Τσιάρας: Οι συνέπειες της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα μας θέσουν ενώπιον διλημμάτων

Για τη διεθνή αρχιτεκτονική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ατιμωρησία μίλησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο επικεφαλής του «Fighting Impunity» Αντόνιο Παντζέρι σε πάνελ του 7ου Οικονομικού

Φόρουμ των Δελφών.

Όπως ήταν φυσικό τη συζήτηση μονοπώλησαν τα θέματα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ενδεχόμενο να βρεθεί η ρωσική κυβέρνηση μπροστά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με κατηγορίες εγκλημάτων πολέμου αλλά και η συμβολή της Ελλάδας στη διαδικασία αυτή.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας σημείωσε σχετικά «Η Ελλάδα μαζί με 41 χώρες έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Με βάση τα δεδομένα είναι δύσκολο να συσταθεί ad hoc διαδικασία με το προηγούμενο της Γιουγκοσλαβίας από τη στιγμή που η Ρωσία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η διαδικασία παραμένει ανοιχτή για το μέλλον».

Για τη νέα εποχή που οι προηγούμενες κρίσεις μαζί με τη σημερινή στην Ουκρανία διαμόρφωσαν σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε: «Είναι εποχή ανακατατάξεων που κανείς μας δεν πίστευε ότι θα έρχονταν και οι προκλήσεις γίνονται τεράστιες. Έχουμε μια παρατεταμένη περίοδο προκλήσεων εντελώς διαφορετικών κατευθύνσεων. Οικονομική κρίση, υγειονομική κρίση και τώρα ευρωπαϊκός πόλεμος. Κάτι που είναι πολύ μακριά απ' όσα μπορούσαμε να φανταστούμε. Οι συνέπειες της σύγκρουσης θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές χώρες και θα μας θέσουν ενώπιον διλημμάτων. Το ζήτημα είναι με ενιαία φωνή να μπορούμε να καθορίζουμε τη δική μας θέση και να προτείνουμε από εκεί και πέρα. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα που βρισκόταν στο περιθώριο. Είναι χώρα που υπάρχει παντού που ακούγεται και μπορεί να έχει πραγματικό ρόλo».

Ο Αντόνιο Παντζέρι παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η οργάνωση Fighting Impunity, ώστε η Ρωσία να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία. «Ετοιμάζουμε δύο σημαντικές συναντήσεις. Η πρώτη θα είναι στα μέσα Ιουνίου στο ευρωκοινοβούλιο που θα περιγράψουμε τη νέα πραγματικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έναν κόσμο που αλλάζει. Ετοιμάζουμε και έναν φάκελο για τα εγκλήματα πολέμου που θα υποβάλλουμε σε δυο μήνες».

Σχετικά με το αν θα μπορούσε ποτέ να οδηγηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενώπιον ενός Διεθνούς Δικαστηρίου, ο επικεφαλής του Fighting Impunity, ανέφερε: «Είναι ενδεχόμενο να υπάρχει καταδίκη. Η εκτέλεσή της είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι δύσκολο να πάρουμε τον Πούτιν από τη Μόσχα και να τον μεταφέρουμε στη Χάγη. Αν χρειαστεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, σε χώρα που δέχονται το δικαστήριο της Χάγης, θα μπορούσε να συλληφθεί». Συμπλήρωσε πάντως πως «Αυτοί που σηκώνουν τη φωνή τους θα ήταν σκόπιμο να γίνουν μέλη στο Διεθνές Δικαστήριο. Οι ΗΠΑ δεν είναι. Η Ρωσία δεν είναι. Η Ουκρανία δεν είναι».

Για το πρόβλημα που δημιουργεί η παρουσία της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μίλησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός, Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας τη δική του συμβουλή και σχετικά με τη λύση του: «Δεν έχει μπορέσει να πάρει απόφαση το Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε υποκατάσταση είχαμε την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Στις αποφάσεις του ΟΗΕ με τις οποίες συγκροτήθηκαν ειδικά Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια όπως στις περιπτώσεις της Σιέρα Λεόνε, του Σουδάν, της Ρουάντα, της τέως Γιουγκοσλαβίας ή το δικαστήριο για το Κόσοβο που είναι ευρωπαϊκό, εκεί έχουμε αποφάσεις που δεν έχουν ως βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά της Γενικής Συνέλευσης. Υπάρχει ένα προηγούμενο συγκρότησης Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά μόνο με τη Γενική Συνέλευση. Πρέπει να στραφούν εκεί κατά τη γνώμη μου».

Θέλοντας πάντως να θέσει το θέμα ρεαλιστικά και επικαλούμενος διεθνή παραδείγματα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε: «Υπάρχουν κράτη που έθεσαν στη διάθεση της Διεθνούς Δικαιοσύνης τα ανώτατα κυβερνητικά τους στελέχη. Είναι κράτη μικρά, προτεκτοράτα, ηττημένα σε πόλεμο και σε καμία περίπτωση δεν είναι ισχυρά κράτη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μέλος της Διοίκησης του Fighting Imputiny, τόνισε από την πλευρά του «Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και διαφεύγουν την τιμωρία. Είτε γιατί έχουν χρήματα είτε γιατί έχουν την εξουσία. Συμπίπτουν όλα αυτά με την εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία. Θα έρθει η στιγμή που όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα κάποιοι θα λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα