Το πρώτο σοκ: Νεκρό ένα παιδί από οξεία ηπατίτιτδα - 169 κρούσματα σε 12 χώρες έχει καταγράψει ο ΠΟΥ

Τον θάνατο τουλάχιστον ενός παιδιού από οξεία ηπατίτιδα ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματο από άγνωστη αιτία στους ανήλικους

Παράλληλα ο ΠΟΥ διευκρίνισε πως ενημερώθηκε για 169 κρούσματα σε 12 χώρες. Σύμφωνα με τον οργανισμό, ως και την 21η Απριλίου περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε παιδιά είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στο Ισραήλ, στη Δανία, στην Ιρλανδία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία, στη Νορβηγία, στη Γαλλία,

στη Ρουμανία και στο Βέλγιο.

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι οι 114 από τις 169 περιπτώσεις έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα παιδιά που παρουσίασαν οξεία ηπατίτιδα ήταν ηλικίας μεταξύ του ενός μήνα και των 16 ετών. Τα 17 κρίθηκε πως χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Δεν αποκαλύπτεται καμία λεπτομέρεια για το παιδί που υπέκυψε, ούτε πού καταγράφηκε ο θάνατος.

Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι στις τελευταίες 74 περιπτώσεις, εντοπίστηκε συνηθισμένος ιός της γρίπης, γνωστός ως αδενοϊός. Τα 20 από τα παιδιά που εξετάστηκαν είχαν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό· τα 19 είχαν ταυτόχρονα τον αδενοϊό και την COVID-19, πρόσθεσε.

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνεργάζεται με τις βρετανικές υγειονομικές αρχές και άλλα κράτη μέλη και εταίρους του για τα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ εξέδωσαν έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο, καλώντας τους παιδίατρους να επαγρυπνούν για περιπτώσεις ηπατίτιδας σε ανήλικους, που πιθανόν συνδέονται με έναν ιό της γρίπης, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας φλεγμονής του ήπατος σε παιδιά.

Όσον αφορά στη χώρα μας, το υπουργείο Υγείας είναι καθησυχαστικό αναφορικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας, τονίζοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί ακόμη στην Ελλάδα. «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει στη χώρα μας επιβεβαιωμένο από τον ΕΟΔΥ κρούσμα της ηπατίτιδας σε παιδιά που εμφανίζεται σε έξαρση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ. Όλοι οι φορείς της Υγείας έχουν ενημερωθεί εάν υπάρξει συμπτωματολογία σε παιδιά να έρχονται σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και υπάρχει πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο εάν χρειαστεί», τονίζεται σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα