Τσαβούσογλου: Θέλουμε συνεργασία με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο

Άλλος άνθρωπος παρουσιάστηκε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η χώρα του θα εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε πως οι δύο χώρες – σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική

Μεσόγειο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός, ενώ εντύπωση προκάλεσε η διάθεση για συνεργασία και με την Ελλάδα στην «καυτή» περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Θυμίζουμε ότι χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Ηνωμένες Πολιτείες για την κατάσταση στη Λιβύη. Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του σε φόρουμ που οργάνωσε η Τουρκo-Αμερικανική Ένωση TASC, υποστήριξε ότι ΗΠΑ και Τουρκία συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Λιβύη.

Σήμερα ο Τσαβούσογλου είπε: «Είπα στον φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί. Ως εκ τούτου είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας». svg%3E

Διάλογος και διπλωματία

«Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάσσουμε απόψεις γι’ αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο» προσέθεσε.

Προηγουμένως, βεβαίως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε προλάβει να… καταγγείλει «προσπάθειες αποκλεισμού» της Άγκυρας από τις συζητήσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της τουρκικής κυβέρνησης -και για τις γεωτρήσεις- προχωρά κανονικά. «Θέλουμε να προβούμε σε βήματα, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Κατά τον ίδιο τρόπο, συνιστά υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του «τουρκοκυπριακού» λαού ως εγγυήτρια χώρα», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα