Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου κάνει νέο άνοιγμα προς την Ελλάδα έκανε, δεύτερη φορά μέσα σε ένα 24ωρο. Αναλυτικά οι δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόλις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις σε συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο, αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα μιλώντας σε φόρουμ για τον τουρισμό.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε

ότι «δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία» και πρόσθεσε:

«Ό,τι δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε με λόγια, τώρα το λέμε με τις πράξεις μας. Με τα πλοία μας και τις συμφωνίες μας. Το κάναμε ναι, αλλά θέλουμε να συνεχίσουμε να ενεργούμε μονόπλευρα; Όχι. Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Τσαβούσογλου επισήμανε για τον στρατάρχη Χαφτάρ ότι «δεν άκουσε καμία έκκληση που του έγινε. Ήταν καταδικασμένος να ηττηθεί. Είχε την ευκαιρία για μια πολιτική λύση αλλά την έχασε και αυτή».

Μόλις ελάχιστες ώρες νωρίτερα, την Παρασκευή 19/06 ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει για την Ελλάδα ότι «θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί».

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι' αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο», είχε αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που ο Ερντογάν συνεχίζει να προκαλεί συμμάχους στο ΝΑΤΟ, αλλά και χώρες με παραδοσιακά καλές σχέσεις.

Διακόπουλος: Η Ελλάδα έχει έτοιμες αντιδράσεις για όλα τα σενάρια

Έχουμε έτοιμες τις αντιδράσεις μας για όλα τα σενάρια» δήλωσε ο σύμβουλος Ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αντιναύαρχος, Αλέξανδρος Διακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα φροντίσει ώστε να μην χρειαστεί να παραβιάσει η Τουρκία κυριαρχικό μας δικαίωμα στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Αναφορικά με το αν υπάρξει από τη μεριά μας κάποια αντίδραση, ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημειώνει πως ζούμε με την Τουρκία 50 χρόνια τώρα σε μια ενδιάμεση κατάσταση αυτό που λεγόταν στο παρελθόν μη πόλεμος ή και ψυχρή ειρήνη άλλοτε με καλύτερες και άλλοτε με χειρότερες σχέσεις. «Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να υπάρξει αντίδραση ή θερμό επεισόδιο όμως η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην βάση ενός παράνομου μνημονίου».

Εξηγώντας το ρόλο του, ο κ. Διακόπουλος αναφέρει πως δεν υπήρχε στην Ελλάδα παλαιότερα, αλλά είναι ένας θεσμός που υπάρχει σε πολλές χώρες. Λειτουργεί σαν επιτελικό όργανο του προέδρου από το οποίο ο Πρόεδρος περνάει την πολιτική ασφάλειας προς την δημόσια διοίκηση και τα υπουργεία αλλά και σαν συντονιστικό μεταξύ των υπουργείων και των υπηρεσιών που άπτονται της ασφάλειας.

Σχετικά με δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ο κ. Διακόπουλος ανέφερε πως αυτό που είπε δεν είναι έξω από το πλαίσιο της αποστολής του, απλά η εκφορά του λόγου είναι θέμα και προσωπικού στυλ. «Σε αυτή την δήλωση ήταν πολύ σαφές το μήνυμα του αρχηγού». Υπενθυμίζεται πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ μιλώντας την Παρασκευή με δημοσιογράφους, είχε αναφέρει πως «Όποιος πατήσει τα πόδια του στο έδαφός μας, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι».

Αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου πως κάποια νησιά έχουν περισσότερη υφαλοκρηπίδα και άλλα λιγότερη υπογραμμίζει πως δεν τις «διαβάζει» σαν προαναγγελία για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο επόμενο διάστημα, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο θέτει τις βάσεις ενός διαλόγου.

Πέτσας: Δεν φοβόμαστε αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση

«Η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά» αλλά και «οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας», παρ' όλ' αυτά «επαγρυπνούμε», αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα εθνικά θέματα και τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου ο κ. Πέτσας τονίζει ότι «δεν φοβόμαστε, επαγρυπνούμε» και ταυτόχρονα επισημαίνει πως επιζητούμε την ειρήνη και τη συνεργασία με τους γείτονές μας, «πάντοτε, όμως, με την προϋπόθεση ότι θα σέβονται και αυτοί το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας, σε ξηρά και θάλασσα. Έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τους συμμάχους μας στο πλευρό μας, έχουμε και τη δυνατότητα να κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Αυταπάτες ας μην έχει κανένας».

Αναφορικά με το ότι δεν συγκαλείται Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «τα πολιτικά κόμματα ενημερώνονται τακτικά και όλοι οι Έλληνες συμφωνούμε ότι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων είναι αυτονόητη».

Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας μιλώντας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Ισραήλ επισημαίνει πως είναι σημαντική γιατί «μετατρέπει σε ανοικτή λεωφόρο τον δρόμο της διμερούς συνεργασίας σε πολλούς και κρίσιμους τομείς. Στην προσέλκυση επενδύσεων, τον Τουρισμό, τη Γεωργία, την κυβερνο-ασφάλεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία. Όπως μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, η αμυντική συνεργασία μπορεί να αναπτυχθεί, «όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή, καθώς μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα σε ό,τι αφορά τη συμπληρωματικότητα των αμυντικών μας κλάδων». Ιδιαίτερης σημασίας είναι, βέβαια, και η συζήτηση που έγινε για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο, τις αποσταθεροποιητικές ενέργειές της στη Λιβύη και την απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών. Επαναβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου. «Σκοπός μας», όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, «είναι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων», προσθέτει ο κ. Πέτσας.

Η απάντηση της Αθήνας
Keywords
Τυχαία Θέματα