Τουρκία: Η συμφωνία με τη Λιβύη φέρνει ...διπλωματική απομόνωση - Στήριξη Ελλάδας και Κύπρου από την ΕΕ

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη φαίνεται πως απομονώνει διπλωματικά τη γειτονική χώρα. Ιταλία και Γαλλία έστειλαν πρώτες μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν ότι είναι έτοιμες να στείλουν πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Αγκυρα στείλει ερευνητικό πλοίο ανοιχτά της Κρήτης.

Αντίστοιχα ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα

της Γερμανίας προς την Τουρκία, η οποία διεμήνυσε σε Τουρκία και Λιβύη πως θα πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

Παράλληλα, και η Ρωσία κράτησε αποστάσεις από την Αγκυρα μετά το μήνυμα του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μασλόφ πως η Ελλάδα είναι παραδοσιακός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη και πως το κυριότερο είναι να τηρούνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μητσοτάκης : Μην παρερμηνεύετε την ήπια στάση μας

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε το δικό του μήνυμα στην Τουρκία κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι η ψύχραιμη στάση της Ελλάδας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. «Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται υπέρ της Ελλάδας και απορρίπτει το σύμφωνο Τουρκίας-Λιβύης. Εχουμε ισχυρούς συμμάχους που το έχουν καταδικάσει».

Τι επιδιώκει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής

Η Ελλάδα έχει υψηλές προσδοκίες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς στόχος της είναι μια ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Αθήνα θα ζητήσει σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για τις θαλάσσιες ζώνες, ως επιστέγασμα των προσπαθειών που καταβάλλει από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.

Τα σημεία κλειδιά: Αρχικά, ο χαρακτηρισμός της συμφωνίας ως παράνομης, που δεν μπορεί να παράγει οποιοδήποτε νομικό αποτέλεσμακό αποτέλεσμα, και στη συνέχεια να υπάρξει ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από πλευράς της Ένωσης.

Το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής - Στήριξη Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη - Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο «αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου», θα δηλώσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, όπως έκανε γνωστό το Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σε συμφωνία με το Δίκαιο της Θάλασσας (του ΟΗΕ)».

Αυτό τονίζεται στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα