Τσακλόγλου: «Καλύτερες συντάξεις για τους νέους»
Στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου στο συνέδριο του Economist. Όπως τόνισε μπαίνουν κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά για να εξασφαλίστουν καλύτερες συντάξεις.
Ειδικότερα ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου ότι «τα διανεμητικά συστήματα δουλεύουν καλά, όταν οι ασφαλισμένοι είναι πολλοί και οι συνταξιούχοι
«Και η Ελλάδα γερνάει ταχύτατα», επεσήμανε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να επισημάνει στη συνέχεια πως «όταν πριν από μερικές δεκαετίες ήταν τέσσερις και πέντε οι εργαζόμενοι που αντιστοιχούσαν σε κάθε συνταξιούχο, το σύστημα δούλευε μια χαρά. Σήμερα, η αναλογία συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι 1:1,7 και ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβολές που έχουμε για το μέλλον – με μείωση της ανεργίας και αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό - δεν την εκτιμούν σε παραπάνω από 1:2».
«Η χώρα γερνάει και γερνάει γρήγορα για δύο κυρίως λόγους», είπε ο κ. Τσακλόγλου, επισημαίνοντας τα ακόλουθα: «Κάνουμε λιγότερα παιδιά και αυτό δεν οφείλεται στις δυσκολίες της τελευταίας δεκαετίας. Το ποσοστό γονιμότητας μειώνεται εδώ και δεκαετίες, έπεσε κάτω από το όριο του 2.1 που απαιτείται για να διατηρηθεί ο πληθυσμός σταθερός (εκτός μεταναστευτικών ροών) στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σήμερα βρίσκεται στο 1.4 με προοπτικές μικρής μόνο ανάκαμψης.
Ο δεύτερος έχει να κάνει με μία ιδιαίτερα ευχάριστη εξέλιξη. Ζούμε παραπάνω! Εδώ και πάνω από ένα αιώνα, το προσδόκιμο της επιβίωσης στις αναπτυγμένες χώρες και στην Ελλάδα αυξάνεται κατά αρκετά περισσότερο από ένα χρόνο ανά δεκαετία. Τα νούμερα είναι ασύλληπτα σε όρους ιστορικού χρόνου.
Τι σημαίνουν αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί; Ότι γινόμαστε λιγότεροι και γηραιότεροι. Το 2030 αναμένεται να ξεπεράσουμε την Ιταλία, παίρνοντας τον τίτλο της πιο γερασμένης χώρας στην ΕΕ. Η ηλικιακή πυραμίδα, στην Ελλάδα, είναι αντεστραμμένη εις βάρος των νέων».
Πρόβλημα δημογραφικό δεν είχε μόνο η χώρα μας, έχουν εδώ και δεκαετίες όλες σχεδόν οι αναπτυγμένες χώρες. Όταν αυτές οι χώρες αντιλήφθηκαν τις συνέπειες της δημογραφικής γήρανσης για το συνταξιοδοτικό τους σύστημα, επιχείρησαν να κάνουν διαφοροποίηση κινδύνου, να μην βάζουν όλα τους «τα αυγά σε ένα καλάθι», ενισχύοντας τους κεφαλαιοποιητικούς πυλώνες του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικών συστημάτων σε χώρες του ΟΟΣΑ«Πάνω από το 50% του εργατικού δυναμικού σε μεγάλο αριθμό χωρών του ΟΟΣΑ καλύπτεται συμπληρωματικά από κάποιο κεφαλαιοποιητικό πρόγραμμα ασφάλισης, ενώ σε χώρες όπως η Σουηδία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Δανία, το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτεται από κεφαλαιοποιητικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, υπερβαίνει το 80%.
Στην Ελλάδα, τι κάναμε; Φτιάξαμε τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες ήταν καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και μάλιστα και με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης από ότι ήταν οι κύριες συντάξεις με διανεμητικό σύστημα. Αυτό όμως υπονομεύει το μέλλον των σημερινών εργαζομένων.
Απώτερος στόχος του νόμου 4826/21 είναι η δημιουργία κεφαλαιοποιητικής συμπληρωματικής ασφάλισης διακριτής από την κύρια που παραμένει διανεμητική, ώστε ένα τμήμα των εισοδημάτων των συνταξιούχων να προέρχεται από το διανεμητικό σύστημα και ένα τμήμα από το κεφαλαιοποιητικό σύστημα».
Η διασπορά του ασφαλιστικού κινδύνου«Ο συνταξιούχος του νέου συστήματος θα λαμβάνει τρεις συντάξεις, οι οποίες θα υπόκεινται σε διαφορετικό κίνδυνο. Θα παίρνει την εθνική σύνταξη η οποία υπόκειται στο δημοσιονομικό κίνδυνο, την ανταποδοτική σύνταξη η οποία υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο και την επικουρική κεφαλαιοποιητική σύνταξη η οποία υπόκειται στο κίνδυνο των αγορών.
Επειδή, οι τρεις αυτοί οι κίνδυνοι δεν έχουν πολύ ισχυρή θετική συσχέτιση, το συνολικό ρίσκο για ολόκληρο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης αλλά και για την σύνταξη του συγκεκριμένου συνταξιούχου, είναι πολύ- πολύ χαμηλότερο. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η σταθερότητα ολόκληρου του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Οι τέσσερις επιδιώξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.
Η διαρθρωτική αυτή μεταρρύθμιση έχει τέσσερις κύριες επιδιώξεις:(α) την άμβλυνση των συνεπειών του δημογραφικού ρίσκου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης μέσω της διαφοροποίησης κινδύνου,
(β) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους, όπως δείχνει η εμπειρία χωρών με μακρόχρονη λειτουργία κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης,
(γ) την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας, εφόσον σημαντικό τμήμα των εισφορών του νέου συστήματος θα επενδύεται στην εγχώρια οικονομία και,
(δ) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών αντικινήτρων για αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαν σήμερα το 2003 κοινοποιήθηκε η μετάθεση μου από την Θεσσαλονίκη στη Καλαμάτα!!!
- Αποτροπιασμός για την κακοποίηση της 8χρονης στη Ρόδο: Ομολόγησε η θεία
- Ρόδος: Η θεία της 8χρονης ομολόγησε ότι την κακοποίησε
- Αχιλλέας Μπέος: «Θα σας κάνω μαύρους στο ξύλο» - Ένταση και έφοδος της ΕΛΑΣ στο δημαρχείο του Βόλου
- Το αντικαρκινικό λαχανικό που βοηθά την πέψη και δυναμώνει την μνήμη
- Ντέμης Νικολαΐδης: Η δημόσια αναφορά του στην Δέσποινα Βανδή ως τωρινή του γυναίκα
- «Aὐτὰ τὰ κομποσχοινάκια ποὺ μοῦ ἔκανες, πολὺ μὲ ὠφέλησαν καὶ βρῆκε ἀνάπαυση ἡ ψυχή μου»
- «Αδειάζουν» τον Ερντογάν οι ΗΠΑ: Δεν κάναμε πρόταση για F-16 Viper έναντι των F-35
- Η Έλενα Ράπτη εισηγήθηκε τα νομοσχέδια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
- Γνωστό ζαχαροπλαστείο φτιάχνει μπισκότα… squid game στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Ολική επαναφορά της μάσκας σε «κόκκινες περιοχές» - Στο τραπέζι νέα μέτρα εκεί που «καίει» ο κορονοϊός
- Συλλήψεις για... πειρατικά συνδρομητικά κανάλια
- Αυτά είναι τα πέντε μέτρα για την δημογραφική κρίση
- Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει (βίντεο)
- Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία
- Τσακλόγλου: «Καλύτερες συντάξεις για τους νέους»
- Άπνοια στον ύπνο: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;
- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Τσακλόγλου: «Καλύτερες συντάξεις για τους νέους»
- Συλλήψεις για... πειρατικά συνδρομητικά κανάλια
- Άπνοια στον ύπνο: Τι είναι και πώς θεραπεύεται;
- Αυτά είναι τα πέντε μέτρα για την δημογραφική κρίση
- Ολική επαναφορά της μάσκας σε «κόκκινες περιοχές» - Στο τραπέζι νέα μέτρα εκεί που «καίει» ο κορονοϊός
- Έρχεται νέο κύμα κακοκαιρίας: Ποιες περιοχές θα χτυπήσει (βίντεο)
- Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία της Αθήνας για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία
- Μητσοτάκης - Σίσι: Συζήτησαν για ενέργεια, άμυνα και εξελίξεις στη Μεσόγειο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δήμος Αθηναίων: Έργα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ στα σχολεία για την εύκολη πρόσβαση μαθητών με αναπηρία
- Κλιματική αλλαγή – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την Αφρική
- Η Κίνα ετοιμάζει νόμο που θα τιμωρεί τους γονείς όταν τιμωρούνται τα παιδιά τους στο σχολείο
- Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου: Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Αναστασιάδη – Αλ Σίσι
- ΗΒ: Παιδιά και ενήλικες κινδυνεύουν από την καθυστέρηση στον εμβολιασμό ανηλίκων
- Έντονες αντιδράσεις για την αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη Πατέλη
- Φίλιππος Σοφιανός – Αποκάλυψε αν είναι σε σχέση με την Τέτα Καμπουρέλη
- Θρίλερ στην Καλλιθέα με εντοπισμό σορού σε προχωρημένη σήψη
- Λευτέρης Πανταζής: Στην Πάτρα έλεγαν τον Μαζωνάκη ο Πανταζής της Πάτρας
- Έρευνα της Δικαιοσύνης για τη λίστα Πέτσα