Τραβάει το σχοινί η Τουρκία: Μας ανήκουν οι περιοχές, θα κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις (χάρτης)

Συνεχίζει να προκαλεί η Τουρκία καθώς με νέες δηλώσεις αξιωματούχων εμφανίζονται αμετακίνητοι ως προς τις έρευνες και τις γεωτρήσεις σε περιοχές κοντά σε Κάρπαθο και Ρόδο.

O εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απάντησε στις δηλώσεις του Νίκου Δένδια σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόϊ αναφέρει «Oι νέες περιοχές ερευνών που έχουν αιτηθεί τα ᾽᾽Τουρκικά Πετρέλαια´´ για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η

χώρα μας θα συνεχίσει τη χρήση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην περιοχή την οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα.

Είναι απόλυτη η αποφασιστικότητα μας να υποστηρίξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Στα πλαίσια αυτά , οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Αυτός είναι ο χάρτης με τις περιοχές που διεκδικούν

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου», γι’ αυτά τα σημεία η Αγκυρα υποστηρίζει πως βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της και η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (ΤPAO) ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου.

Ο οριστικός χάρτης θα δημοσιευτεί όταν δοθούν οι άδειες, ωστόσο οι περιοχές που προκύπτουν από τα στοιχεία των οικοπέδων είναι σαφή.

Συγκεκριμένα η ΤΡΑΟ ζητά άδεια για επιπλέον έρευνες για πετρέλαιο σε 7 περιοχές της Μεσογείου «έξω από τα τουρκικά χωρικά ύδατα», όπως αναφέρει η εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας. Χαρακτηριστικά γίνεται αναφορά πως «ανακοινώνεται πως η Τουρκική Εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου (TPAO) κατέθεσε αίτηση για έρευνες στις περιοχές που ήδη κατέχει και βρίσκονται στη Μεσόγειο εκτός τουρκικών χωρικών υδάτων και ζητάει επιπλέον έκταση ερευνών εντός των περιοχών έκτασης 116.745 εκταρίων για το σημείο, AR/TPO/KD/O20,O21,P20,P21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, βορειοανατολικά της Ρόδου μέχρι του ορίου 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), και επιπλέον έκταση ερευνών 193.522 εκταρίων στην περιοχή AR/TPO/KD/R20,R21,S20,S21 (σ.σ. εκτείνεται δυτικότερα του οικοπέδου, ανατολικά της Ρόδου σε απόσταση πάλι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα).

Επιπλέον η TPAO καταθέτει αιτήματα για να λάβει άδειες ερευνών πετρελαίου στις περιoχές R18, R19, S18, S19 (σ.σ. ανατολικά της Καρπάθου μέχρι 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), S16, S17 (σ.σ. περιοχή ανάμεσα στην Κάρπαθο και Κρήτη μέχρι τα 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T18, T19, U18, U19 (σε απόσταση 6 ν.μ. από τα ελληνικά χωρικά ύδατα), T16, T17, U16, U17 (ανατολικά της Κρήτης) και V18, V19.

Ηχηρό μήνυμα Δένδια

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε χτες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις. Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

 Με δήλωση του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε τις προκλητικές τουρκικές προκλήσεις για σειρά αιτήσεων για έρευνες σε θαλασσίες περιοχές στα 6 μίλια από ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης, ως παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Παράλληλα ο κ. Δένδιας προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει.

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραβάει, Τουρκία,travaei, tourkia