κυρώσεις.

Προστίθεται ότι η ΕΕ θα συντονίσει περαιτέρω μέτρα με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Οι πολίτες και οι εταιρίες που θα υποστούν τις κυρώσεις θα τιμωρηθούν, κατά το σχέδιο απόφασης, για τη συμμετοχή τους σε «μη εξουσιοδοτημένη γεώτρηση ανοικτά της Κύπρου».

Το προσχέδιο δεν αναφέρει σε ποιους πολίτες ή εταιρίες αναφέρεται, αλλά θα προστεθούν στους δύο αξιωματούχους που περιλαμβάνονται ήδη στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ από τον Νοέμβριο του 2019.

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις θα υπάρχουν συνέπειες

Σαφές ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πάντως κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς έκανε δηλώσεις σχετικά με το veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία αλλά και για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, και τόνισε ότι αν η Τουρκία συνεχίσει να είναι προκλητική θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.

Αναλυτικά η δήλωση του:

«Στην εξαιρετικά πλούσια ημερήσια διάταξη της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής ξεχωρίζω δύο θέματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία: Tο πρώτο αφορά την εκκρεμότητα του veto που έχει θέσει η Ουγγαρία και η Πολωνία όσον αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμώ ότι η πρόταση, η συμβιβαστική, η οποία έχει επιτευχθεί κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ότι αυτό το ζήτημα, η εκκρεμότητα, θα λήξει σήμερα.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες χώρες η οποία έχει ήδη καταθέσει το δικό της λεπτομερές σχέδιο για το πώς θα αξιοποιήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη και την έκταση της οικονομικής κρίσης,τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης να πέσουν στις πραγματικές οικονομίες της Ευρώπης το συντομότερο δυνατόν.

Το δεύτερο ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εδώ το διακύβευμα είναι πάρα πολύ σαφές, πάρα πολύ ξεκάθαρο: Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου αποφασίσαμε, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ότι σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει. “Pacta sunt servanda”».

Keywords
Τυχαία Θέματα