Τσικνοπέμπτη 2025 στα σχολεία: Με σουβλάκια αλλά και απουσίες το τσίκνισμα

Πώς θα γιορτάσουν φέτος τα σχολεία το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές.

Η σχολική καθημερινότητα συνεχίζεται με αδιάκοπους ρυθμούς με την Τσικνοπέμπτη 2025 να αποτελεί μια εκδήλωση που ανυπομονούν να την γιορτάσουν μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί. Ο φετινός εορτασμός «πέφτει» την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να αρχίζουν τον προγραμματισμό για το πώς θα τιμήσουν το αποκριάτικο έθιμο κρεατοφαγίας στα σχολεία

μιας και τα τελευταία χρόνια έχει ενταχθεί άτυπα στην σχολική ζωή.

Το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι επ΄ουδενί η Τσικνοπέμπτη δεν είναι μέρα σχολικής αργίας ή αποχής από τα μαθήματα αλλά σιωπηρά επιτρέπει στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων να διαφοροποιηθεί και τις τελευταίες ώρες όσα σχολεία επιθυμούν να τηρήσουν το έθιμο του τσικνίσματος τηρώντας πάντα τα όρια ευπρέπειας που απαιτεί το σχολικό περιβάλλον. Σιγά σιγά οι Σύλλογοι Γονέων οργανώνονται και ενημερώνουν γονείς και μαθητές για το πώς σχεδιάζουν τον φετινό εορτασμό της Τσικνοπέμπτης και της συνεπαγόμενης κρεατοφαγίας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έχουμε λάβει από σχολεία όλων των βαθμίδων σε διάφορα σημεία της χώρας, με επιμέλεια των Συλλόγων Γονέων θα στηθούν ψησταριές όπου θα γίνει το απαραίτητο τσίκνισμα με καλαμάκια τα οποία θα μοιραστούν στους μαθητές. Αφού το πρωί γίνουν τουλάχιστον 4 ώρες μαθημάτων, τηρηθεί το απαραίτητο παρουσιολόγιο, τις δύο τελευταίες ώρες μαθημάτων δύναται να διεξαχθεί το πατροπαράδοτο τσίκνισμα πάντα σε κόσμια πλαίσια. Οι μαθητές θα γευτούν το ψητό κρέας, μπορούν να χορέψουν και να τραγουδήσουν και να ευχηθούν «Καλές Αποκριές» τηρώντας πάντα το σχολικό πρωτόκολλο. Μάλιστα σε πολλά σχολεία, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να φοράνε και αποκριάτικη στολή την ώρα της γιορτής για το τσίκνισμα.

Τσικνοπέμπτη: Πώς ξεκίνησε το έθιμο της κρεατοφαγίας

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης στην οποία καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που γίνεται ημέρα Πέμπτη, είναι πως η ορθόδοξη εκκλησία θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής. Έτσι, και έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας. Η εβδομάδα πριν την Τσικνοπέμπτη (πρώτη) λέγεται Προφωνή, η εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης (δεύτερη) λέγεται Κρεατινή και η εβδομάδα που ακολουθεί την Τσικνοπέμπτη (τρίτη) λέγεται της Τυροφάγου. Μετά από αυτές τις εβδομάδες ξεκινάει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η νηστεία δηλαδή πριν από το Πάσχα. Η Τσικνοπέμπτη είναι μέρα της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, όπου οι άνθρωποι ετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. Με αυτό το έθιμο δίνεται η ευκαιρία σε κάθε οικογένεια να καταναλώσει ότι κρέας της έχει απομείνει πριν την έναρξη της μεγάλης νηστείας, ώστε να μπορεί σιγά-σιγά να μπει στο κλίμα της «μη-κρεατοφαγίας». Η λέξη Τσικνοπέμπτη προέρχεται από την λέξη «τσίκνα» (η μυρωδιά του ψημένου κρέατος) και από την λέξη «Πέμπτη». Η προέλευση αυτού του παράξενου εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου. Ωστόσο, φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων. Θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη. Επίσης, η Τσικνοπέμπτη αποτελεί, ουσιαστικά, την απαρχή των εκδηλώσεων για την Αποκριά, αφού την επόμενη εβδομάδα ακολουθούν το Καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα.

#ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ #ΣΧΟΛΕΙΑ #ΑΠΟΥΣΙΕΣ #ΜΑΘΗΤΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσικνοπέμπτη 2025,tsiknopebti 2025