Τσακρής για την εξάπλωση του κορονοϊού: Τώρα ξεκινά το επιδημικό κύμα

Αυξημένη πιθανότητα για τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων "βλέπει" ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας στην ιατρική σχολή, Αθανάσιος Τσακρής ενώ παράλληλα μιλά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ με τον Νίκο Χατζηνικολάου για τη γρίπη και τον επερχόμενο χειμώνα.

«Οι εργαστηριακοί έλεγχοι είναι πολύ πιο ενδελεχείς σε σχέση με τον Μάρτιο. Τα 200 του Μαρτίου δεν έχουν καμία σχέση με τα 600, 800 που έχουμε τον Οκτώβριο. Αυτό συμβαίνει

όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να λαμβάνουμε τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά τα πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως είναι ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία, όπως επίσης και ο αριθμός των ασθενών που με επιπλοκές χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τώρα ξέρουμε πολύ καλύτερα α' ό,τι τον Μάρτιο πώς να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε, ξέρουμε ποιες είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που αποδίδουν πραγματικά και μπορούν να συμβάλουν πραγματικά στη μείωση της επιδημίας. Μην ξεχνάμε ότι όλες οι μελέτες που έχουν γίνει τους έξι μήνες, οι ερευνητικές μελέτες και οι μεταναλύσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν την πρακτική που ακολούθησαν χώρες με καλά αντανακλαστικά, όπως είναι χώρες της Ασίας, που εκεί άμεσα εφάρμοσαν εθελοντικά τη χρήση της μάσκας όπως και τους λεπτομερείς ελέγχους στην κοινότητα δύο μέτρα που συνέβαλαν να μην χρειαστεί να φτάσουμε στο lockdown. Βέβαια μαζί με την κουλτούρα που έχουν αυτοί οι λαοί στον τρόπο πώς να αντιμετωπίζουν τέτοιες επιδημίες», είπε ο καθηγητής απαντώντας στο ερώτημα γιατί με 200 κάτι κρούσματα έκλεισε η χώρα και στα 865 το αντιμετωπίζουμε με πιο χαμηλούς τόνους.

Όσο για το αν είναι αποτελεσματικά τα μέτρα είπε: «Η αίσθηση της κανονικότητας που υπάρχει στον κόσμο, ακριβώς επειδή δεν έχουμε lockdown, που δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η αίσθηση, δημιουργεί μία ιδιαίτερη χαλαρότητα, αλλά πιστεύω, καθώς θα προχωράει η επιδημία και θα ανεβαίνουν τα κρούσματα όλο και πιο πολύ η ανταπόκριση του κόσμου θα είναι καλύτερη. Επίσης, να επισημάνουμε ότι ο ιός υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται ακόμη περισσότερο μεταδοτικός, μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει τους υποδοχείς του αναπνευστικού συστήματος στοιχείο, που διερευνάται ακόμη στην επιστημονική κοινότητα, που πιθανόν να συμβάλλει πέρα από τη χαλαρότητα και πέρα από το ότι είμαστε ευαίσθητοι ακόμη, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμη δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον ιό, βρίσκει ευαίσθητους οργανισμούς απέναντι στον ιό, φαίνεται να συμβάλλει στην αυξημένη μεταδοτικότητα σε όλο τον πλανήτη και στη μεγάλη εξάπλωση" υπογράμμισε ο καθηγητής και σχετικά με τον χειμώνα είπε:

«Στην πραγματικότητα, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τους ενδημικούς κορονοϊούς, το πραγματικό επιδημικό κύμα ξεκινά τώρα, τώρα που αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες. Αυτό που βλέπαμε πριν από τον Αύγουστο μέχρι τώρα είναι θα λέγαμε κάτι που το συναντάμε με έναν νέο ιό, που συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις το επιδημικό κύμα ξεκινά αρκετά πιο νωρίς, το είδαμε και το 2009 με την Η1Ν1 που το καλοκαίρι του 2009 είχαμε τότε την πρώτη έξαρση του επιδημικού κύματος. Κάτι ανάλογο βλέπουμε και τώρα, το πραγματικό επιδημικό κύμα θα το δούμε μπροστά μας από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, ακόμη και τον Απρίλιο. Πιστεύουμε ότι τα επιπρόσθετα μέτρα που θα ληφθούν όπως επίσης και ο κόσμος θα αρχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα πολύ πιο σχολαστικά από εδώ και πέρα θα συμβάλουν στο να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας κατά το δυνατόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσακρής, Τώρα,tsakris, tora