Το Σουηδικό μοντέλο για την σύνδεση των τραπεζών με το Κτηματολόγιο, τα ακίνητα της ΑΑΔΕ και τo Cyber Security Centre της Εθνικής Τράπεζας

Το Σουηδικό μοντέλο

Μπορεί μόλις προσφάτως ο αρμόδιος για το Κτηματολόγιο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης να αρνήθηκε στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών στην βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, ωστόσο μαθαίνουμε πως οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων επαναφέρουν το αίτημά τους στο Μέγαρο Μαξίμου επικαλούμενες το Σουηδικό μοντέλο.

Η Lantmäteriet, η Σουηδική Αρχή Χαρτογράφησης, Κτηματολογίου και Καταγραφής Γης, παρέχει εδώ και χρόνια διαδικτυακές υπηρεσίες που επιτρέπουν στις τράπεζες την απευθείας πρόσβαση στα στοιχεία του κτηματολογίου, επιταχύνοντας διαδικασίες όπως η έγκριση υποθηκών. Αυτό γίνεται μέσω ψηφιακής ταυτοποίησης και εξειδικευμένων διεπαφών. Ο τρόπος χρήσης των προσωπικών δεδομένων στο μητρώο ιδιοκτησίας της Σουηδίας διέπεται από ειδικό νόμο, αλλά και από τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR). Για να χορηγήσει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα στο μητρώο ιδιοκτησίας η Σουηδική Αρχή Χαρτογράφησης, Κτηματολογίου και Καταγραφής Γης ελέγχει πρώτα τον σκοπό της επεξεργασίας. Οι τράπεζες που χρησιμοποιούν τις διεπαφές, τα λεγόμενα API, της Lantmäteriet υπογράφουν μια ειδική άδεια με όρους χρήσης. Η χρήση των 46 διαφορετικών API που παρέχει η Lantmäteriet ελέγχεται πρώτα νομικά και αφού υπάρξει πιστοποίηση του χρήστη, λαμβάνει την πρόσβαση στις πληροφορίες που επιθυμεί, καταβάλλοντάς και ένα τέλος.

Η ελληνική παραλλαγή

Προφανώς ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης δεν γνώριζε την ύπαρξη του Σουηδικού μοντέλου όταν προ μηνός απέρριψε το αίτημα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν μπήκε στον κόπο να τον ενημερώσει για το τί ισχύει στη Σουηδία ή στην Εσθονία (όπου και εκεί με τη χρήση της πλατφόρμας X-Road ο ιδιωτικός τομέας λαμβάνει με ασφάλεια στοιχεία και για το κτηματολόγιο της χώρας). Και αυτό σίγουρα είναι παράλειψη της ΕΕΤ. Και εδώ πρέπει να αναδειχθεί μια σημαντική λεπτομέρεια.

Εάν η Ελλάδα υιοθετούσε το Σουηδικό μοντέλο για την πρόσβαση των τραπεζών στο μητρώο ιδιοκτησίας θα μπορούσε η ελληνική παραλλαγή να περιλαμβάνει και τους δικηγορικούς συλλόγους ως «one stop shop» για τον έλεγχο των αιτημάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων, ενώ θα μπορούσε να προβλεφθεί και ένας ειδικό τέλος για τη διαμεσολάβησή τους. Έτσι, δεν θα υπήρχε πρόβλημα με την προϋπόθεση ύπαρξης in concreto έννομου συμφέροντος ανάθεσης σχετικών εντολών, καθώς οι δικηγορικοί σύλλογοι θα ήταν μέρος της διαδικασίας.

To Cyber Security Centre της Εθνικής Τράπεζας

Μπορεί σήμερα να λήγει η προθεσμία για την υποβολή των αιτημάτων για το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο υπάρχει ένα τμήμα μέσα στην Εθνική που κάνει μόνον προσλήψεις. Πρόκειται για το Cyber Security Centre της Εθνικής Τράπεζας στο οποίο τα τελευταία χρόνια το προσωπικό έχει αυξηθεί κατά 400%. Συγκεκριμένα, τα 7 άτομα που υπηρετούσαν στο τμήμα το 2019 έχουν γίνει σήμερα 35 και αναμένεται να αυξηθούν. Και μιλάμε για την εσωτερική δομή του Cyber Security της Εθνικής Τράπεζας και όχι για τις πρόσθετες ιδιωτικές δομές που επικουρούν την τράπεζα εντός και εκτός Ελλάδος και οι οποίες αθροίζουν εκατοντάδες άτομα προσωπικό. Τον συντονισμό και την εποπτεία των πάντων στο σκέλος του Cyber Security την έχει ο Στράτος Μολυβιάτης, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργικής Στήριξης της Εθνικής Τράπεζας και του Ομίλου της Εθνικής.

Ψύχραιμοι τραπεζίτες

Εξαιρετικά ψύχραιμοι εμφανίζονται οι Έλληνες τραπεζίτες με τις εξελίξεις στην Γαλλία. Στην ερώτηση για το εάν θεωρούν πως η πολιτική αναταραχή στην Γαλλία θα επηρεάσει την ευρωζώνη, δεν δείχνουν να ανησυχούν για άμεσες επιπτώσεις. Πάντως, κάποιοι εξ αυτών – οι Νέστορες- υπογραμμίζουν πως οι αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών 60 δισ. ευρώ που προσπάθησε να περάσει ο Μισέλ Μπαρνιέ ενδεχομένως στο μέλλον να μοιάζουν λίγες για τους Γάλλους, εάν οι αγορές απαιτήσουν περισσότερα και άμεσα μέτρα από την γαλλική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Το γαλλικό χρέος ξεπερνά τα 3,2 τρισ. ευρώ και η εξυπηρέτηση του μεσοπρόθεσμα με χαμηλό κόστος δεν είναι κάτι που ανησυχεί μόνον το Παρίσι, αλλά προβληματίζει κυρίως την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες. Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα. Και η ΕΚΤ το ξέρει αυτό καλύτερα από τον καθένα…

Η διαχείριση των ακινήτων της ΑΑΔΕ

Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) δημοσιεύθηκε χθες η πρόσκληση για προκαταρκτική διαβούλευση σχετικά με την ανάθεση σύμβασης για την ανάπτυξη και λειτουργία ενός Σύστηματος Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η σύμβαση στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα καταγράφει και θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιεί η ΑΑΔΕ.
Το έργο αναμένεται να ενισχύσει την αποδοτικότητα της διαχείρισης ακινήτων, μειώνοντας το διοικητικό κόστος, βελτιστοποιώντας την αξιοποίησή τους και παρέχοντας καλύτερη εποπτεία και συντήρηση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3,58 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διαδικασία διαβούλευσης στοχεύει στη συγκέντρωση απόψεων και προτάσεων για την οριστικοποίηση των όρων της σύμβασης. δημόσιων πόρων.

Η Ολυμπία Οδός

Οι εταιρείες VINCI Concessions, ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προχώρησαν στην κοινή εξαγορά του 17% των μετοχών που κατείχε η Hochtief στις εταιρείες παραχώρησης και λειτουργίας της Ολυμπίας Οδού. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, οι τέσσερις εταιρείες αποκτούν από κοινού το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Ολυμπίας Οδού και της Ολυμπίας Οδού Λειτουργία. Το νέο μετοχικό σχήμα διαμορφώνεται ως εξής: VINCI Concessions 36,03% (από 29,9%), ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις 23,01% (από 19,1%), ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις 20,48% (από 17%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 20,48% (από 17%). Η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει τη δέσμευση των εταίρων για την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας που ξεκίνησε το 2008.

#ΤΡΑΠΕΖΕΣ #ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σουηδικό, Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, Cyber Security Centre, Εθνικής Τράπεζας,souidiko, ktimatologio, aade, Cyber Security Centre, ethnikis trapezas