Το πρώτο ιστιοπλοϊκό σκάφος από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάστηκε στην Καλαμάτα

Το πρώτο ιστιοπλοϊκό σκάφος από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάστηκε στην Καλαμάτα

Έναν πρωτότυπο τρόπο αξιοποίησης των πλαστικών μπουκαλιών νερού εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν 15 νέοι από 7 ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην Καλαμάτα, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και D.R.E.A.M, μέσω του οργανισμού νεολαίας και εκπαίδευσης Κοινωνικής Ανάπτυξης Νέων (Κ.Α.ΝΕ), και σε συνεργασία με την ομάδα RADIKALA.

Κατασκεύασαν ένα σκάφος τύπου optimist εξ ολοκλήρου από πλαστικά μπουκάλια

νερού, θέλοντας να δώσουν το μήνυμα της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης του πλαστικού και της μετεξέλιξής του σε κάτι χρήσιμο.

Χρειάστηκαν 3.100 πλαστικά μπουκάλια νερού των 500 ml, 10 ημέρες, συνολικά 50 ώρες [5 ώρες καθημερινής δουλειάς], 15 νέοι, για να κατασκευάσουν το πρωτότυπο και μοναδικό σκάφος τύπου optimist,βάρους 35 κιλών

Εκείνο που εντυπωσιάζει όμως είναι ο τρόπος που κατασκευάστηκε το σκάφος, το οποίο είναι εξ ολοκλήρου hand made. Ένα ποδήλατο-τεμαχιστής, μέσω των πεντάλ που κάνει κάποιος, συμπιέζει και μετατρέπει σε κορδέλες τα πλαστικά μπουκάλια.

Στη συνέχεια οι κορδέλες-ταινίες τοποθετούνται σε έναν χειροποίητο ειδικό αργαλειό, με μια τεχνική που μιμείται τον παραδοσιακό αργαλειό, και μία προς μία οι πλαστικές κορδέλες ενσωματώνονται σιγά σιγά σε ένα πλαστικό “χαλί”.

Πολλές στρώσεις πλαστικού πλεγμένου “χαλιού” ενοποιούνται και δίνουν το τελικό αποτέλεσμα που προσομοιάζει με το υλικό του πολυεστέρα.

Έτσι, κατασκευάστηκε ένα ανθεκτικό και ελαφρύ σκάφος, το οποίο το έριξαν και στη θάλασσα, στον προλιμένα Καλαμάτας, κάτω από τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ, και ο νεαρός αθλητής ιστιοπλοΐας, Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος το οδήγησε και μίλησε για την εμπειρία του στο MessiniaLIVE.

Το σκάφος αποδείχτηκε αξιόπλοο, ενθουσιάζοντας τους συμμετέχοντες στο project, αλλά και όσους βρέθηκαν χθες το απόγευμα κατά την επίσημη παρουσίασή του στο κοινό της Καλαμάτας, και φυσικά παρά τις μικρές του ατέλειες δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα συμβατικά σκάφη.

Εμπνευστής και ιθύνων νους της ιδέας αυτή ήταν ο αρχιτέκτονας και ζωγράφος από τη Σουηδία, Hamid Perseas Roshangar, ο οποίος μιλώντας στο MessiniaLIVE δήλωσε ότι στόχος του είναι η αφύπνιση των νέων παιδιών στην ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών και η δραστηριοποίησή τους σε έναν τρόπο ζωής φιλικό στο περιβάλλον μέσα από τέτοιες δράσεις.

Η ομάδα των 15 νέων από 7 ευρωπαϊκές χώρες [Ισπανία, Κροατία, Λετονία, Σουηδία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία], απέδειξε πως τα άχρηστα και επιβλαβή για το περιβάλλον υλικά μετατρέπονται σε χρήσιμα για εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Πως ένα πλαστικό σκουπίδι, μεταλλάσσεται και πώς από αυτό παίρνει σάρκα και οστά ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος.
Μια καινοτόμος ιδέα ήταν αρκετή, και η συνεργασία και η μεθοδική δουλειά που έγινε έφεραν αυτό το πρωτότυπο και μοναδικό αποτέλεσμα. Όπως μάλιστα μας επεσήμαναν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο πανελλαδικά και ίσως και παγκοσμίως.

Ο χώρος που κατασκευαζόταν όλο αυτό το διάστημα το σκάφος ήταν οι εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και έτσι και οι μαθητές ήρθαν σε επαφή και παρατήρησαν όλα τα στάδια κατασκευής του.

Όλοι οι συμμετέχοντες δούλεψαν με μεθοδικότητα σε καθημερινή βάση και υπό την καθοδήγηση του Hamid, και παρόλο που κανείς τους δεν είχε ξανασυμμετάσχει σε κάτι ανάλογο απόλαυσαν τη διαδικασία και έφτιαξαν με τα χέρια τους ενα ιστιοπλοϊκό σκάφος, μηδενίζοντας έτσι το ενεργειακό αποτύπωμα για την κατασκευή του.

πηγη messinialive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα