Το τελικό τίμημα για την Alpha Bank Romania, η «evrixa!», η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης και η «Φρουτοπία»

Το «deal» για την πώληση της Alpha Bank Romania στην UniCredit

Το «deal» για την πώληση της Alpha Bank Romania στην UniCredit είχε ανακοινωθεί αρχικά στις 23 Οκτωβρίου 2023. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος προκειμένου να ανακοινωθεί χθες η επιτυχημένη ολοκλήρωση της πώλησης. Πλέον δρομολογείται η επικείμενη συγχώνευση της Alpha Bank Romania με την UniCredit Romania. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής αυτής, η Alpha Bank

θα κατέχει το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας τραπεζικής οντότητας, η οποία θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρουμανίας σε ενεργητικό. Ωστόσο, σε σχέση με τις ανακοινώσεις της 23η Οκτωβρίου 2023, οι χθεσινές ανακοινώσεις εμπεριέχουν μια απόκλιση.

Για να κυριολεκτούμε μια απόκλιση 45 εκατ. ευρώ! Βλέπετε η Alpha Bank είχε αρχικά ανακοινώσει πως θα λάβει από την UniCredit χρηματικό τίμημα 300 εκατ. ευρώ, διευκρινίζοντας πως «το τελικό ύψος του τιμήματος υπόκειται σε προσαρμογές βάσει των ευρημάτων του ελέγχου δέουσας επιμέλειας, που σχετίζονται με την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού». Χθες ωστόσο ανακοινώθηκε πως η Alpha Bank έλαβε τελικά από την UniCredit 255 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

Ρωτήσαμε και μάθαμε πως η διαφορά των 45 εκατ. ευρώ δεν οφείλεται σε περίεργα ευρήματα του ελέγχου δέουσας επιμέλειας, αλλά σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις διανομές που δόθηκαν ενδιάμεσα από την Alpha Bank Romania στην Alpha Bank για τα κέρδη της παρελθούσας χρήσης. Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την απόφαση της Διοίκησης της Alpha Bank να κρατήσει στην κατοχή της κάποια ρουμανικά assets. Μεταξύ αυτών κάποια ακίνητα της Alpha Bank Romania και κυρίως την fintech πλατφόρμα της Orange Money Romania, που απέκτησε τον Αύγουστο του 2023 και πλέον την έχει μετονομάσει σε «evrixa!».

Η εν λόγω πλατφόρμα προσφέρει στους 250.000 χρήστες της – εκ των οποίων οι 25.000 είναι ενεργοί- τη δυνατότητα να μεταφέρουν χρήματα και να πληρώνουν λογαριασμούς χωρίς έξοδα, μέσα από ένα φιλικό στη χρήση, ασφαλές και εξελιγμένο ψηφιακό περιβάλλον. Με λίγα βήματα, οι πελάτες μπορούν να ανοίξουν τρεχούμενο λογαριασμό με IBAN σε τοπικό νόμισμα (RON) και να διενεργούν χρηματικές μεταφορές τόσο εντός Ρουμανίας όσο και στο εξωτερικό, καθώς και online πληρωμές ή πληρωμές μέσω smartphone ή smartwatch με τις ψηφιακές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες που παρέχει η πλατφόρμα. Η καινοτομία λοιπόν της τεχνολογίας της «evrixa!» ήταν τέτοια που η Alpha Bank θεώρησε σωστό να την κρατήσει εντός Ομίλου.

Η Garanta Asigurari

Δεν αιφνιδίασε η πώληση της Garanta Asigurari, της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Ρουμανία, στην γερμανική Signal Iduna, καθώς το συγκεκριμένο asset είχε βγει προς πώληση εδώ και δύο έτη. Η Garanta Asigurari δραστηριοποιείται στην αγορά της Ρουμανίας για περισσότερα από 25 χρόνια, προσφέροντας ασφάλειες ζωής και γενικές ασφαλίσεις. Στα τέλη του 2022, η Εθνική Ασφαλιστική αποφάσισε να αποεπενδύσει και άρχισε να αναζητά ενδιαφερόμενους επενδυτές, τοποθετώντας τη συμμετοχή της στην Garanta, στα περιουσιακά στοιχεία προοριζόμενα προς πώληση.

Για την κατηγοριοποίηση αυτή (ως περιουσιακό στοιχείο προς πώληση), αναγνωρίστηκε πρόβλεψη απομείωσης ύψους 11,4 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αποεπένδυσης, η εταιρεία συνέχισε την αξιολόγηση της Garanta και προχώρησε στην καταγραφή περαιτέρω πρόβλεψης απομείωσης ύψους 9,33 εκατ. ευρώ για το 2023, με αποτέλεσμα τη μηδενική καταγραφή της αξίας της. Η Garanta Asigurări διαθέτει δίκτυο 12 υποκαταστημάτων σε πόλεις όπως το Βουκουρέστι (2 υποκαταστήματα), Μπακάου, Κραϊόβα, Κονστάντσα, Ντέβα, Γκαλάτσι, Ιάσιο, Πιτέστι, Πλοϊέστι, Οράντεα και Τιμισοάρα. Στο δίκτυο αυτό περιλαμβάνονται 135 πράκτορες, 3 ασφαλιστικοί σύμβουλοι, ενώ τα ασφαλιστικά προϊόντα της πωλούνται και μέσω του τραπεζικού δικτύου των Eximbank (πρώην Banca Romaneasca), Alpha Bank Romania (πλέον UniCredit Bank Romania) και First Bank Romania. Η αγοράστρια, η Signal Iduna, είναι μια από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες στη Γερμανία και η έκτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στη Ρουμανία, με μερίδιο αγοράς 8,4% στις ασφαλίσεις ζωής.

Αποχώρηση Καπετανάκου από τη Noval

Έκπληξη προκάλεσε στην αγορά η παραίτηση του Παναγιώτη Καπετανάκου από τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Noval Properties. Μετά από μια πενταετή πορεία στο τιμόνι της Noval Properties, ο κ. Καπετανάκος αποχώρησε, χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί οι λόγοι. Θα τον διαδεχθεί ο Μιχάλης Παναγής, στέλεχος του Ομίλου Βιοχάλκο, που έχει περάσει από πολλές «ηλεκτρικές καρέκλες» και ο οποίος από το Φεβρουάριο του 2024 μετέχει ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Noval Properties. Ο κ. Παναγής, τον Απρίλιο του 2023, ως CEO της ΕΤΕΜ, υλοποίησε πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, το οποίο οδήγησε σε συγχώνευση με την Cosmos Aluminium.

Προηγουμένως, ως CEO του Ομίλου Eurodrip από το 2005 έως το 2015, καθοδήγησε τον Όμιλο σε επιτυχημένη πώληση στο αμερικανικό Private Equity Fund Paine & Partners, ενώ αναγνωρίστηκε από την Houlihan Lokey ως ένας από τους πιο επιτυχημένους CEO του 2012. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η συμβολή του ως CEO του Ομίλου Σελόντα, όπου πέτυχε τη λειτουργική ενοποίηση με τη ΔΙΑΣ και την πώληση της εταιρείας σε επενδυτικά funds, οδηγώντας τη στην κερδοφορία το 2017. Σήμερα συμμετέχει ως μη εκτελεστικό μέλος στα Διοικητικά Συμβούλια των Σιδενόρ, Cosmos Aluminium, καθώς και στο φιλανθρωπικό ίδρυμα Θεοτόκος.

Στην Αθήνα διάσημοι οικονομολόγοι

Οι κορυφαίοι οικονομολόγοι Jeromin Zettelmeyer και Barry Eichengreen θα δώσουν το παρόν στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Δημόσιο Χρέος: Μαθήματα του παρελθόντος, Προκλήσεις του μέλλοντος», που διοργανώνει η Τράπεζα της Ελλάδος μεθαύριο Πέμπτη στο Κεντρικό της Κατάστημα στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του δημόσιου χρέους με τη νομισματική πολιτική και θα συζητήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αναζητώντας στρατηγικές για τις μελλοντικές προκλήσεις. Η κεντρική ομιλία θα δοθεί από τον Barry Eichengreen, Καθηγητή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, με θέμα «Ιστορία του Πρόσφατου Δημόσιου Χρέους σε Τρία Κεφάλαια».

Ακολουθούν δύο σημαντικές συνεδρίες: η πρώτη, «Μακροπρόθεσμες Προοπτικές και Παραλληλισμοί», με τη συμμετοχή των Rui Esteves, Tobias Straumann, Kim Oosterlinck και Ανδρέα Κακριδή, ενώ η δεύτερη, «Πρόσφατες Εμπειρίες και Προοπτικές», περιλαμβάνει τους Jeromin Zettelmeyer, Διευθυντή του Bruegel και τους Marco Buti, Γιώργο Χουλιαράκη και Philip R. Lane, που θα εστιάσουν σε θέματα που αφορούν στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις του δημόσιου χρέους. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, στις οποίες θα συμμετέχουν οι Γιάννης Στουρνάρας, Philip R. Lane, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Pablo Hernández de Cos, καθώς και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας.

«Δαβίδ και Γολιάθ»

Σε μια μάχη που θυμίζει τη σύγκρουση «Δαβίδ και Γολιάθ», η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, ένας μικρός αλλά δυναμικός παίκτης στην ελληνική αγορά μπύρας, πέτυχε προ ημερών μια σημαντική δικαστική νίκη ενάντια στην παγκόσμια κολοσσιαία δύναμη της Heineken. Με απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Άμστερνταμ, η Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, δημιουργός της μπύρας «Βεργίνα», απέκτησε το δικαίωμα να προχωρήσει την αγωγή της για αποζημίωση άνω των 160 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη χρόνια αντιανταγωνιστικές πρακτικές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, θυγατρικής της Heineken στην Ελλάδα.

Το δικαστήριο του Άμστερνταμ αποφάνθηκε ότι η Heineken ασκούσε καθοριστική επιρροή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, ενώ σημείωσε πως ο τότε επικεφαλής της θυγατρικής, Jac van Herpen, είχε καταδικαστεί για παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Εάν η απόφαση καταλήξει υπέρ της ελληνικής ζυθοποιίας, τότε η Heineken, ο παγκόσμιος γίγαντας, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσβάσταχτο πρόστιμο. Από την πλευρά της η Αθηναϊκή Ζυθοποιία χαρακτήρισε την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Άμστερνταμ, ως «καθαρά τεχνική και διαδικαστική» και σημείωσε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη ακρόαση επί της ουσίας της υπόθεσης και ότι θα εξετάσει το τελικό κείμενο της απόφασης προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της.

Το προηγούμενο της Φρουτοπίας

Η περίπτωση της Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης απέναντι στη Heineken θυμίζει έντονα την προ 30 ετών αντιπαράθεση μεταξύ του Ευγένιου Τριβιζά και της Coca Cola για τα πνευματικά δικαιώματα της «Φρουτοπίας». Το 1994, η Coca Cola είχε επιχειρήσει να κατοχυρώσει τον όρο «Froutopia» για μια σειρά μη οινοπνευματωδών ποτών, αλλά βρήκε απέναντί της τη δικαστική αντίσταση του Τριβιζά.

Η απόφαση που εξέδωσε το 1997 η Διοικητική Επιτροπή Σημάτων του υπουργείου Εμπορίου, υπέρ του συγγραφέα, απέδειξε ότι οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας έχουν ισχυρό αντίκτυπο ακόμα και σε μεγάλες πολυεθνικές που διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους να διεκδικούν εμπορικά σήματα σε διεθνές επίπεδο. Και οι δύο διαφορετικές αυτές περιπτώσεις «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ», καταδεικνύουν την αξία της ρυθμιστικής εποπτείας και της νομικής διεκδίκησης στον περιορισμό της επιρροής των πολυεθνικών.

#ALPHA_BANK
Keywords
alpha bank, alpha, romania, eurobank alpha, alpha eurobank, alpha, ζυθοποιια, romania, εν λόγω, γιάννης στουρνάρας, coca cola, deal, τραπεζες, οφείλεται, orange, online, συγκεκριμένο, συμμετοχή, εταιρεία, properties, ceo, ετεμ, αναδιαρθρωση, cosmos, equity, fund, διασ, funds, αθηνα, χρεος, kim, lane, στουρναρας, χατζηδακης, ιοβε, heineken, ελλαδα, επιρροή, εθνικη τραπεζα, αξια, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, αξιολογηση, γιάννης στουρνάρας, ακινητα, γερμανια, εθνικη, εθνικη ασφαλιστικη, ετεμ, θεμα, ιοβε, περιεργα, πλαισιο, πνευματικα δικαιωματα, ρουμανια, σηματα, σιδενορ, υψος, ceo, equity, orange, αγορα, αγωγη, αμστερνταμ, αποζημιωση, ασφαλειες, διασ, δυναμη, δυνατοτητα, δοθει, διοικητης, δικτυο, ευρω, εν λόγω, εξοδα, επιρροή, επρεπε, εταιρεία, ετη, ετων, ζωης, θυμιζει, ιδρυμα, ομιλια, κειμενο, νικη, νομοι, οφείλεται, πεμπτη, περιβαλλον, ποιοτητα, συγκεκριμένο, σειρα, συμμετοχή, τρια, τριτη, χρονος, ψηφιακο, βηματα, coca cola, cosmos, δικαιωμα, δικαιωματα, fund, heineken, properties, kim, lane, πωληση, σωστο, funds, online, τραπεζα, θεματα
Τυχαία Θέματα
Alpha Bank Romania, Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης, Φρουτοπία,Alpha Bank Romania, zythopoiia makedonias thrakis, froutopia