Τουρκία: Οι «έξι» της αντιπολίτευσης στηρίζουν τις γυναίκες με φόντο τον κεμαλισμό χωρίς να μιλούν για κοσμικό κράτος

Σαν μια «γροθιά» θέλησαν να αντιταχθούν απέναντι στην πολιτική Ερντογάν, τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης.

Να επισφραγίσουν μια ενιαία δύναμη «απέναντ» στην αντιδυτική, αναθεωρητική και αντιδημοκρατική πολιτική του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησαν με ένα κείμενο «Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής» τα έξι κόμματα της τουρκικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το yetkinreport.

Το "Κείμενο κοινής πολιτικής συναίνεσης" που υπογράφεται από το CHP, το DEVA, το DP, το Κόμμα του Μέλλοντος, το Καλό Κόμμα και το Κόμμα της Ευτυχίας ανακοινώθηκε

στο κοινό σε μια συνάντηση με μεγάλη συμμετοχή.

Ο κύριος στόχος είναι να γίνει η Τουρκία μια ευτυχισμένη χώρα, όπου όλοι ζουν μια ζωή αντάξια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και φτάνουν σε επίπεδα κοινωνικής ευημερίας, όπου οι γυναίκες, τα παιδιά, οι νέοι και όλοι οι πολίτες ατενίζουν το μέλλον με ελπίδα και όπου εγκαθιδρύεται κοινωνική ειρήνη και ηρεμία.

Ενώ δοκιμαζόμαστε με το σημερινό σύστημα διακυβέρνησης, όπου κάθε απόφαση λαμβάνεται από ένα μόνο πρόσωπο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι έξι διαφορετικά κόμματα έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό κείμενο.

Ωστόσο, φαίνεται ότι θα χρειαστεί να προχωρήσει το κείμενο περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, με ιδιαίτερη έμφαση στις γυναίκες.

Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Όταν η Ümit Özlale, αναπληρώτρια πρόεδρος του Κόμματος της Ευθύνης, είπε τη φράση "Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης θα κάνει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης να ξαναζήσει", η οποία απέσπασε μεγάλο χειροκρότημα, θεωρήθηκε ότι τα έξι τραπέζια είχαν καταλήξει σε συναίνεση για το θέμα αυτό και ότι το Κόμμα της Ευθύνης δεν θα προκαλούσε πλέον προβλήματα.

Ωστόσο, όταν παρατηρήθηκε ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης δεν αναφερόταν στο τυπωμένο κείμενο, δημιουργήθηκε ένας δισταγμός.

Υπάρχουν δύο προτάσεις στο κείμενο συναίνεσης που μπορούν να εξειδικευτούν σε αυτό το θέμα:

«Θα καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά τη βία κατά των γυναικών και θα εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τις διατάξεις των διεθνών συμβάσεων και της εθνικής νομοθεσίας για την πρόληψη της βίας»

«Προκειμένου να προστατεύσουμε τη νομοθετική εξουσία, θα εγγυηθούμε συνταγματικά ότι η αρμοδιότητα για την αποχώρηση από διεθνείς συμβάσεις ανήκει στο Κοινοβούλιο».

Παρόλο που υπάρχουν εκπρόσωποι κομμάτων που λένε ότι αυτές οι προτάσεις του κειμένου εγγυώνται την επιστροφή στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το γεγονός ότι περιλαμβάνεται η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση (Σύμβαση Lanzorete) και ότι δεν αναφέρεται η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ενώ τονίζεται ότι θα αποτραπούν οι πρόωροι και οι εξαναγκαστικοί γάμοι παιδιών, τράβηξε την προσοχή και προκάλεσε επικρίσεις. Θεωρήθηκε ότι η επιφύλαξη του κόμματος Saadet για το θέμα αυτό επηρέασε το κείμενο.

Το κοσμικό κράτος δεν υπάρχει στο κείμενο της συμφωνίας

Εάν είχε γίνει αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, δεν θα υπήρχε ανάγκη να αναγραφούν στο κείμενο οι δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό με το πεδίο εφαρμογής της και τον μηχανισμό παρακολούθησης που θεσπίζει, και περιέχει τους πληρέστερους ορισμούς για τη βία κατά των γυναικών και τις διακρίσεις λόγω φύλου.

Ένα άλλο ζήτημα που λείπει από το κείμενο είναι η απουσία της αρχής της "κοσμικότητας" στο κείμενο.

Επειδή η κοσμικότητα είναι η εγγύηση του αιτήματος των γυναικών για ισότητα.

Μια διάταξη για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών:

«Με βάση την ισότητα των φύλων, θα υποστηρίξουμε τη συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και διαχείρισης στο κοινοβούλιο, στις τοπικές κυβερνήσεις, στα πολιτικά κόμματα και στους δημόσιους οργανισμούς, θα αυξήσουμε την εκπροσώπηση των γυναικών και θα ακολουθήσουμε μια πολιτική που θα δίνει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών».

Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα και να συγκεκριμενοποιηθεί το θέμα αυτό με τις επιλογές που θα γίνουν στις επερχόμενες εκλογές. Επειδή η αλλαγή της ανδροκρατούμενης δομής στην πολιτική, που είναι ο πιο ορατός τομέας, θα αυξήσει επίσης την κοινωνική δυναμική.

Αύξηση του αριθμού των παιδικών σταθμών, ασφάλιση για τις νοικοκυρές

Προκειμένου να παρασχεθεί στήριξη για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, που είναι μεταξύ των εμποδίων για τη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό, "η αύξηση του αριθμού των κέντρων εξωσχολικών δραστηριοτήτων με εκπαιδευτές και των κέντρων ημερήσιας φροντίδας σε επίπεδο γειτονιάς σε συνεργασία με τις τοπικές κυβερνήσεις και η βελτίωση της πρόσβασης στη φροντίδα των ηλικιωμένων" είναι μεταξύ των οικονομικών, δημοσιονομικών και εργασιακών στόχων.

Με την παροχή στήριξης με ασφάλιστρα κοινωνικής ασφάλισης σε γυναίκες και νέους κάτω των 30 ετών που εργάζονται στη γεωργία, επιδιώκεται να γίνει ορατή η γυναικεία και νεανική εργασία στη γεωργία.

Για τις νοικοκυρές που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέσω προαιρετικής ασφάλισης, υποσχέθηκαν βελτιώσεις όσον αφορά τον αριθμό και το ποσοστό των ημερών καταβολής ασφαλίστρων και τον δανεισμό για γεννήσεις πριν από την ασφάλιση.

Το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, το οποίο είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς, επειδή το όνομά του αλλάζει συχνά και οι γυναίκες αφαιρούνται από το όνομά του, αναδιαρθρώνεται σε "Υπουργείο Γυναικών, Οικογένειας και Παιδιών".

Στόχος του είναι να ανοίξει το δρόμο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με την υποστήριξη και την παροχή κινήτρων για την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Στο σημείο αυτό, η μέθοδος υποστήριξης των γυναικών επιχειρηματιών στις δημόσιες συμβάσεις, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, έχει συμπεριληφθεί στο κείμενο.

Ίση αμοιβή για ίση εργασία, μείωση της φορολογίας στα προϊόντα υγιεινής

Οι γυναίκες οικιακές βοηθοί που εργάζονται σε επισφαλείς και μη καταγεγραμμένες οικιακές εργασίες θα υπαχθούν στην Εργατική Νομοθεσία, γεγονός που αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα.

Η αύξηση του αριθμού των γυναικών διευθυντών που διορίζονται σε ανώτερες θέσεις, η επικράτηση της αρχής της ίσης αμοιβής για ίση εργασία, η εξάλειψη των σεξιστικών ερωτήσεων κατά την πρόσληψη και οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την υπέρβαση της γυάλινης οροφής (εμπόδια στην προαγωγή) είναι μεταξύ των υποσχέσεων.

Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των προϊόντων γυναικείας υγιεινής, τα οποία αποτελούν βασική ανάγκη.

Στην ενότητα για την υγεία των γυναικών: Προκειμένου να προστατευθούν τα νεαρά κορίτσια και οι γυναίκες από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, το εμβόλιο κατά του ιού HPV θα συμπεριληφθεί στο ημερολόγιο εμβολιασμών που καθορίζει το Υπουργείο Υγείας και θα συμπεριληφθεί στο σύστημα αποζημίωσης.

Αναφέρεται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της αρχής του δίκαιου μετασχηματισμού με τρόπο που να προστατεύει τους φτωχούς, τις γυναίκες, τη νεολαία και όλες τις μειονεκτούσες ομάδες, πράγμα που αποτελεί μια πολύ αξιόλογη προσέγγιση. Ο αγώνας για το κλίμα με βάση την ισότητα των φύλων είναι μια ανερχόμενη αξία και κατέχει σημαντική θέση στην ατζέντα των συνόδων κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα.

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο στόχος να καταστήσουμε τις πόλεις μας ασφαλείς για τις γυναίκες, ο οποίος μπορεί να ευαισθητοποιήσει τις τοπικές κυβερνήσεις.

Έμφαση στη σεξιστική γλώσσα

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι "θα γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για την πρόληψη του σεξιστικού λόγου στα έντυπα και οπτικά μέσα ενημέρωσης και για την εξάλειψη του σεξιστικού λόγου στον προφορικό λόγο- θα χρησιμοποιηθεί εξισωτική γλώσσα στους νόμους και τη δευτερογενή νομοθεσία".

Το γεγονός ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω ρυθμίσεων στην εκπαίδευση αντικατοπτρίζεται στο στόχο της "ένταξης μαθημάτων σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, την οικογενειακή ζωή και τους ρόλους εντός της οικογένειας στο πρόγραμμα σπουδών από την πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου".

Φυσικά, το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης και οι ρόλοι που ανατίθενται στις γυναίκες και τους άνδρες είναι πολύ σημαντικοί και θα παρακολουθούνται προσεκτικά.

Δεδομένου ότι η αλλαγή της κοινωνικής προοπτικής απέναντι στις γυναίκες και της πατριαρχικής νοοτροπίας μπορεί να γίνει δυνατή μόνο μέσω μιας κοσμικής, ισότιμης εκπαίδευσης, οι λόγοι της Millet Alliance είναι πολύ σημαντικοί για τις γυναίκες, ενώ τα παραδείγματα του Ιράν και του Αφγανιστάν είναι ακριβώς δίπλα μας.

Καθώς οι φίλοι μιλούν πικρά, οι εταίροι της Millet Alliance θα πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις και τις κριτικές που μπορεί να προέρχονται από τις γυναικείες οργανώσεις σε αυτό το πλαίσιο, και όταν είναι απαραίτητο, θα πρέπει να είναι σε θέση να αυξήσουν την επιτυχία της συμφιλίωσης που έχουν επιδείξει στο τραπέζι των έξι, ακούγοντας τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα καλέσουν στο τραπέζι. Το σημείο στο οποίο φθάσαμε σήμερα δίνει ελπίδα από αυτή την άποψη.

Αυτή η ελπίδα πρέπει να αυξηθεί.

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ #ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ #ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Keywords
τουρκια, φοντο, chp, συμμετοχή, οφείλεται, εκλογες, hpv, ημερολόγιο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, κομματα, χωρες, ημερολόγιο, το θεμα, αφγανισταν, εργασια, θεμα, ιραν, κονδυλωματα, πλαισιο, προγραμμα, υγεια, hpv, αυξηση, ανθρωπινα δικαιωματα, ασφαλιστρα, ατζεντα, γεγονος, γεωργια, γινει, γλωσσα, δυναμη, δοθει, δυναμικο, εγγυηση, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκμεταλλευση, εκπαιδευση, ελπιδα, εμβολιο, εντυπα, εξι, επιτυχια, ερντογαν, ετων, ζωη, ηρεμια, ιση, κειμενο, κλιμα, κομμα, λειπει, λογο, μειωση, νεολαια, νοικοκυρες, ονομα, οπτικα, οφείλεται, παιδια, πεδιο, προβληματα, ρυθμισεις, ρολοι, συμμετοχή, υπουργειο υγειας, αγωνας, ανηκει, chp, δικαιωμα, δικαιωματα, εξισωτικη, εμφαση, φιλοι, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, υπουργειο, μεθοδος, ομαδες, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα