Τριετής απαγόρευση του κυνηγιού στις καμένες εκτάσεις της Ρόδου

Με απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου απαγορεύεται για τρία χρόνια το κυνήγι όλων των θηραμάτων στις περιοχές της Ρόδου που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της 18ης Ιουλίου.

Η απαγόρευση αφορά έκταση 316.739 στρεμμάτων και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ροδιακή», την απόφαση υπεγράφη στις 21 Αυγούστου από τη διευθύντρια Κατερίνα Μπαλατσούκα και ισχύει για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο (2023-2024) και τις δύο επόμενες (2024-2025 και 2025-2026).

Η έκταση περιλαμβάνει και εκτεταμένη

περιμετρική ζώνη, που θα λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο για τα είδη άγριας πανίδας, σε περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Ατταβύρου, Καμείρου και Αρχαγγέλου του δήμου Ρόδου.

Σημειώνεται πως σημαντική προστασία στην άγρια πανίδα παρέχουν, ακόμη, τα τέσσερα Καταφύγια Άγριας Ζωής, που εφάπτονται στην καμένη περιοχή, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν 85.000 στρεμμάτων. Συνεπώς, στην περιοχή που έχει επηρεαστεί από την πυρκαγιά, απαγορεύεται το κυνήγι σε έκταση συνολικού εμβαδού 401.739 στρεμμάτων (πλέον του 1/3 της συνολικής έκτασης του νησιού).

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν στη Ρόδο, απομένει μία έκταση που περίπου 550.000 στρεμμάτων για κυνήγι, ενώ σε ότι αφορά την έκδοση των νέων αδειών θήρας σύμφωνα με τη Ροδιακή, θα είναι φέτος μειωμένες σε ποσοστό 30%.

Νέμεσις: Αποτέλεσμα του ξεσηκωμού των κατοίκων

Πάντως σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με το θέμα η «Νέμεσις, Πανελλήνια Ομοσπονδία για το Περιβάλλον, τα Ζώα, το Κυνήγι» αναφέρει πως η απαγόρευση δεν είναι πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ αλλά του γενικού «ξεσηκωμού»

Αναφέρει επί λέξει: «Τριετής απαγόρευση κυνηγιού στη Ρόδο. Ως πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ φέρεται η απαγόρευση του κυνηγιού για 3 έτη στις περιοχές πέριξ των καμένων. Η έστω κι αυτή η απαγόρευση ΔΕΝ είναι πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, το οποίο υπέγραψε τη Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο και καμία αναφορά δε γινόταν στο νησί.

Είναι αποτέλεσμα του ξεσηκωμού και του αγώνα των περιβαλλοντικών και φιλοζωικών φορέων, είναι η κατακραυγή για τη μη απαγόρευση του κυνηγιού στη Ρόδο, που έφεραν έστω αυτό το μικρό αποτέλεσμα».

#ΡΟΔΟΣ #ΦΩΤΙΑ #ΚΑΜΕΝΕΣ_ΕΚΤΑΣΕΙΣ #ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ #ΚΥΝΗΓΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα