Τσιόδρας: «Λιγότερο από το 0.5% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει νοσήσει από τον COVID-19»

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδος που εκτιμάται ότι έχει νοσήσει από τον COVID-19. Tι είπε για τις επικείμενες μελέτες που θα διεξαχθούν για τον έλεγχο της πορείας της νόσου στη χώρα μας.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανακοίνωσε τον προγραμματισμό και την εκκίνηση της διαδικασίας διεξαγωγής 4 μελετών οι οποίες ελπίζει ότι σύντομα θα έχουν αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε τις εξής:

1) προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα

με συγκεκριμένα επιδημιολογικά κριτήρια για να εξετασθεί το ποσοστό των ανθρώπων που πέρασαν την νόσο κι εμφάνισαν αντισώματα. Βέβαια η ποικιλομορφία της γεωγραφίας μας και της πορείας της επιδημίας μπορεί να δείξει διαφορές σε κάποιες περιοχές λίγο παραπάνω – κάποιες περιοχές παρακάτω.

2) Οροεπιδημιολογική μελέτη η οποία γίνεται σε συνεργασία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του Υπουργείου Υγείας και μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, όπου ελέγχεται ένας σημαντικός αριθμός δειγμάτων (τουλάχιστον 10000) από αιμοδότες. Έτσι σύντομα θα έχουμε μια 1η ιδέα για την ανοσία αλλά και αργότερα προοπτικά δεδομένα από ένα σημαντικό υγιή πληθυσμό όπως οι αιμοδότες μας- ένα πληθυσμό που καλύπτει το εύρος ηλικιών από 18-65 έτη (σας θυμίζω πως 70% των περιπτώσεων του νέου κορωνοϊού αφορά αυτές τις ηλικίες).

3) Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από τις αρχές Μαρτίου που συντονίζεται από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και άλλα Πανεπιστήμια. Το αρχείο αποτελείται από 5000 δείγματα τα οποία θα αναλυθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα