Τουλάχιστον 38 μολύνθηκαν από σαλμονέλα από τα βρεφικά γάλατα της Lactalis

Σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μπορεί να ανέλθει για την γαλλική εταιρεία Lactalis το κόστος από την πρόσφατη μόλυνση από σαλμονέλα κάποιων παρτίδων από το βρεφικό γάλα που παράγει, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Εμανουέλ Μπενιέ στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.

Η Lactalis ανακάλεσε 12 εκατομμύρια συσκευασίες σε πανεθνικό επίπεδο και από καταστήματα σε ολόκληρο

τον κόσμο μετά τον εντοπισμό του βακτηρίου της σαλμονέλας σε βρεφικό γάλα τον Δεκέμβριο σε εργοστάσιό της στην δυτική Γαλλία.

«Δεν μπορούμε να πούμε οριστικά, αλλά (το κόστος) θα είναι πολύ υψηλό, μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Εμανουέλ Μπενιέ στην Les Echos.

«Η υπόθεση αυτή μπορεί να μας στοιχίσει την άδειά μας για εξαγωγές για μια αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής χρονική περίοδο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση που είχα ποτέ να αντιμετωπίσω ως επικεφαλής της εταιρείας», πρόσθεσε.

Ο Μπενιέ δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με το κόστος της υπόθεσης αυτής με την σαλμονέλα.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι αναφέρθηκαν 38 κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα από τα μέσα Αυγούστου έως τον Δεκέμβριο του 2017, τα 36 από τα οποία συνδέονταν σαφώς με την κατανάλωση βρεφικού γάλακτος της Lactalis.

Μια οργάνωση που εκπροσωπεί τις οικογένειες των θυμάτων δηλώνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 10 κρούσματα τα οποία δεν έχουν καταμετρηθεί.

Η Lactalis έχει διευκρινίσει σε ανακοίνωσή της ότι το βακτήριο που ευθύνεται για τα κρούσματα σαλμονέλας το 2017 είναι το ίδιο με αυτό που είχε εντοπιστεί σε κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα το 2005 και ότι σταματάει την παραγωγή σε ένα από τα εργοστάσιά της στην περιοχή Κραόν εξαιτίας της μόλυνσης αυτής από σαλμονέλα.

Ο Μπενιέ σημείωσε ότι η εταιρεία δεν γνωρίζει πόση ποσότητα μολυσμένου γάλακτος καταναλώθηκε, αλλά σημείωσε ότι λιγότερες συσκευασίες από τις μισές από αυτές που ανακλήθηκαν έχουν μέχρι στιγμής επιστραφεί.

Οι αλυσίδες σουπερμάρκετ Leclerc, Auchan, Carrefour και Systeme U παραδέχθηκαν πρόσφατα ότι ορισμένες συσκευασίες βρεφικού γάλακτος είχαν παραμείνει στα ράφια τους μετά την ανάκλησή τους.

Ο Μπενιέ σημείωσε εξάλλου προς την Les Echos ότι η Lactalis αποτελεί στόχο πολλαπλών δικαστικών προσφυγών.

Ο Μπενιέ είχε δηλώσει προ καιρού ότι η επιχείρηση ανάκλησης των κουτιών με βρεφικό γάλα της Lactalis αφορούσε 83 χώρες και είχε δεσμευτεί να αποζημιώσει όλες τις οικογένειες που είχαν κρούσματα μόλυνσης από σαλμονέλα.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην εφημερίδα Journal du Dimanche, την πρώτη που είχε δώσει μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης αυτής με το μολυσμένο βρεφικό γάλα, ο 47χρονος Μπενιέ είχε υπερασπιστεί τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση, ο οποίος είχε επικριθεί ανοικτά από την γαλλική κυβέρνηση και τους καταναλωτές.

«Σε καμιά στιγμή δεν υπήρξε βούληση να κρύψουμε τα πράγματα (...) Όμως σε μια κρίση όπως αυτή, προσπαθείς κατ' αρχάς να δράσεις», είχε πει τότε ο Μπενιέ, ο οποίος διευθύνει από το 2000 την οικογενειακή επιχείρηση, όπως ο πατέρας του και ο παππούς του πριν απ' αυτόν, για να εξηγήσει την άρνησή του μέχρι εκείνη την ώρα να πάρει τον λόγο.

Η Lactalis, η οποία γεννήθηκε από μια οικογενειακή επιχείρηση, έγινε ένας παγκόσμιος γίγαντας με 246 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 47 χώρες και 75.000 συνεργάτες.

Ο όμιλος δεν δημοσιεύει ποτέ οικονομικά στοιχεία, με εξαίρεση τον ετήσιο τζίρο του ύψους 17,3 δισεκ. ευρώ, ο οποίος πραγματοποιείται σε ποσοστό 58% στην Ευρώπη, 21% στην Αμερική, 14% στην Ωκεανία και 7% στην Αφρική.

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα