Τσιόδρας για εμβόλια: «Nα ανασχεδιάσουμε τις δοσολογίες, να μας καλύπτουν για 1-2 χρόνια»

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανέδειξε την ανάγκη για καλύτερα εμβόλια «που θα συνεχίσουν να μας προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο αλλά να μας καλύπτουν για 1-2 χρόνια και όχι για 3-4 μήνες».

«Χρειάζεται συντονισμός και να ενισχύσουμε όσα πέτυχαν» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας στο πλαίσιο της συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και υπογράμμισε ότι είναι μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι, να «συμμαζευτούμε» και να δούμε τι έγινε αυτά τα δύο χρονια. Ποια τα βήματα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα όπως είπε ο καθηγητής,

σύμφωνα με το news4health.gr.

«Το καλοκαίρι αυτό είναι σημαντικό. Αναμένεται να υποχωρήσει ο ιός και είναι ευκαιρία να ανασκοπήσουμε τις δράσεις και να δούμε που πετύχαμε και που χάσαμε. Ποια είναι τα ελλείμματα και που μπορούμε να επενδύσουμε. Χρειάζεται συντονισμός και να ενισχύσουμε όσα πέτυχαν», ανέφερε συγκεριμένα ο κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως θα πρέπει να περάσουμε σε μια επιτήρηση που δεν θα φορά μόνο αριθμούς, αλλά σοβαρή νόσο και αποτελεσματικότητα εμβολίων και φαρμάκων.

«Η Σκωτία από 1η Μαϊού θα περάσει σε ένα σύστημα καταγραφής που θα αφορά μόνο τα σοβαρά περιστατικά. Έχω την αίσθηση πως γενικά η ανθρωπότητα θα πορευθεί σε αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

«Είσαι χαμηλού κινδύνου, μένεις σπίτι, επιτηρείς την υγεία σου και επανέρχεσαι στη δραστηριότητα όταν μένεις χωρίς συμπτώματα. Δηλαδή όπως κάνουμε με τη γρίπη», εξήγησε. Διευκρίνισε λοιπόν πως η επιτήρηση θα περάσει από την καταγραφή αριθμών στην καταγραφή στα νοσοκομεία. «Προς τα εκεί θα κινηθούμε εκτός αν αλλάξει ο ιός», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας πως χάνουμε σταδιακά την προστασία λοίμωξης από το εμβόλιο, το οποίο όμως διατηρεί την προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο.

Ξεκαθάρισε δε, σχολιάζοντας τις αναφοράς για το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, πως «αν ήμασταν 100% εμβολιασμένοι, στις ΜΕΘ θα ήταν μόνο εμβολιασμένα άτομα που δεν πέτυχαν ανοσιακή απόκριση με το εμβόλιο».

Κατά τον καθηγητή θα πρέπει οι προσπάθειες να εστιάσουν στην περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου σε αυτή τη φάση και να αποφασίσουμε, μέσω computer modeling, για τα κατάλληλα εμβόλια και τη δόση. «Χρειαζόμαστε πιο ευρεία εμβόλια, που θα προκαλούν ισχυρότερη μνήμη στο ανοσοποιητικό και που θα τα κάνουμε μια φορά το χρόνο ή ανα διετία», πρόσθεσε.

Για τον κ. Τσιόδρα βέβαια χρειάζεται να ενισχύσουμε και το capacity, τις αντοχές του συστήματος Υγείας, αλλά και το testing. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθεί και η επικοινωνία με τον κόσμο, γιατί η ανεξέλεγκτη υπερπληροφόρηση έκανε κακό στην επιστήμη. «Το επιστημονικό μήνυμα πρέπει να παρουσιαστεί καθαρά στον κόσμο», εξήγησε.

«Τέσσερα με 5 διαφορετικά σενάρια εξετάζουν οι επιστήμονες αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το ECDC και τον HERA, για την εξέλιξη της πανδημίας. Ευελπιστούμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδρά άμεσα και συντονισμένα», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσιόδρας, 1-2,tsiodras, 1-2