Τορπιλίζεται το κλίμα συναίνεσης στην Συνταγματική Αναθεώρηση

Συναινέσεις αναζητά η κυβέρνηση για να αλλάξει τον Συνταγματικό χάρτη της χώρας την ίδια στιγμή που η αντιπολίτευση σκληραίνει την στάση της.

Το κλίμα που αποτυπώθηκε κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν άφησε πολλά περιθώρια συναινέσεων καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δια μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου εξέφρασε την αντίθεση του για την αναθέωρηση του άρθρου που προβλέπει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απο την διάλυση της Βουλής.

“Θα

ήταν παράλογο άλλη κατεύθυνση να δίνει η προτείνουσα Βουλή και άλλη η επόμενη αναθεωρητέα Βουλή” τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος συμπληρώνοντας πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή διαδικασία που θα κρίνει την σοβαρότητα μας. “Πιστεύετε ότι μπορεί να εκλέγεται ΠτΔ με 151 ψήφους; Δεν πρέπει ο Πρόεδρος να είναι άθυρμα της ελάχιστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας” σημείωσε χαρακτηριστικά. Επίσης κατά την συνεδρίαση δεν φάνηκε να υπάρχει σημείο σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης ούτε για τον εκλογικό νόμο. Η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώθηκε απο τον Γ. Κατρούγκαλο ο οποίος ανέφερε πως η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα αποτελούσε “βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας”. Απο το ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος εξέφρασε την αντίθεση του με την επιστολική ψήφο των ομογενών επαναλάμβανοντας τη θέση του κόμματος για θέσπιση εκλογικών καταλόγων στο εξωτερικό.

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας στάθηκε στην ανάγκη παρά τις διαφωνίες να αναζητηθούν κοινοί τόποι, τόνισε ωστόσο ότι η προηγούμενη προαναθεωρητική Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύει ή να υποδεικνύει στην παρούσα τις κατευθύνσεις της αναθεώρησης.

Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας κάλεσε τη ΝΔ να ξεκαθαρίσει και να παρουσιάσει επισήμως τις θέσεις της επί των αναθεωρητέων διατάξεων και ο Κώστας Χήτας από την Ελληνική Λύση τόνισε την ανάγκη για μια αναθεώρηση που θα δώσει το δικαίωμα στον πολίτη να μετέχει στη λήψη των αποφάσεων. Η Αγγελική Αδαμοπούλου από το το ΜεΡΑ25 τέλος μίλησε για μια αναθεώρηση σε προοδευτική κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα