Συνέδριο ΕΣΕΕ-Τσίπρας: «Το δίλημμα που έχει η κοινωνία δεν είναι "βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα" αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα»

Στην «πρωτόγνωρη πραγματικότητα» που βιώνει η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Future of Retail 2022 της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας

στη συνομιλία που είχε με τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου, κατά τις περιοδείες το προηγούμενο διάστημα σε όλη την Ελλάδα βρέθηκε κυρίως με ανθρώπους της «αγοράς» και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, οι οποίοι μετέφεραν μια «πρωτόγνωρη εικόνα» και έκαναν λόγο για μια «τριπλή κρίση» που καλούνται να αντιμετωπίσουν και η οποία περιλαμβάνει τη «μείωση του τζίρου», τα «συσσωρευμένα χρέη» και την «ενεργειακή κρίση». Αυτά, συνέχισε, έχουν δημιουργήσει μια «αφόρητη κατάσταση» για τον κλάδο, η οποία ξεπερνάει και την αντίστοιχη στα χρόνια των μνημονίων και χρειάζεται συγκεκριμένο «σχέδιο» για να αντιμετωπιστεί.

Όσον αφορά το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως οι βασικοί πυλώνες του περιλαμβάνουν τον «επανασχεδιασμό» των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων με διαγραφή μέρους τους.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία πολιτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι άλλαξε «προσέγγιση» απέναντί τους μετεκλογικά, καθώς από «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας έγιναν «ζόμπι».

Οι σημαντικότερες αναφορές του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Future of Retail 2022 έχουν ως εξής:

Αν κάποιος δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης, τότε δεν πιστεύει στο 95% της ελληνικής οικονομίας. Οι ιδιοκτήτες των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεις δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από το γκισέ των τραπεζών. Για να πάρουν ένα δάνειο πρέπει να αποδείξουν ότι δεν έχουν ανάγκη να πάρουν δάνειο. Οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου μας, του προγράμματός μας για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Το πρώτο και κύριο είναι ο ανασχεδιασμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το δεύτερο κρίσιμο είναι τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας είναι περίπου 10 δισ. ευρώ. Το σχέδιό μας είναι να κάνουμε ό,τι κάναμε το 2018. Διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Εκτιμούμε δε, ότι αυτό δε θα έχει δημοσιονομικό κόστος. Αν κάποιος δεν πιστεύει στην αναγκαιότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης, τότε στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στο 95% της ελληνικής οικονομίας. Η ΝΔ, πριν τις εκλογές μιλούσε για την «ραχοκοκαλιά της οικονομίας», μετά για τα «ζόμπι» στα οποία δεν μπορεί να στηριχτεί η ελληνική οικονομία. Είναι βέβαιο ότι η χώρα έχει ανάγκη ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, αλλά αυτό το παραγωγικό μοντέλο δεν μπορεί να μη λαμβάνει υπόψη την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η ρήτρα αναπροσαρμογής μόνο στην Ελλάδα έχει αυτό τον τρόπο υπολογισμού και μεταφοράς αυτούσια όλου του μεγέθους της επιβάρυνσης του κόστους στον καταναλωτή. Στην ΕΕ, η μεταφορά του κόστους στον καταναλωτή ξεκινάει από το 35% με 40% και κατεβαίνει, στην Ελλάδα είναι 99%. Αυτό που γίνεται με τη ΔΕΗ σήμερα είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Η παρέμβαση που πρέπει να κάνει μια ευνομούμενη πολιτεία είναι να πάει στον μηχανισμό παραγωγής των υπερκερδών και να βάλει πλαφόν στο κέρδος των παραγωγών ενέργειας. Η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής μόνο στην Ελλάδα έχει αυτό τον τρόπο υπολογισμού και μεταφοράς αυτούσια όλης της επιβάρυνσης στον καταναλωτή. Αν δείτε τη λίστα της Ε.Ε., η μεταφορά του κόστους στον καταναλωτή ξεκινάει από 35-40% και κατεβαίνει, στην Ελλάδα όμως είναι 99%. Το μεγάλο δίλημμα που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία δεν είναι «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα», αλλά αν θα πληρώσει το ρεύμα ή το φροντιστήριο του παιδιού. Επειδή δεν μπορεί να βρει απάντηση ο κ. Μητσοτάκης, ψάχνει τεχνηέντως τρόπο να δημιουργήσει κοινωνική ένταση.

Οικονόμου: «Υπεκφυγή και πολιτική κάλυψη της ανομίας»

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολίασε τις δηλώσεις Τσίπρα ως εξής: «Αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει: είναι με τη βιβλιοθήκη ή με τη βαριοπούλα; Ό,τι άλλο είναι υπεκφυγή και πολιτική κάλυψη της ανομίας»

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΝΕΔΡΙΟ #ΕΣΕΕ #ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ #ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας, Συνέδριο, ΕΣΕΕ,tsipras, synedrio, esee